Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Juventus-Genoa 4-1 και 1η θέση με Grygera, Amauri, Iaquinta και αυτογκόλ Παπασταθόπουλου σε σέντρα του Camo

Μια νίκη σε ένα τόσο όμορφο και ανοιχτό παιχνίδι και μάλιστα με 4-1 κόντρα σε έναν αντίπαλο αξίας όπως η Genoa (που έχει νικήσει τη Milan, τη Napoli και τη Roma, και έφερε ισοπαλία εκτός έδρας με την Udinese και την Inter) μετράει διπλά: ανεβάζει την ψυχολογία ενόψει του ντέρμπυ με την Inter στις 22 του μήνα, σε ανεβάζει και στην κορυφή: η Juve έφτασε τους 24 βαθμούς και, έστω με ένα ματς παραπάνω, είναι και πάλι 1η μετά από 915 μέρες από εκείνη την 14η Μαϊου 2006 που πανηγύριζε το 29ο scudetto! Μια σπουδαία νίκη με την οποία τιμήθηκε η επέτειος εκείνης της άλλης 13ης Νοεμβρίου 1955 όταν ο Boniperti έκανε το 1-0 επί της Genoa, μια νίκη που επέτρεψε στη Juve να στρογγυλέψει σε 70 τις νίκες της σε 130 ματς με τους grifoni και με την 7η στη σειρά νίκη της να τρίξει τα δόντια της στις μιλανέζες Inter και Milan...

(Update, 14/11, 14:00) Οι γκολάρες και οι ευκαιρίες

Με ...οσμή Τσεχίας ξεκίνησε η αναμέτρηση: στο 1' ο Nedved έπιασε το πρώτο σουτ για τη Juve, που ξεκίνησε επιθετικά, αλλά το έστειλε ψηλά άουτ. Στο 6' όμως, ο Grygera ήταν πολύ πιο ακριβής: ένα δυο με τον Del Piero, μπάσιμο από δεξιά και 1-0 με συρτό διαγώνιο σουτ! Το πρώτο του γκολ φέτος. Ο Τσέχος οπισθοφύλακας αναδείχθηκε πρωταγωνιστής του ματς και 20 λεπτά αργότερα, ακριβώς όπως στο περυσινό 2-0 μέσα στη Γένοβα: τότε είχε ανοίξει το σκορ και μετά είχε βγάλει την άσιστ για το γκολ του Trezeguet. Φέτος, ίδιο σκηνικό. Στο 26', πήρε τη μπάλα από τον Amauri και του την επέστρεψε με μια σέντρα που βρήκε απευθείας το κεφάλι του: δυνατή κεφαλιά που έσκασε στο έδαφος και 2-0! Έκτο φετινό γκολ για τον όλο και πιο κοντά στη Squadra Azzurra Βραζιλιάνο. Ως εκείνη την ώρα, οι φλύαρες επιθετικές κινήσεις της Genoa έβρισκαν μια πολυπρόσωπη άμυνα την οποία βοηθούσαν τόσο ο Nedved και ο Marchionni όσο και οι Tiago και Sissoko, με τον Chiellini να κόβει μια τον Palladino και την άλλη τον Milito που στο 27' σκόραρε όντας οριακά οφσάιντ. Γενικά, η Juventus ανέβαινε συχνά με αποτέλεσμα να βγάζει συνεχώς οφσάιντ τους επιθετικούς των φιλοξενούμενων. Καθώς οι grifoni πίεσαν μετά το γκολ, στο 31' δημιουργήθηκε μεγάλος κίνδυνος: σέντρα του Gasbarroni, με υπερένταση ο Legrottaglie πήγε να διώξει (και τραυματίστηκε) και ο Manninger σώθηκε με τη βοήθεια της κάθετης δοκού. Η Juve ξαναπήρε την πρωτοβουλία και στο 37' έχασε μοναδική ευκαιρία για το 3-0 όταν ο capitano έβγαλε ξεμαρκάριστο τον Molinaro που μπήκε στην περιοχή απ' τ' αριστερά, πλάσαρε τον Rubinho αλλά ο Criscito έδιωξε λίγο πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος. Στο 42', η Juve κέρδισε φάουλ 34 μέτρα από το τέρμα. Ο capitano δοκίμασε αλλά η μπάλα βγήκε άουτ.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Juve μπήκε ακόμα πιο αποφασισμένη και πήρε από την αρχή τα ηνία του παιχνιδιού περιορίζοντας ασφυκτικά τη Genoa του Gasperini που είχε ρίξει στον αγώνα και τον δεύτερο σκόρερ του, τον Sculli αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει -όσο πέρναγε η ώρα γινόταν φανερό ότι πλήρωνε το γεγονός ότι δεν έχει μάθει να πάιζει κάθε 3-4 μέρες. Στο δεκάλπτο άρχισαν να εκδηλώνονται επιθέσεις κατά κύματα της Juve χωρίς όμως να δημιουργηθεί η μεγάλη ευκαιρία. Ως το 65' που ο Amauri γύρισε ωραία μέσα στην περιοχή αλλά ο Criscito πρόλαβε να κόψει σε κόρνερ προ του Del Piero ο οποίος, στο 70', έστειλε ελαφρώς άουτ ένα φάουλ από τα 27 μέτρα. Στο 74' και στο 77' τελευταίες προσπάθειες του Milito αλλά στην πρώτη περίπτωση μπλόκαρε με άνεση ο Manninger, στη δεύτερη έκοψε καθαρά και άνετα ο πολύ καλός και απόψε Chiellini. Ωραία ενέργεια του Molinaro στο 82' όταν κατέβηκε απ' τ' αριστερά και έδωσε τη μπάλα που από λάθος της άμυνας έφτασε στον Amauri: αυτός στον Del Piero και κόρνερ. Στην αντεπίθεση, ο Tiago έδιωξε κόρνερ προ του Milito. Και μετά, μπήκε ο Iaquinta και στη δεύτερη μπαλιά που έπιασε, από πάσα του capitano, έκανε το 3-0 στο 85'. Τρία λεπτά αργότερα, σε μια ανώδυνη φάση, η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Legrottaglie και έτσι ο Milito μείωσε τη διαφορά και ανέβηκε στα 10 γκολ για φέτος εδραιώνοντας τη θέση του πρώτου σκόρερ του campionato και ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την όρεξη της Real Madrid που, όπως αναφέρει η Tuttosport, τον έχει στη λίστα των αντικαταστατών του Van Nistelrooy που εγχειρίστηκε σήμερα και θα χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν... Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, σέντρα από δεξιά του Camoranesi, στον οποίο ο Ranieri έδωσε μερικά λεπτά παιχνιδιού ενόψει του ματς με την Inter, και αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου στην προσπάθειά του να αποκρούσει: 4-1 και η Juve ξεμπλοκαρίστηκε και επιθετικά φτάνοντας την απόδοση της επίθεσης των nerazzurri: 17 γκολ (με 8 παθητικό). Και τώρα, πάμε στο Μιλάνο! Όπως είπε και ο πρόεδρος, όνειρό μας είναι να νικήσουμε την Inter εκεί μέσα, κατ' αρχήν...
Συνεχίστηκε και η θετική παράδοση με διαιτητή τον Rocchi: καμία ήττα, 3 ισοπαλίες και φτάσαμε τις 6 νίκες! (update) Ο ίδιος ο Rocchi επιβραβεύτηκε για τη διαιτησία του καθώς του ορίστηκε να διαιτητεύσει το ντέρμπυ Roma-Lazio της ίδιας αγωνιστικής, που θα παιχτεί την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, στις 21:30 το βράδυ.

