Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Να γιατί η Juventus είναι διαστημική!

Ήταν 20 Ιουλίου 1996 και η ομάδα ξεκινούσε την προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του Lippi, όταν δέχθηκε την επίσκεψη του... πρώτου Ιταλού αστροναύτη. Ο αστροφυσικός και νυν ευρωβουλευτής των Ιταλών Κομμουνιστών, Umberto Guidoni είχε επιστρέψει στις 9 Μαρτίου από τη διαστημική αποστολή με το Columbia και εκείνη τη μέρα πήγαινε να δει τον πρόεδρο της Juventus, Vittorio Chiusano [1] για να του επιστρέψει κάτι: το σήμα της Vecchia Signora που είχε ταξιδέψει μαζί του στο διάστημα κάνοντας 252 περιστροφές γύρω από τη Γη, διατρέχοντας μια απόσταση 6,5 εκατ. μιλίων σε 377 ώρες και 40 λεπτά!
Η Juventus είχε πάρει πια το βάπτισμα του Διαστήματος -έκτοτε έχουν ξαναταξιδέψει σύμβολά της όπως οι φανέλες του Del Piero και του Nedved... Και αυτό το βάπτισμα μάλλον αποδείχθηκε γουρλίδικο για την επίτευξη των στόχων που εκείνη την ημέρα είχε περιγράψει ο Chiusano στον Guidoni αφού:


  • στις 26 Νοεμβρίου 1996, στο Τόκυο, η Juventus σήκωνε το Διηπειρωτικό Κύπελλο νικώντας 1-0 τη River Plate με γκολ του Del Piero στο 82'.
  • στις 5 Φεβρουαρίου 1997, στο Παλέρμο, σήκωνε το Ευρωπαϊκό SuperCup νικώντας 3-1 την Paris Saint Germain (δυο γκολ ο Del Piero, ένα ο Vieri) την οποία είχε κερδίσει και μέσα στο Παρίσι, στις 15 Ιανουαρίου, με το εντελώς διαστημικό... 6-1 (με γκολ των Porrini, Padovano, 2, Ciro Ferrara, Lombardo και Amoruso).
  • Στις 28 Μαϊου 1997, μετά από μια διαστημική χρονιά στα ευρωπαϊκά γήπεδα, έκανε ανώμαλη προσγείωση στο Μόναχο -είναι σαν κι αυτά τα ατυχήματα του Columbia- και έχανε απροσδόκητα τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Borussia Dortmund με 3-1 (το γκολ της τιμής, πάλι ο Del Piero).
  • Την 1η Ιουνίου η Juventus κέρδιζε και τυπικά ένα πρωτάθλημα στο οποίο είχε επικρατήσει κατά κράτος. Λ.χ. με εξάρα μέσα στο Μιλάνο επί της Milan στις 6 Απριλίου 1997 -προφανώς τα παιδιά ήθελαν να τιμήσουν την ημερομηνία...

[1] Ο Vittorio Chiusano δεν ζει πια. Πέθανε τέτοιες μέρες, 31 Ιουλίου, το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: