Calciopoli vera

Η Juventus απαλλάχθηκε στην ποινική δίκη (το σκεπτικό ξηλώνει το θεώρημα 2006 αναγνωρίζοντας πως δεν αλλοιώθηκε το campionato 2004-2005) και προσφεύγει στο Tar ζητώντας αποζημίωση από την Figc για το 2006 και την άρνηση της να ανακαλέσει το scudetto 2006 από την Inter που, χάρη σε μια παραγραφή που κήρυξε ο αθλητικός εισαγγελέας, γλύτωσε την παραπομπή για βαρύτερες κατηγορίες από της Juve από αυτόν τον ίδιο εισαγγελέα που είχε ζητήσει τον υποβιβασμό των bianconeri... Έφεση ετοιμάζει ο Moggi  που καταδικάστηκε με τα στοιχεία του 2006, σαν να μην έγινε δίκη...
Όταν το καλοκαίρι του 2006 η Juventus εξοριζόταν στη serie B και έβλεπε τα 2 scudetti που είχε κατακτήσει στο γήπεδο να της αφαιρούνται (η απόφαση εδώ στα ιταλικά), ακούστηκε (δειλά) ένα ερωτηματικό (για περισσότερη εμβάθυνση στο γιατί η Calciopoli είναι farsopoli, εδώ): πώς είναι δυνατόν να καταδικάζεται τόσο βαριά με μια αθλητική δίκη εξπρές, χωρίς δυνατότητα υπεράσπισης και έφεσης και με μοναδικό τεκμήριο την ύπαρξη κάποιων υποκλοπών που δεν έβγαζαν χρηματισμό, δεν έδειχναν επαφές με διαιτητές, ούτε στήσιμο παιχνιδιού και επιπλεόν επικεντρώνοντας μόνον στους τότε διοικούντες της Juve, Moggi και Giraudo;
Όμως, στην κανονική, ποινική, δίκη, η υπεράσπιση του Moggi ανακάλυψε ότι από τις 177.000 υποκλοπές, είχαν μεταγραφεί μόνον όσες αφορούσαν τη Juventus, βρήκε αυτές που αφορούσαν Inter, Milan και σχεδόν όλους τους άλλους συλλόγους (καταρρίπτοντας το θεώρημα ότι η Juve και μόνον μιλούσε με τους αρχιδιαιτητές, κάτι που προέκυψε ότι επιτρεπόταν) και έτσι το σκηνικό άλλαξε: κατ' αρχήν σε επίπεδο εντυπώσεων και, πλέον, και σε δικαστικό (εδώ) και ουσιαστικό επίπεδο: η Figc αναγκάστηκε να ερευνήσει την υπόθεση αφού η Juventus, με την ανάληψη από τον Andrea Agnelli, ζήτησε ανάκληση του scudetto 2005/06 και παραπομπή της Inter (εδώ) χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί το 2006 ως "γελοία" (εδώ)... Ήδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εκτιμήσει ότι οι ενδείξεις που παρέχει το προανακριτικό υλικό είναι "ανεπαρκείς" (εδώ).
Αλλά το ποινικό δικαστήριο της Νάπολη κατέληξε σε μια γεμάτη νομικές και λογικές ανακολουθίες (εδώ) απόφαση καταδίκης του Moggi και απαλλαγής για τη Juve (εδώ). Tώρα, η μάχη στην έφεση... Στο μεταξύ, η Juve ανακοίνωσε την προσφυγή στο TAR ζητώντας αποζημίωση από τη Figc 443,7 εκ. € και ορισμό επιτρόπου στην Ομοσπονδία (εδώ και. πιο συγκεκριμένα, εδώ) αφήνοντας μάλιστα στην προσφυγή της αιχμές για το ρόλο του υπευθύνου ασφαλείας της Inter στο διάστημα στησίματος της calciopoli... Μήνες μετά, στη δίκη Telecom κατατέθηκε ενόρκως ότι "έτσι η Inter κατασκόπευε τη Juve" και μάλιστα με εντολή Moratti, όπως βεβαιώθηκε ενόρκως (εδώ).
To γεγονός ότι ένας από τους carabinieri του Auricchio αποφάσισε να μιλήσει (εδώ η συνέντευξή του) και να αρχίσει να αποκαλύπτει παρασκήνια είναι ενδιαφέρον και ώθησε τον Andrea Agnelli να ζητήσει παρέμβαση της δικαιοσύνης. Μια παρέμβαση που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την έκδοση του σκεπτικού της απόφασης που αναγνωρίζει ότι "δεν αλλοιώθηκε το συνολικό αποτέλεσμα του campionato 2004-2005" ξηλώνοντας έτσι την καρδιά της κατηγορίας του 2006 (εδώ) .