JUVENTUS-GENOA 4-1
Τέρματα: 6' Grygera, 26' Amauri, 85' Iaquinta, 92' Papastathopoulos (αυτ.) - 88' Milito (πεν.)
Κίτρινες κάρτες: Thiago Motta, Rossi M. (G)
Διαιτητής: Gianluca Rocchi. Επόπτες: Alessandro Griselli, Alessandro Lion. Τέταρτος διαιτητής: Nicola Stefanini

JUVENTUS: 13 Manninger, 21 Grygera, 33 Legrottaglie, 3 Chiellini, 28 Molinaro, 32 Marchionni (69' 16 Camoranesi), 22 Sissoko, 30 Tiago, 11 Nedved, 10 Del Piero (86' 20 Giovinco), 8 Amauri (84' 9 Iaquinta). Αναπληρωματικοί: 12 Chimenti, 4 Mellberg, 29 De Ceglie, 19 Marchisio.
Προπονητής: Claudio Ranieri
GENOA: 83 Rubinho, 25 Biava (79' 15 Papastathopoulos), 13 Ferrari, 4 Criscito, 7 Rossi M., 88 Thiago Motta, 28 Juric, 3 Potenza (60' 26 Bocchetti), 18 Gasbarroni (46' 14 Sculli), 22 Milito, 10 Palladino. Αναπληρωματικοί: 73 Scarpi, 11 Olivera, 68 Vanden Borre, 17 Jankovic.
Προπονητής: Gian Piero Gasperini.

Ranieri: κοιτάμε με αποφασιστικότητα το μέλλον
Εγκώμιο στον capitano: είναι το κάτι παραπάνω!

