Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

H Juve ζητά αποζημίωση από Figc και Inter για την calciopoli προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια

Μετά την απαλλαγή της στη Νάπολη, η Juve αποτιμά σε διάφορες εκατοντάδες εκατομμυρίων τις ζημιές που υπέστη. Προκλητική απάντηση Abete στο πλευρό του Moratti (και του Platini)... Αιχμές Agnelli προς Abete και πρόσκληση στον Del Piero: η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή... Αλλά ο capitano δηλώνει ότι θα παίξει ως τα 40 χωρίς να λέει πού....
Η απαλλαγή της Juventus από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων, αποτέλεσμα της αναγνώρισης στην απόφαση του δικαστηρίου της Νάπολη δεν έχει αντικειμενική ευθύνη, ενεργοποίησε το επόμενο σκέλος της στρατηγικής που ο πρόεδρος Andrea Agnelli είχε περιγράψει στις 10 Αυγούστου: προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια (το Tar, Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Lazio) για να διεκδικήσει αποζημίωση εκατομμυρίων από την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Figc). Η προσφυγή της Juventus νομιμοποιήθηκε ήδη από την αθλητική δικαιοσύνη καθώς το Εθνικό Δικαστήριο για τη Διαιτησία στον Αθλητισμό (Tnas) έχει αποφανθεί πως είναι αναρμόδιο για θέματα αποζημιώσεων.
Η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:
"To JUVENTUS FOOTBALL CLUB S.p.a κατέθεσε με σημερινή ημερομηνία στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο (Tar) του Lazio αγωγή σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Διοικητικής Δικαιοσύνης εναντίον της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Figc) και κατά της GC INTERNAZIONALW S.p.a ζητώντας την καταδίκη σε αποζημίωση από την άδικη ζημία που υπέστη από την παράνομη άσκηση της διοικητικής δράσης και την παράλειψη άσκησης της υποχρεωτικής σε σχέση με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τη Figc το καλοκαίρι του 2006 και το 2011.
Με αυτή την ενέργεια η JUVENTUS επιδιώκει να γίνει αποδεκτή η παράλειψη ίσης μεταχείρισης και τις παράνομες συμπεριφορές που την δημιούργησαν πετυχαίνοντας την αποζημίωση για τις επαχθείς ζημίες που μετρημένα εκτιμήθηκαν σε διάφορα εκατομμύρια ευρώ λόγω μειωμένων εσόδων, απαξίωσης του brand name, απώλειας chances και ευκαιριών, δαπανών και εξόδων.
Η προσφυγή δίνει συνέχεια στην απόφαση του Προέδρου του Εθνικού Δικαστηρίου Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (TNAS) της 9ης Σεπτεμβρίου που επανέφερε το Σύλλογο έναντι του TAR περιοριστικά για τις ζημίες και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική προστασίας της Juventus σε κάθε έδρα, που ήδη προαναγγέλθηκε στη συνέντευξη τύπου της 10ης Αυγούστου 2011".

(Update 15/11) H Juve ζητά αποζημίωση 443,7 εκ. και επίτροπο στη Figc, εδώ.
Προκλητικός ο Abete, δίπλα σε Moratti (αλλά και
Platini): ακατάλληλη μέρα αλλά ο καθένας έχει το στυλ του!