Η νέα αθλητική έρευνα έβγαλε Inter-calciopoli,
πιο βαριά από της Juve με κατηγορούμενους Facchetti, Moratti
Andrea Agnelli: θέλουμε σεβασμό


Μετά την αποκάλυψη δεκάδων τηλεφωνημάτων όλων των προέδρων της Serie A με τους αρχιδιαιτητές και ιδιαίτερα των -πολύ βαρύτερων έως πραγματικά ύποπτων- τηλεφωνημάτων και επαφών των Facchetti, Moratti (Inter), Galliani, Meani (Milan) ο Ομοσπονδιακός αθλητικός Εισαγγελέας Stefano Palazzi, με μεγάλη καθυστέρη, το Δεκέμβριο 2010 αναγκάστηκε να ξανακάνει τα βήματα που έκανε ως κατήγορος το 2006 και να αρχίσει να καλεί πλέον και τους άλλους (εδώ)
 • τελικά, το 80σέλιδο πόρισμα του αθλητικού εισαγγελέα Stefano Palazzi, που είχε πρωταγωνιστήσει και το 2006 ζητώντας υποβιβασμό της Juve, ήρθε στις 4 Ιουλίου 2011 και υπέδειξε την ενοχή Inter, Facchetti, Moratti για παραβίαση των άρθρων 1 και 6, παραβιάσεις κατά πολύ βαρύτερες από της Juve, παραβιάσεις με αντικείμενο τη συστηματική και προνομιακή επαφή με το  χώρο της διαιτησίας (ιδίως τους διαιτητές) με σκοπό την αλλοίωση της βαθμολογίας. Απλώς, ο Palazzi γνωμοδότησε -και αυτή του η πράξη αμφισβητήθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να προκύψει από δικαστικό συμβούλιο- ότι η Inter τη γλυτώνει λόγω παραγραφής (αναλυτικά εδώ).
 • ο Moratti κρύφτηκε πίσω από το θάνατο του Facchetti κατηγορώντας για προμελετημένο σχέδιο εναντίον του ακόμα και την ...Gazzetta dello Sport, o Andrea Agnelli μίλησε ως Πρόεδρος της Juventus: "θέλουμε σεβασμό", είπε και ζήτησε να ληφθεί απόφαση ανάκλησης του scudetto 2006 από την Inter θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Juve υπέστη ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων και ότι αν χρειαστεί μπορεί να κινηθεί και εκτός αθλητικής δικαιοσύνης (εδώ).
 • Η Figc πήρε μια πρώτη απόφαση, στις 14 Ιουλίου, να δηλώσει "αναρμόδια", με το πρωτοφανές σκεπτικό -που παραβίαζε τη βασική αρχή του διοικητικού δικαίου περί αυτιοπροστασίας- ότι αφού ο τότε έκτακτος επίτροπος Guido Rossi απένειμε τον τίτλο στην Inter με ανακοίνωση τύπου, δεν υπήρχε διοικητική πράξη την οποία να αναιρέσει (εδώ). Ο Andrea Agnelli απάντησε σκληρά (εδώ) προαναγγέλοντας δικαστικές προσφυγές.Η τελική απόφαση της Ομοσπονδίας, ανήμερα στην επέτειο γέννησης του Facchetti (18 Ιουλίου), επιβεβαίωσε την ανισοτιμία στην μεταχείριση ενώπιον ανάλογων υποθέσεων και την αδυναμία της Ομοσπονδίας να ασκήσει το ρόλο δικαυβέρνησης του ποδοσφαίρου: κήρυξε εαυτίν αναρμόδιο επιτρέποντας στην Inter να γίνει ο πρώτος σύλλογος στον κόσμο που κατέχει ένα scudetto από χρησικτησία (εδώ). Άμεση η αντίδραση της Juve: προανήγγειλε προσφυγή στα ιταλικά διοικητικά δικαστήρια -στην οποία προχώρησε τις 14 Νοεμβρρίου (εδώ)- στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια και αίτηση αποζημίωσης (εδώ).
 • Μια αποκάλυψη βόμβα από το Tuttosport: οι carabinieri που υπέκλεπταν τις συνομιλίες είχαν επισημάνει τις συνδιαλέξεις Facchetti-Moratti αλλά και κάποιες που αθώωναν τον Moggi ως "πολύ σημαντικές" -ακριβώς όπως και τις συνομιλίες του Moggi που ακούστηκαν το 2006- αλλά κάποιος φρόντισε να μην μπουν στη δικογραφία (εδώ).
Ξεκίνησε ο δικαστικός μαραθώνιος
ενώ ο Moggi έχει ήδη απαλλαγεί μια φορά...