(Update) Εμφανώς ικανοποιημένος ο Ranieri, ανέδειξε το ρόλο των τεσσάρων αμυντικών και της αποφασιστικότητας όλης της ομάδας στην επιτυχία και στο γεγονός ότι η Juve "εμπόδισε τη Genoa η οποία είναι μια από τις καλύτερες ιταλικές ομάδες στο να κάνει παιχνίδι. Βέβαια, αν βγεις γρήγορα στην αντεπίθεση, τους προλαβαίνεις πριν επιστρέψουν. Το πρώτο δεκάλεπτο παίξαμε πραγματικά καλά. Περνάμε μια πολύ καλή περίοδο", είπε. Ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να εξάρει τη δουλειά που γίνεται: "στο dna μας είναι καταγεγραμμένη για τα καλά η βούλησή μας να μην τα παρατάμε ποτέ, ακόμα και στις δύσκολες ώρες. Όλοι είμαστε ενωμένοι, συμπαγείς και πιστεύουμε στο σχέδιο της Juve. Συνέβαινε και πρώτα αλλά δεν έρχονταν τα αποτελέσματα. Τώρα μαζεύουμε τους καρπούς της δουλειάς μας και κοιτάμε με αποφασιστικότητα το μέλλον στοχεύοντας να βελτιώσουμε την περυσινή τρίτη θέση", όπως είπε σημειώνοντας ότι είναι νωρίς να πει αν θα βγει πάνω από την Inter: "την άνοιξη".
Ειδική μνεία επιφύλαξε στο σκόρερ και άσιστ-μαν του δεύτερου γκολ, Zdenek Grygera: "τον τελευταίο καιρό έχει κάνει γιγαντιαία πρόοδο. Πέρυσι ήταν πιο μαζεμένος, τώρα παίζει με προσωπικότητα δείχνοντας μες στο γήπεδο όλη του την αξία". Επίσης, έπλεξε πάλι το εγκώμιο του Tiago γυρνώντας στα παλιά, τότε που έκανε υπέροχα πράγματα στις προπονήσεις και αποτύγχανε στα μας. "Κανείς δεν καταλάβαινε γιατί, αναρωτιόταν και οι παλιοί", συμπλήρωσε και απέδωσε την επανεμφάνιση του Tiago στο ότι του έφυγε το άγχος και, επιπλέον, έμαθε τους μηχανισμούς της ομάδας.
Ακόμα πιο ειδική μνεία έκανε στον capitano: "ο Del Piero έφτασε παντού και τώρα νιώθει μέρος του σχεδίου, έχει ένα κίνητρο υψηλότερο από το μέσο όρο, προετοιμάζεται μανιωδώς και έπειτα το βλέπεις και στο γήπεδο με τους συμπαίκτες του: δίνει άσιστ, πιέζει τους αντιπάλους, βγάζει άμυνα. Νόμίζω ότι αυτός είναι το κάτι παραπάνω που έχουμε τώρα". Όλα αλήθεια!

Grygera: να συνεχίσουμε έτσι!

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος, φυσικά, ο Gryugera: "είμαι χαρούμενος που συνέβαλα, με το γκολ και την πάσα μου, στην αποψινή επιτυχία. Περνάω μια εξαιρετική περίοδο και αυτό το πρώτο μέρος του πρωταθλήματος, όσον αφορά εμένα, ήταν αναμφίβολα θετικό. Ήδη με τη Fiorentina είχα βγάλει τη μπαλιά-γκολ για τον Pavel. Τώρα, πρέπει να συνεχίσουμε έτσι". Βέβαια!

Amauri: αυτή η Juve μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε
και τώρα ελπίζουμε σε ένα ωραίο δώρο απ' την Palermo!

"Είμαι ικανοποιημένος για όσα κάνω εγώ και η ομάδα. Το σημαντικό είναι να μη χαλαρώσουμε. Αν η Juve παίζει έτσι μπορεί να δυσκολέψει και να νικήσει οποιαδήποτε ομάδα", πανηγύρισε μετά το ματς ο Amauri που αποθεώθηκε όταν βγήκε: "Siam venuti fin qui per vedere segnare Amauri" ("ήρθαμε ως εδώ για να δούμε να σκοράρει ο Amauri") και δεν έκρυψε, στα μικρόφωνα του "Sky", ότι τώρα θα στηθεί στην τηλεοράσεις να γκαντεμιάσει την Inter υποστηρίζοντας τους φίλους του της Palermo "ας ελπίσουμε να μας κάνει αυτό το ωραίο δώρο γιατί είναι όμορφο να είσαι εκεί πάνω (στην κορυφή)". Και εμείς!