Moratti: δεν φαντάζομαι να φτάνει ως εκεί η κακογουστιά

(Update) Η πρώτη απάντηση του προέδρου της Figc, Giancarlo Abete ήρθε από τον καταλληλότερο και συμβολικότερο χώρο: από την Gazzetta dello Sport που διοργάνωσε τελετή βράβευσης του Michel Platini στον οποίο, παρουσία του Massimo Moratti και του προέδρου της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Petrucci (Coni), απένειμε το "Βραβείο Facchetti-Ο ωραίος του ποδοσφαίρου" (που έχει θεσμοθετήσει η εφημερίδα εδώ και 6 χρόνια): "ο κόσμος του ποδοσφαίρου μεγαλώνει αν υπάρχει σεβασμός στους κανόνες. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται στυλ, συνέπεια και ικανότητα να προτείνεσαι. Τα υπόλιπα αποτελούν μέρος της διαλεκτικής ενός κόσμου που από τη φύση του είναι προκατειλημμένος αλλά η Figc δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι. Ίσως δεν ήταν η σωστή μέρα για να γίνει η προσφυγή. Αναζήτηση θεαματικότητας; Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες αξίες και όχι στη λογική μερικών οργανισμών. Αυτή είναι μέρα γιορτής για την αναγνώριση μιας μεγάλης προσωπικότητας και δεν πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να κλείνεσαι σε εκτιμήσεις μιας μερίδας, νόμιμές από πλευράς των υποκειμένων, αλλά πάντα θέσεις ενός μέρους: κατά βάθος, ο καθένας έχει το στυλ του", είπε με το γνωστό του στυλ ο Abete που θεώρησε σκόπιμο να απαλλάξει τον Facchetti ακόμα και απ' αυτά για τα οποία τον παρέπεμψε (έστω με παραγραφή) ο αθλητικός εισαγγελέας της ίδιας της Figc... O Abete υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι στο στυλ της Ομοσπονδίας να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις για την calciopoli (να τη στήνει, όμως;)... Να επισημανθεί πως η βράβευση του Platini έρχεται ελάχιστες μέρες μετά την αρχειοθέτηση από την Uefa του υπομνήματος της Juve κατά της Figc -είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς αν θα είχε βραβευτεί, ειδικά με αυτό το βραβείο, αν θα είχε δεχτεί το υπόμνημα...
O Moratti από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι αυτός που βραβεύτηκε ήταν ο Platini (update 2) και παρέπεμψε στους νομικούς της Inter "για να καταλάβουν περισσότερο αυτή την επιθυμία της Juventus να επιτίθεται", είπε ενώ όταν ρωτήθηκε αν η ενέργεια ήταν προμελετημένη, σαν ωρολογιακή βόμβα, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Abete αλλά πιο συγκρατημένα: 'δεν φαντάζομαι να φτάνει ως εκεί η κακογουστιά"...

Agnelli: η πρώτη από τις εφτά ενέργειες που
είχαμε πεί. Για τον Abete: άλλοι συνηθίζουν
να αφήνουν τις προθεσμίες να περνούν και άλλοι όχι..


(Update 3) "Το σημερινό ήταν απλώς το follow up όσων είχαμε δηλώσει στις 10 Αυγούστου με τη συνέντευξη τύπου μας", δήλωσε από την πλευρά του ο Andrea Agnelli από την Parma όπου έλαβε το βραβείο "Sport e Lavoro" (Αθλητισμός και Εργασία) που απονεμήθηκε στον ίδιο και τον John Elkann -το βραβείο απονέμεται εδώ και 35 χρόνια: "όταν γεννήθηκε το βραβείο, γεννιόμασταν και εμείς", αστειεύτηκε ο πρόεδρος που ξαναείδε με ευχαρίστηση το video των εγκαινίων του Juventus Stadium. Παράλληλα, απάντησε και στον Abete: "κάποιοι θεσμοί έχουν τη συνήθεια να αφήνουν να περνάνε οι προθεσμίες, άλλοι όχι"...
Όσον αφορά στην προσφυγή στο Tar, o Andrea Agnelli θύμισε πως σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου είχαν προαναγγελθεί εφτά πράξεις, "σήμερα υλοποιήσαμε μία", τόνισε επισημαίνοντας πως η ενέργεια της Juventus στοχεύει στις ενέργειες της Figc το 2006 και το 2011. "H Inter; Συνιστά παράπλευρη απώλεια. Η διερεύνησή μας κατευθύνεται στην ισότιμη μεταχείριση και προς όποιον έκρινε το 2006 και το 2011. Εμείς έχουμε ανάγκη από αποσαφήνιση με την Figc. Από τα δυο, ένα συμβαίνει: είτε έγινε λάθος πριν είτε έγινε λάθος μετά", διαμήνυσε.
O Alessandro έφτιαξε την ιστορία της Juventus,
η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή...
Del Piero: θα αγωνιστώ ως τα 40, δεν λέω πού (αλλά
μίλησε με τα καλύτερα λόγια για μια σειρά αγγλικά γήπεδα)...


Ο Andrea Agnelli, όμως, αναφέρθηκε και στον Alessandro Del Piero: "δόθηκαν διάφορες ερμηνείες στις δηλώσεις που έκανα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Στην πραγματικότητα είμασταν ήδη σύμφωνοι στο γεγονός ότι αυτό που είχε περιγραφεί πέρυσι θα ήταν το τελευταίο του συμβόλαιο με τη Juventus και η μοναδική μου θέληση ήταν να του χαρίσω την καλύτερη δυνατή τιμή", είπε για να προσθέσει: "βρίσκομαι στην Parma, εναντίον της Parma εγκαινιάσαμε το νέο γήπεδο και ακριβώς από ένα παιχνίδι του κατά της Parma [1] διατηρώ μια ειδική ανάμνηση: ήταν η πρώτη του χρονιά με τη Juventus, έβαλε τρία γκολ και αντί να πανηγυρίσει για ένα από τα γκολ έδειξε αυτόν που του είχε κάνει την άσιστ. Ε λοιπόν, εκείνη η χειρονομία λέει πολλά για το τι είδους πρωταθλητής είναι. Ο Alessandro έφτιαξε την ιστορία της Juventus και οι πόρτες του συλλόγου και του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτές γι' αυτόν. Del Piero και Juventus είναι ένα και μόνο πράγμα και αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνον γι΄αυτόν, για τον Boniperti, τον Platini και ελάχιστους άλλους", είπε σύμφωνα με το Juventus.com ενώ η Gazzetta dello Sport υποστηρίζει πως η φράση του περί ανοιχτών θυρών στον Del Piero συμπληρώθηκε από τη φράση: "θα υπάρχει ο χρόνος να αξιολογήσουμε μαζί το πιθανό μέλλον του ως παράγοντα"...
Από πλευράς του, ο Del Piero, με δηλώσεις του στην El Pais απάντησε στην ερώτηση "ως πότε θα θέλατε να αγωνιστείτε;" λέγοντας: "μέχρι τα 40 μου". Δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση που είχε προηγηθεί: "πού θα του άρεσε να ολοκληρώσει την καριέρα του;". "Δεν είναι κάτι στο οποίο μου αρέσει να απαντώ, θέλω να ολοκληρώσω αυτή την παρένθεση της καριέρας μου με το μυαλό ελαφρύ. Δεν θέλω βάρη. Lo que será... será", συμπλήρωσε.
Στην ίδια συνέντευξη είπε πως οι καλύτεροι παίχτες με τους οποίους έπαιξε ήταν ο Zinedine Zidane και ο Roberto Baggio: "από τεχνική άποψη ήταν μια απόλαυση", είπε αναφέροντας και τον Jugovic στους καλύτερους με τους οποίους έπαιξε. Οι αμυντικοί που του δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα; "Cannavaro, Nesta, Thuram", είπε εξηγώντας ότι είχαν την ικανότητα να τον προλαβαίνουν. Όταν ρωτήθηκε ποιος φίλο θα κατονόμαζε στον κόσμο του ποδοσφαίρου, απάντησε : "Di Livio" ενώ ως καλύτερο προπονητή του κατονόμασε τον Lippi. Όσον αφορά στο γήπεδο που τον εντυπωσίασε περισσότερο, είπε πως είναι το Bernabeu ("η standing ovation που μου επιφύλαξε το κοινό ήταν σαν να κέρδισα ένα κύπελλο") και στη συνέχεια το Old Trafford, η ατμόσφαιρα της Γλασκόβης και του Anfield (πολύ Αγγλία αναφέρει...). Αναφέρθηκε επίσης στις αναφορές του Ibrahimovic στην αυτοβιογραφία του ότι είχε απειλήσει να δείρει τον Pep Guardiola: "και εδώ είχε σχεδόν έρθει στα χέρια με κάποιον", είπε. "Με εσάς;", ρωτήθηκε από την El Pais. "Όοοχι! Εγώ θα τον είχα δείρει. Ο Zlatan στην καθημερινότητά του είναι ήρεμος. Αλλά είναι πολύ απαιτητικός και θέλει να βγάλει ό,τι καλύτερο από τον εαυτόν του και από άλλους", είπε.

[1] Πρόκειται για το Juventus-Parma 4-0 στις 20 Μαρτίου 1994. Ο Alex σκόραρε στο 20', 57' και 87' ενώ στο ενδιάμεσο, στο 77', είχε σκοράρει ο Ravanelli. Ήταν το πρώτο από τα 8 ματς στα οποία έβαλε τρία γκολ ο Del Piero.

Πηγές: Juventus.com, Gazzetta dello Sport, inter.it, El Pais

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εαν ο γαλλος θα παραλαβει το βραβειο τοτε μ'αυτο θα διαγραψε τα παντα οτι εκανε με τη Juve...
χεστη!

John.The.Terrible

Un Gobbo ad Atene είπε...

Μα, το παρέλαβε! Το γράφω άλλωστε. Μϊλησε μάλιστα για το χρηματοδοτικό fair play.

Ανώνυμος είπε...

εεε, τοτε να παει να κουρευτει! κουραδα... γι'αυτο το κωλοβραβειο και πουληθικε για να κλεισει την υποθεση...

John.The.Terrible

Un Gobbo ad Atene είπε...

Δεν πιστεύω ότι "πουλήθηκε" για ένα βραβείο. Απλώς, ως πρόεδρος της Uefa, παίζει ένα ρόλο σε ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ περισσότερο και λιγότερο ισχυρών...

Ανώνυμος είπε...

τοτε πως εξηγειται οτι στη τουρκια η ουεφα επεβαλε μετρα και στην ιταλια οχι? αυτη η συμπεριφορα μου θυμηζει τις αποφασεις και συμπεριφορα των ιταλικων δικαστηριων εναντιων μας...

βγαλε με λαθος, φιλε Gobbo

John.The.Terrible