Στις 10 Αυγούστου 2011 ξεκίνησε ο δικαστικός μαραθώνιος της Juventus για την επιστροφή των 2 scudetti στην τροπαιοθήκη της, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Andrea Agnelli ανακοινώνοντας την κατάθεση προσφυγής στο TNAS (Εθνικό Διαιτητικό Δικαστήριο για τοιν Αθλητισμό της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής) αλλά και την υποβολή υπομνημάτων σε διαιτητικά δικαστήρια, κυβέρνηση αλλά και Uefa (εδώ).
Και βέβαια, μην ξεχνάμε πως η κατηγορία κατά Moggi για σύσταση και συμμορία για τον έλεγχο των μεταγραφών (και του ποδοσφαίρου) μέσω Gea έχει πέσει ήδη στα τακτικά δικαστήρια (εδώ).

Όλο το υλικό που οδήγησε στην επανεκτίμηση της υπόθεσης φιλοξενείται εδώ. Μια πρόγευση:
 • Λίγες ώρες πριν το Inter-Juve (2-2), o αρχιδιαιτητής Bergamo υποδεικνύει στον διαιτητή Rodomonti: "αν έχεις μια αμφιβολία, σκέψου περισσσότερο αυτόν που είναι πίσω (σ.σ. η Inter, με 15 βαθμούς) παρά εκείνον που είναι μπροστά". Και μετά το ματς, ο Collina του επιβεβαιώνει ότι ο διαιτητής ευνόησε την Inter, μην αποβάλλοντας τον Toldo. Όλα εδώ.
 • Το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Bergamo και την Fazi όπου ο αρχιδιαιτητής επιβεβαιώνει ότι πήρε τον διαιτητή Rodomonti για να στήσει το ματς υπέρ της Inter (εδώ). Και αυτοί ήταν υποτίθεται οι άνθρωποι του συστήματος Moggi... Το πόσο εκτός συστήματος ήταν, ακούγεται και σε ένα άλλο τηλεφώνημά τους όπου, εκτός των άλλων, μιλάνε για την προοπτική να αναλάβει αρχιδιαιτητης ο "αρεστός στον Abete" Braschi (εδώ) ο οποίος πράγματι ανέλαβε, επί Abete...
 • συνομιλίες του διευθύνοντος συμβούλου και Νο 2 της Milan, Galliani, εδώ.
 • Πώς η προανάκριση φιλτράριζε (και ξεχνούσε) τις επικοινωνίες της Μilan που κατέρριπταν τη βασική θέση της κατηγορούσας αρχής κατά Moggi-Juventus, εδώ. Πώς συσκοτίστηκαν (ως σβήστηκαν) οι επικοινωνίες του Facchetti, εδώ.
 • συνομιλίες του "κυρίου έντιμου", αφεντικού της Inter, Moratti, εδώ
 • συνομιλίες του Facchetti που ενημερώνει ότι έχει ενημερώσει παίχτες και προπονητή, εδώ
 • πώς διάλεγε τους επόπτες του Inter-Juve, ο Facchetti, εδώ και πώς τον διαιτητή (που ζητούσε σταθερά να είναι ο Collina), εδώ.
 • όταν Galliani, Meani μιλούσαν με τον Collina μετά το ματς με τη Juve κια εκείνος παραδεχόταν ότι τους χαρίστηκε και συζητούσε για το μέλλον του, εδώ.Και όταν ο υπεύθυνος διαιτησίας της Milan, Meani, ανακοίνωνε στους επόπτες του Milan-Juventus τον ορισμό τους και χάριζε εισιτήρια επισημαίνοντας την κρισιμότητα του ματς, εδώ...
 • πώς συζητούσε ο Facchetti για τους διαιτητές στο Champions League και μετά για την προεπιλογή διαιτητή στο πρωτάθλημα και έβγαινε πάλι ενδιαφέρον για τον Collina, εδώ.
 • η Juve περνά στην αντεπίθεση και ζητά ίση μεταχείριση όλων, εδώ ενώ μελετά τις επόμενες κινήσεις της για το scudetto 2006 και την αναθεώρηση της δίκης, εδώ.
 • Η αμφιβολία ή το λάθος, όφειλε να είναι κατά της Juventus, εδώ και εδώ
 • Inter-Roma με διαιτητή που ο Facchetti ρωτά αν τον έχουν σε ...καλή φόρμα, εδώ.
 • Inter-Milan: ο Facchetti μαθαίνει προκαταβολικά επόπτες και κληρωτίδα και ζητά να πάνε "με σωστό πνεύμα", εδώ.
 • Facchetti στον αρχιδιαιτητή Bergamo: πες στον διαιτητή... (εδώ). Αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό και, πριν το ματς, πήγε και πίεσε τον ίδιο τον διαιτητή Bertini (εδώ).