Iaquinta: τι ωραία στην κορυφή! Τώρα, η Inter!

Χαμογελαστός ο Iaquinta: δεν πρόλαβε να μπει και σκόραρε! "Στο τέλος του ματς -είπε- ήταν όμορφο να κοιτάς τον πίνακα του σταδίου και να μας βλέπεις στην κορυφή της βαθμολογίας. Κάνουμε ένα σπουδαίο πρωτάθλημα. Τώρα είμαστε καλά και το μυαλό μας είναι ήδη στο San Siro για την αναμέτρηση με την Inter", είπε. Όσον αφορά στο γκολ του: "προσπαθώ πάντα να δουλεύω με τη μέγιστη συγκέντρωση ώστε να με βρίσκει έτοιμο ο προπονητής όταν με καλεί".

Legrottaglie: κρίμα για το γκολ, αλλά από τον
Ιανουάριο που θα είμαστε πλήρεις, θα διασκεδάσουμε...

Υπήρχε και κάποιος... δυσαρεστημένος: ο Legrottaglie: "κρίμα, θέλαμε να μη φάμε γκολ ούτε απόψε. Τα τελευταία ματς τα είχαμε καταφέρει και σήμερα το φάγαμε στο τέλος. Εκείνη η μπαλιά ερχόταν με φόρα και πετάχτηκε στο χέρι μου, δεν μπόρεσα να το αποφύγω. Πάντως, το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε και δώσαμε συνέχεια στη θετική μας στιγμή. Τώρα, είμαστε επικεφαλής, μακάρι θα 'μαστε και την Κυριακή. Σιγά σιγά επανέρχονται και οι τραυματίες και από τον Ιανουάριο, όταν θα είμαστε ξανά πλήρεις θα έχουμε διασκέδαση"...

Gasperini: το λάθος στο οφσάιντ του Milito; Ήταν χιλιοστών,
αλλά ήταν, όπως και οι ευκαιρίες που κατάπιαμε. Κάναμε λάθη...

Δεν έψαξε δικαιολογίες ο Gasperini, ο προπονητής της Genoa: "ξεκινήσαμε πολύ άσχημα, η Juve μας αιφνιδίασε. Περιέργως, ξαναμπήκαμε στο παιχνίδι μόνο μετά το διπλό χτύπημα και κάναμε καλά πράγματα. Το λάθος στο οφσάιντ του Milito στο πρώτο ημίχρονο; Ήταν χιλιοστών αλλά ήταν, όπως και οι ευκαιρίες που κατάπιαμε, μόνοι μας όμως... Αν ξεκινάς στην έδρα της Juve με 2-0... Ήμασταν πολύ εύθραυστοι, δεν καταφέρναμε να τους σταματήσουμε. Λίγο επειδή αυτοί είναι δυνατοί, συγκεκριμένοι και με αρετές, αλλά βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. Το εύρος του τελικού νοκ άουτ αφηγείται, ενδεχομένως πολύ λίγο πιστά πώς πήγαν τα πράγματα", πρόσθεσε και αφού είπε πως δεν θεωρεί πως ξαναφάνηκε το πρόβλημα μιας αδύναμης Genoa εκτός έδρας -"ήταν η ίδια ομάδα που έκανε τις καλές εμφανίσεις στο Ούντινε και κατά της Inter- έκανε μια εκτίμηση για την πολύ κοντή ακόμα βαθμολογία, αυτός που έπαιξε με όλες τις μεγάλες: "Juve, Milan, Inter θα είναι εκεί, ίσως και η Napoli με τη Lazio", ομάδα εναντίον της οποίας θα παίξει η Genoa την 13η αγωνιστική και μάλιστα στη Ρώμη...
Όσον αφορά το ακυρωθέν γκολ του Milito, τα αθλητικά sites θεωρούν ότι ήταν λάθος η υπόδειξη του οφσάιντ από τον επόπτη Griselli αλλά αναγνωρίζουν την ανωτερότητα της Juve και το ότι έφτασε δίκαια στη νίκη.

Moratti: ας ελπίσουμε να πάμε καλά στο Παλέρμο...

Την ελπίδα να τα πάει καλά η ομάδα του με την Palermo εξέφρασε ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Inter σχολιάζοντας τη νίκη της Juve: "σε αυτό το σημείο, ας ελπίσουμε να τα πάμε καλά στο Παλέρμο διαφορετικά θα μοιραστούμε την πρώτη θέση"...

Πηγές δηλώσεων: Juventus.com, Corriere dello Sport, Gazzetta dello Sport, Tuttosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: