Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ιστορική νίκη: Real Madrid-Juventus 0-2 με τη σφραγίδα του Del Piero αλλά και του Ranieri



46 χρόνια μετά από εκείνο το 1-0 του Sivori που σήμανε την πρώτη ήττα της Real (και μάλιστα, της μεγάλης Real του Di Stefano και του Puskas) στο "Bernabeu" σε διεθνές παιχνίδι, η Juve επαναλαμβάνει τον άθλο και μάλιστα επικρατώντας με 2-0 επί της Real, με δυο μεγάλα γκολ του capitan Del Piero που βγήκε μέσα σε αποθέωση από όλο το γήπεδο -το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του που θα τα γιορτάσουμε όλοι μαζί την Κυριακή! Η Juve πρώτη στον Όμιλο, 4 βαθμούς μπροστά από τη Real, έχει κατακτήσει την πρόκριση ενώ υπολείπονται δυο αγωνιστικές από τις οποίες έχει καθαρό και δηλωμένο στόχο να βγει πρώτη!
Πολύ δυνατό ξεκίνημα από τη Real με τον Chiellini στο 9' να πραγματοποιεί την πρώτη από τις πολλές εξαιρετικές επεμβάσεις του κλέβοντας καθαρά από τον Raul και στέλνοντας σε κόρνερ. Δυο λεπτά αργότερα, σειρά του Sneijider να απειλήσει με μια φαλτσαριστή σέντρα σουτ που ο Manninger έστειλε σε κόρνερ αποκρούοντας, για σιγουριά, σαν βολεϊμπόλιστας! Η Real συνεχίζει την πίεση αλλά η διπλή ζώνη της Juventus αντέχει. Και στο 17' γίνεται η γρήγορη αντεπίθεση: ο Marchionni ορμάει από δεξιά, περνάει στο capitano και ο Del Piero με ένα αριστερό σουτ στην κίνηση, μπροστά στον Cannavaro (...) στέλνει τη μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του ανήμπορου Casillas -κάτι ήξερε που τον φοβόταν! Η Real προσπαθεί να απαντήσει αλλά η κεφαλιά του S.Ramos βγαίνει άουτ, πάνω από το δοκάρια. Και μετά έρχεται ξανά η σειρά της Juve. Συνδυασμός Del Piero, Marchionni, Amauri, Nedved: κανείς δεν καταφέρνει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Juve επιμένει, ο Molinaro από αριστερά βγάζει μια συρτή σέντρα στην καρδιά της περιοχής όπου βρίσκεται μόνος ο Nedved -ο Τσέχος αιφνιδιάζεται και δεν απλώνει το πόδι να εκτελέσει τον Casillas! Απάντηση της Real με τον S.Ramos που στο 25' χάνει μοναδική ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Tiago βγάζει ωραία μπαλιά για τον Amauri που δεν προλαβαίνει... Το παιχνίδι πάει να γίνει σκληρό, ο Ολλανδός διαιτητής μοιράζει μερικές κίτρινες κάρτες. Στο 33' νέα μεγάλη επέμβαση του Molinaro που προλαβαίνει να κόψει το S.Ramos που ορμούσε μόνος προς την περιοχή. Στο 37', νέα μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους με τον Van Nistelrooy που σούταρε, ευτυχώς, ψηλά -ο Chiellini καθαρίζει τη συνέχεια της φάσης. Στο 41' ο Amauri ορμάει μόνος και μπροστά στον Cannavaro κάνει λάθος και κλωτσάει επάνω του αλλά ξανακερδίζει τη μπάλα, δεν βλέπει τον capitano, προλαβαίνει να τη δώσει στον Tiago -μια μεγάλη ευκαιρία χάνεται... Στο 44' ο Drenthe ορμάει μόνος αλλά την ώρα που ετοιμάζεται να εκτελέσει τον Manninger, με υπερπροσπάθεια τον προλαβαίνει ο Mellberg και με προβολή βγάζει κόρνερ -ο Σουηδός τραυματίζεται και όταν ξαναμπαίνει, στις καθυστερήσεις, κουτσαίνει... Και ο Ranieri ως αναπληρωματικό αμυντικό έχει μόνο τον De Ceglie και των Ariaudo της Primavera -στον πάγκο υπάρχει άλλος ένας πιτσιρίκος, ο μεσοεπιθετικός F.Rossi...
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινάει με τη Real να πιέζει. Η Juve, στημένη πολύ καλά από το Ranieri, μαρκάρει λίγο πιο ψηλά. Στο 53' ο Legrottaglie διακινδυνεύει το πέναλτυ ακουμπώντας με το χέρι πάνω στον Raul που διαμαρτύρεται. Στην επόμενη φάση, ο Marchionni φεύγει μόνος αναγκάζοντας τον Casillas να βγει έξω από την περιοχή για να αποκρούσει. Η Real προσπαθεί αλλά η Juve αντέχει και στο 20' ξεκινάει η δεύτερη ιστορική φάση: ο Sissoko φεύγει, αναγκάζει τον Cannavaro να του κάνει φάουλ, ο capitano στήνει τη μπάλα για ένα φάουλ από τα 28 μέτρα, ο Chiellini στήνεται στην άκρη του τείχους των μαδριλένων και ανοίγει διάδρομο μόλις ο Del Piero σουτάρει: ο Casillas "άγαλμα" μαζεύει για δεύτερη φορά τη μπάλα από τα δίχτυα του! Ο Schuster παίζει το χαρτί Higuain που παρ' ολίγο να αποδειχτεί μοιραίο στο 70' όταν ο Αργεντίνος χάνει μοναδική ευκαιρία καθώς δεν προλαβαίνει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα από σέντρα του Drenthe. Από κεί και πέρα, η μπάλα παίζεται... Ο Schuster ρίχνει μέσα τον Saviola και τον Van der Vaart (στη θέση του Van Nistelrooy). Το παιχνίδι πλησιάζει προς το τέλος και κάποιοι οπαδοί της Real αρχίζουν να φεύγουν. Για να μη δουν, σε μια εξαιρετική αντεπίθεση, τον Iaquinta (που είχε μπει στη θέση του Amauri) να βγάζει εξαιρετική μπαλιά στον Del Piero στο 87' και ο capitano να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα έξω από τα δοκάρια -εκεί που δεν είχε σκοράρει ποτέ στο "Bernabeu" κόντεψε να βάλει τρία γκολ! Έβαλε δυο και έκανε 5 τα γκολ του κατά της Real την τελευταία 12ετία. Οι μόνες φωνές που ακούγονται είναι των tifosi των 86 Juve Club Doc που έφτασαν από παντού στη Μαδρίτη. Στην αρχή των καθυστερήσεων, ο Manninger λέει "όχι" σε κεφαλιά του Diarra στη γωνία του. Λίγο πριν το σφύριγμα της νίκης, ο Ranieri έβγαλε τον Del Piero δίνοντας την ευκαιρία σε όλο το γήπεδο -και τους Ισπανούς- να τον καταχειροκροτήσουν αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά του!