 • Οι επαφές του Moratti με τον εισαγγελέα, το συνταγματάρχη Auricchio και τους δημοσιογραφους της "Gazzetta dello Sport", εδώ
 • Οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν στο δικαστήριο ότι δεν γινόταν τίποτε αντικανονικό στις κληρώσεις των διαιτητών (εδώ) αλλά οι εφημερίδες που καταδίκασαν τη Juventus το 2006 αποσιωπούν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, εδώ... 
 • Μια συνδιάλεξη του Facchetti με τον πρόεδρο υων διαιτητών Lanese για έναν τραπεζίτη, εδώ
 • Ακόμα και τα μαθηματικά ανατρέπουν την κατηγορία, εδώ.
 • Νέα τηλεφωνήματα σχετικά με τα υπό διερεύνηση ματς ανατρέπουν τη δικογραφία και η υπεράσπιση του Moggi θέτει ευθέως θέμα για τον τρόπο διεξαγωγής της προανάκρισης, εδώ και εδώ.
 • Τα "θαμμένα' τηλεφωνήματα μετά το Juve-Milan ανατρέπουν την κατηγορία: οι αρχιδιαιτητές, που υποτίθεται ότι ήταν άνθρωποι του Moggi, θέλανε ισοπαλία (εδώ).
 • O Meani, υπεύθυνος διαιτησίας της Milan, σε γνώση του συλλόγου, ξεδιαλέγει επόπτες, απειλεί διαιτητές, διασπείρει ψευδείς φήμες κατά της Juve kai το περηφανεύεται (εδώ).
 • Ο αρχιδιαιτητής Pairetto αποκαλύπτει στο δικαστήριο ότι είχε επαφές με όλες τις ομάδες ("έφαγα πολλές φορές με τον Facchetti") και ξετινάζει το κατηγορητήριο αποκαλύπτοντας ότι οι διαιτητές που τιμωρούνταν ήταν αυτοί που είχε τύχει να ευνοήσουν τη Juventus ενώ όσοι την είχαν αδικήσει κατάφωρα, έπαιζαν συνέχεια (εδώ).
 • Ένα άρθρο στο Ju29ro για τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων πίσω από την calciopoli, εδώ
 • Και μια υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος παιχτών και ομάδων με το μακρύ χέρι της Inter, εδώ
 • Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη και αποδεικνύουν πώς οι δήθεν φιλικοί στη Juve διαιυητές έβγαζαν λιγότερα χρήματα και, κυρίως, απέδιδαμ λιγόετους βαθμούς κατά μέσο όρο στη Juve από τους άλλους (εδώ και εδώ).
Και έπεται συνέχεια... Πόσο μάλλον που η καταδίκη της Juve στηρίχθηκε σε ένα δείπνο με τους αρχιδιαιτητές, το τηλεφώνημα ενός δημοσιογράφου που ενημέρωνε τον (ανήξερο) Moggi για ...κάποιους παίχτες της Bologna που κιτρινίστηκαν ενόψει, υποτίθεται, του ματς με τη Juve και μια συζήτηση με τον αρχιδιαιτητή για το ποιοί θα έμπαιναν στην κληρωτίδα -που δεν μπήκαν... Μία... Ήδη τώρα, από τις συνομιλίες της Inter ή ακόμα και της Reggina, βγήκαν πολύ περισσότερες (και βαρύτερες) τέτοιες συνομιλίες και επαφές των άλλων...
Στις 10 Μαϊου η Juventus κατέθεσε πλέον επίσημη αναφορά προς την Ομοσπονδία και το Εισαγγελικό της Γραφείο ζητώντας την ανάκληση του scudetto 2005/06 από την Inter καθώς και την παραπομπή των nerazzurri για παραβίαση του άρθρου 1, ακριβώς όπως περιγράφεται στην απόφαση του 2006... Και, βέβαια, τονίζει πως επιφυλλάσσεται κάθε νομίμου δικιαώματός της (εδώ). στάση που ο πρόεδρος Andrea Agnelli επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο δηλώνοντας στη Γενική Συνέλευση μετόχων τον Οκτώβριο 2010 ότι η Juventus αναμένει την έκβαση της ποινικής δίκης για να ζητήσει πίσω και επίσημα τα 2 scudetti που της αφαίρεσαν (εδώ).
Στο μεταξύ, στις 21 Ιουνίου, η Juventus κατέβηκε δυναμικά στο γήπεδο του δικαστηρίου της Νάπολη υπερασπιζόμενη για πρώτη φορά δυναμικά τον εαυτό της και εμμέσως και την τότε διοίκησή της μέσω του ξηλώματος του κατηγορητηρίου από το συνήγορό της, Pino Vitiello (εδώ).