REAL MADRID-JUVENTUS 0-2
Τέρματα: 17', 67' Del Piero
Κίτρινες κάρτες: Drenthe, Guti, Van Nistelrooy (RM) - Sissoko, Legrottaglie, Mellberg (J)
Διαιτητής: Pieter Vink (Ολλανδία). Επόπτες: Adriaan Inia, Arie Brink. Τέταρτος διαιτητής: Reinold Wiedemeijer.

REAL MADRID: 1 Casillas, 4 Sergio Ramos, 5 Cannavaro, 16 Heinze (83' 18 Saviola), 12 Marcelo Da Silva, 6 Diarra, 15 Drenthe, 14 Guti, 10 Sneijder (65' 20 Higuain), 7 Raul, 17 Van Nistelrooy (83' 23 Van der Vaart). Αναπληρωματικοί: 25 Dudek, 2 Salgado, 8 Gago.
Προπονητής: Bernd Schuster.
JUVENTUS: 13 Manninger, 4 Mellberg, 33 Legrottaglie, 3 Chiellini, 28 Molinaro, 32 Marchionni, 30 Tiago, 22 Sissoko, 11 Nedved, 10 Del Piero (92' 29 De Ceglie), 8 Amauri (85' 9 Iaquinta). Αναπληρωματικοί: 12 Chimenti, 43 Ariaudo, 40 F.Rossi, 16 Camoranesi, 20 Giovinco.
Προπονητής: Claudio Ranieri.

Del Piero: είμαι τρισευτυχισμένος, ευχαριστώ το κοινό!
Σκόραρα μπροστά σε Maradona, Platini, μου μένει ο Zico
Το μυστ8ικό μου: Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από
ομάδα-προπονητή και η πατρότητα που με ξανάνιωσε!


(Update, 6/11, 1:00-2:50) Ο Del Piero μπήκε οριστικά, ακόμα πιο ψηλά, στην ιστορία της Juventus και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και, φυσικά, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του: "είμαι τρισευτυχισμένος. Κερδίσαμε εδώ μέσα, κάναμε ένα σπουδαίο παιχνίδι και σκοράρισα. Για τέτοιες συγκινήσεις ζούμε και είμαι ευτυχισμένος που το κοινό μου χάρισε αυτό το μεγάλο χειροκρότημα" (τιμή που έχει γίνει σε ελάχιστους, ο τελευταίος ήταν ο Ronaldinho ως παίχτης της Barca) δήλωσε μετά το ματς στη Rai.
"Είμαι ικανοποιημένος, εδώ το γήπεδο είναι τρέλα, παίξαμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι που θέλαμε να το κερδίσουμε (σ.σ. το είχε πει καθαρά, πριν το ματς) και τα καταφέραμε". Του επισημαίνουν ότι ο Maradona, με το ρόλο του νέου τεχνικού της Αργεντινής, ήταν στις εξέδρες και σχολίασε ότι ο Del Piero δεν γερνάει ποτέ: "είμαι ευτυχισμένος που νίκησα μπροστά του, ας ελπίσουμε ο Maradona να έρχεται πιο συχνά να μας βλέπει", καταλήγει με το πονηρό του γελάκι. Και αφού τονίζει ότι την ανάμηση της αποθεωτικής standing ovation θα την κουβαλαέι πάντα μαζί του -"είναι μια ανάμνηση μοναδική, είμαι περηφανότατος και επειδή μετά το σπουδαίο φαόυλ μπροστά Platini τώρα αυτό εδώ μπροστά στο Maradona. Ανάμεσα στους μύθους και πρότυπά μου, μου μένει μόνο να βάλω γκολ μπροστά στο Zico"- ο Alex τονίζει πως βασικός παράγοντας της εκπληκτικής του φόρμας είναι "η αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από το σύλλογο, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου. Η Juve τώρα πετάει γιατί το πιστεύουμε", τονίζει και υπόσχεται άλο ένα δώρο στο ματς με την Chievo που συμπίπτει με τα γενέθλιά του...
Αποκαλύπτει και το μυστικό του: "η πατρότητα. Ναι, πιστεύω ότι η πατρότητα με ξανάνιωσε. Και το άλλο μυστικό μου: έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Κι έπειτα, αν χρησιμοποιείς την εμπειρία σου και προπονείσαι καλά, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Δεν ξεχνώ τη B", συνεχίζει: "την αντιμετώπισα με το χαμόγελο στα χείλη. Το είχα αποφασίσει έτσι και αυτό έκανα, με το κεφάλι ψηλά. Ήξερα ότι θα επιστρέφαμε εδώ, στο Champions. Και τώρα ας κάνουεμ ό,τι πρέπει για να κρατήσουμε ανοιχτό ένα μεγάλο κύκλο. Δεν πιστεύω, όπως λένε κάποιοι, ότι είμαστε περισσότερο μια ομάδα για το Champions League παρά για το campionato: με την Torino και τη Roma πετύχαμε μεγάλες νίκες. Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια δύσκολη στιγμή δεν είναι τυχαίο ότι φτάνουν τα αποτελέσματα αν δουλεύεις καλά όπως εμείς τον τελευταίο καιρό", καταλήγει.

Ranieri: τι παίχτης ο Del Piero! Πετύχαμε ένα σπουδαίο
κατόρθωμα -εγώ πάντως είχα θριαμβεύσει ήδη εδώ μέσα...
Κατενάτσιο; Αν θέλετε πέστε το αλλά εμείς βάλαμε δυο γκολ!

Στον capitano του αφιέρωσε τα πρώτα του λόγια ο Ranieri: "ήξερα ότι οι γευσιγνώστες του Bernabeu θα αφιέρωναν στον Del Piero τη standing ovation: ήταν σωστή να την έχει. Ένας πραγματικός capitano, ο Alex: θυσιάζεται, τρέχει για την ομάδα και έπειτα... εκείνα τα δυο γκολ! Τι παίχτης!", είπε.
Και μετά, εύλογα μετά από τόσες αμφισβητήσεις, νιώθει ότι μπορεί να πάρει το αίμα του πίσω: "βάλαμε την υπογραφή μας σε ένα μεγάλο κατόρθωμα της Juventus που δεν κέρδιζε εδώ μέσα εδώ και 46 χρόνια. Όμως, εγώ ως προπονητής εδώ θριάμβευσα με τη Valencia και την Atletico Madrid σε ένα ντέρμπυ. Ναι, το Bernabeu μου φέρνει πραγματικά τύχη". Ο Ranieri είναι τρισευτυχισμένος και το δείχνει: "είναι το μεγάλο αποτέλεσμα που θέλαμε και επειδή τώρα έχουμε κερδίσει την πρόκριση και θα κάνουμε το παν για να κατακτήσουμε την πρώτη θέση και να βρεθούμε σε καλύτερη μοίρα στον επόμενο γύρο του Champions League. Είναι πανέμορφο να βλέπεις πως θυσιάζονται αυτά τα παιδιά, ο ένας για τον άλλο", σημειώνει και δεν αντέχει να μην ειρωνευτεί όσους μιλάνε για "νίκη α λα ιταλικά": "τους ισπανούς τους ξέρω, έτσι κι αλλιώς θα έλεγαν ότι κερδίζουμε με κατενάτσιο αλλά δεν ξέρω από πότε είναι που δεν έχει σκοράρει η Real στο γήπεδό της. Υποφέραμε αλλά αντέξαμε παίζοντας συχνά με την άμυνα ψηλά. Αν μιλήσουν για κατενάτσιο, λέω: ωραία, είναι κατενάτσιο αλλά σας βάλαμε δυο γκολ"...
Όσον αφορά τους στόχους της Juventus, ο Ranieri επαναλαμβάνει (με μεγαλύτερη σιγουριά αυτή τη φορά) ότι "είναι πάντα οι ίδιοι: στο campionato πρέπει να πάμε καλύτερα από την περυσινή τρίτη θέση, στο Champions League είμαστε εδώ για να καταλάβουμε ως που μπορούμε να φτάσουμε", λέει επισημαίνοντας ότι η ομάδα είναι σχεδόν εντελώς καινούργια για να μπορείς να μιλήσεις για τους διεθνείς στόχους. Καλύτερα, λίγα λόγια, πολλές πράξεις... Τέλος, η κουβέντα στρέφεται και πάλι γύρω από τον Del Piero και το γεγονός ότι ο Lippi προανήγγειλε στον capitano ότι για κάποιο καιρό δεν θα τον καλέσει: "στο Lippi πολύ λίγα έχω να πω: αυτός τον ξέρει απ' έξω και ανακατωτά τον Alex και καταλαβαίνω ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός στα φιλικά θέλει να δοκιμάσει ταλαντούχους νεαρούς για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, εγώ πως και δεν θα τον καλούσα τον Alex"...

Chiellini: μείναμε για να ανεβάσουμε πάλι ψηλά τη Juve,
η αποψινή νίκη είναι η απόδειξη ότι επιστρέψαμε!

Τέτοιες στιγμές δεν μπορεί, δεν πρέπει να μη θυμάσαι τι τράβηξαν αυτοί οι παίχτες τους τελευταίους 27 μήνες. Δίκαια, λοιπόν, ο λόγος σε έναν απ' αυτούς που έκανε μια μεγάλη βραδιά απόψε: Giorgio Chiellini. "Εμείς που μείναμε το κάναμε για να ξαναγυρίσουμε ψηλά. Πάντα το πιστεύαμε, δουλέψαμε σκληρά και τώρα απολαμβάνουμε αυτές τις ικανοποιήσεις που τις αξίζουμε. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική στιγμή. Ακριβώς κατά της Real, στον πρώτο γύρο, ξεμπλοκαριστήκαμε και η αποψινή νίκη είναι η απόδειξη ότι επιστρέψαμε σε ψηλά επίπεδα".
Να τα ακούει ο ...διπλανός του στη Squadra Azzurra, Fabio Cannavaro, πρωταγωνιστής και στα δυο γκολ της Juve απόψε... Έφυγε μπας και προλάβαινε να κερδίσει το Champions League... "Έγκλημα και τιμωρία" (εδώ)...

Η Bate έχασε εντός έδρας από τη Zenit
10 βαθμούς η Juve, 6 η Real, 4 η Zenit

Στο άλλο παιχνίδι του Ομίλου H του Champions League, Bate Borisov-Zenit 0-2 με γκολ του Pogrebnyak στο 34' και του Danny στο 94' και η βαθμολογία του Ομίλου βλέπει πλέον τη Juve στην κορυφή με 10 βαθμούς (βλέποντας όλους τους Ομίλους, μόνο η Barcelona έχει μαζέψει τόσους), δεύτερη με 6 η Real (και δυο ήττες από τους bianconeri), τρίτη η Zenit με 4 και τελευταία η Bate με 2. Η Juventus κρατάει πλέον στα χέρια της, όχι την πρόκριση που ήδη την έχει πάρει αλλά την πρωτιά καθώς υπολείπονται ένα παιχνίδι στην Αγία Πετρούπολη με τη Zenit και ένα εντός έδρας με τη Bate...

Schuster: ήμασταν φαινόμενα τακτικής! Το τείχος; Εγώ
το υπέδειξα, το είχαμε δοκιμάσει και στην προπόνηση!
Αντιδρούν οι φίλαθλοι της Real και τον ειρωνεύονται

Στην ατυχία απέδωσε την ήττα της ομάδας του ο Schuster η δήλωση του οποίου: "από πλευράς τακτικής ήμασταν φαινόμενα, μας έλειψαν μόνον οι λεπτομέρειες", ξεσήκωσε διαμαρτυρίες και ειρωνικά σχόλια από τους οπαδούς της Real στα forum... Ο γερμανός τεχνικός χαρακτήρισε τη Juventus "μεγάλη ομάδα με μια άμυνα δύσκολη για να νικηθεί από οποιονδήποτε" και δήλωσε ότι πιστεύει στην πρόκριση. "Αλλά ελπίζω να μην έχουμε τραυματισμούς, στο Champions League τους έχω ανάγκη όλους στην καλύτερη κατάσταση", πρόσθεσε "ξεχνώντας" ότι η Juve εμφανίστηκε χωρίς... Buffon, Trezeguet, Camoranesi, Zanetti, Grygera, Zebina, Marchisio, Poulsen και με δυο πιτσιρικάδες της Primavera στον πάγκο... Επιπλέον, ο Schuster ανέλαβε την ευθύνη για τον τρόπο που στήθηκε το τείχος στο δέυτερο γκολ: "είναι μια επιλογή που υπέδειξα εγώ στον Iker (Casillas) απέναντι σε ένα σπεσιαλίστα. Τη δοκιμάσαμε στην προπόνηση αλλά δεν μας βγήκε"!
Ε, με τέτοιες δηλώσεις πως να μην κυκλοφορήσουν (στο site της "Marca") σχόλια όπως: "να λες ότι η Real από πλευράς τακτικής ήταν φαινόμενο είναι για Νόμπελ", "παθητικός", "ως φίλαθλος ντρέπομαι για την ομάδα μου", "ακούγοντας αυτές τις δηλώσεις νομίζεις πως η δεν κέρδισε, ότι ο Del Piero δεν σκόραρε και ότι κερδίσαμε με πολλά γκολ διαφορά, αρνείται το αυτονόητο"...

Πηγή δηλώσεων: Juventus.com, Rai, Tuttosport

3 σχόλια:

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Συγχαρητήρια! Χαίρομαι χαρά μεγάλη όποτε ηττάται η φασίστρια.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Εγώ να δεις! Ξαναμπες σε λίγο να δεις το αφιέρωμα στον Sivori!

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Oleeee! Διδάσκοντας στην Μαδρίτη!