Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Juventus αμφισβήτησε στο δικαστήριο όλο το κατηγορητήριο της calciopoli: προέκυψαν αποδείξεις για παρανομίες και ζημιά σε βάρος μας

Καταπέλτης ο συνήγορος της Juventus: Η έλλειψη των τηλεφωνημάτων των άλλων ομάδων δείχνει ότι είναι ελαττωματική από κατασκευής η κατηγορία. Χωρίς συμφωνία για την διπάραξη αδικήματος, πώς υπάρχει σύσταση εγκληματικής συμμορίας; Ως πότε θα πληρώνουεμ για πράξεις που πρέπει να αποδθούν σε άλλους συλλόγους; Από Σεπτέμβριο η απόφαση του δικαστηρίου
Την ιστορία της και τις νίκες της, καθαρά στο γήπεδο, υπερασπίστηκε επίσημα πλέον η Juventus, με την αγόρευση του συνηγόρου της κατά τη σημερινή ακροματαική διαδικασία στη Νάπολη όπου η πρόεδρος του δικαστηρίου, Teresa Casoria επισημοποίησε ότι η απόφαση δεν θα βγει πριν το Σεπτέμβριο -αυτό προέκυψε καθώς αποδέχθηκε τον ορισμό του Prioreschi στη θέση της συνηγόρου Morescanti "που μπορεί να μην έχει ξεπεράσει το Σεπτέμβριο τα προβλήματά της" που οφείλονται στην εγκυμοσύνη της.

Ο συνήγορος της Juventus:
άκυρο το κατηγορητήριο του Auricchio



(Update 23/6) Από την παρέμβαση του συνηγόρου του συλλόγου Pino Vitiello: "Η Juventus κέρδισε πάντα στο γήπεδο (όπου καμιά φορά έχασε κιόλας) με τη δική της αξία, με τις δικές της δυνάμεις, και δεν είχε ανάγκη ούτε της ήταν χρήσιμη, ούτε είχε θέληση να καταφύγει σε βοήθειες. Η Juventus δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης γιατί η Juventus με την παράδοσή της μιλά από μόνη της".

Υλοποιώντας τη γραμμή του προέδρου Andrea Agnelli, με μια καθαρή δήλωση ξεκίνησε την αγόρευσή του ο δικηγόρος της Juventus, Pino Vitiello: "από τη δικαστική διαδικασία ήδη ανακύπτει ότι η Juventus βρίσκεται σε απόσταση ετών φωτός από τις υποθέσεις της δίκης". Σε αυτό το πλαίσιο, o Vitiello ζήτησε να λογισθούν ως "άκυρες" όλες οι καταθέσεις του επικεφαλής της προανάκρισης και ως εκ τούτου στυλοβάτη του κατηγορητηρίου, συνταγματάρχη Auricchio μιας και στηρίζονται σε "ανώνυμες πηγές" και μάλιστα "αμφίβολης πηγής", όπως θεωρούνται τα δημοσιεύματα (της Gazzetta dello Sport, τη στάση της οποίας στηλίτευσε) που χρησιμοποίησε ως μοναδικό -και χωρίς διασταύρωση- αποδεικτικό υλικό. Ο Vitiello ζήτησε να λογισθούν άκυρα και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του κατηγορητηρίου που στερούνται νομικής βάσης -"και δεν αναφέρομαι μόνον στις ελβετικές τηλεκάρτες", τόνισε επισημαίνοντας ότι η Juventus "ήταν η πιο μεγάλη και δυνατή ομάδα".
Ο Vitiello επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη μεταφοράς χρημάτων από τα τα μεία του συλλόγου προς οποιονδήποτε (διαιτητή ή άλλον) που να τεκμηριώνει την κατηγορία και υπογράμμισε πως από τη διαδικασία προέκυψε ότι "υπάρχουν αποδείξεις για παρανομίες και ζημιές σε βάρος της Juventus" που θα εντοπίζονταν "αν είμαστε εμείς η κατηγορούσα αρχή".

Έμμεση υπεράσπιση και του Moggi
Στηλίτευσε την απουσία
των τηλεφωνημάτων των άλλων ομάδων


Ο Vitiello, που κλήθηκε να αποκρούσει τις αιτιάσεις των ομάδων που παρίστανται ως πολιτική αγωγή και έχουν ζητήσει αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, υπερασπίστηκε ουσιαστικά και την τότε διοίκηση της ομάδας: "ακόμα και στην περίπτωση που ο Μoggi είχε διαπράξει ενδεχόμενες, επαναλαμβάνω ενδεχόμενες πράξεις, πού είναι οι αποδείξεις ότι αυτό ήταν σε όφελος της ομάδας με τους περισσότερους τίτλους στην Ιταλία;", είπε απορρίπτοντας την κατηγορία για σύσταση συμμορίας και ζημία του δημοσίου.
Αλλά ο συνήγορος της Juventus προχώρησε και άλλο θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: "αν εδώ δεν υπάρχουν τα τηλεφωνήματα των άλλων ομάδων και δεν επισημάνθηκαν, μήπως υπάρχει ένα ελάττωμα στην κατασκευή του ίδιου του θεωρήματος της κατηγορίας;", είπε προς την έδρα τονίζοντας ότι υπάρχει μια "προληπτική λογική κατά της Juventus". "Πού είναι η απόδειξη ότι κάποιος ήθελε να κάνει κάθε μεμονωμένη πράξη για να ευνοήσει τη Juventus; Αν δεν υπάρχει η συμφωνία για τη διάπραξη του αδικήματος, που βρίσκεται η σύσταση εγκληματικής συμμορίας;".
Ο Vitiello προχώρησε στο ξήλωμα της κατηγορίας επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη αθωωθεί Carraro και Ghirelli, ότι δικαστικά έχει αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχουν πράξεις εκφοβισμού κανενός και ότι υπάρχει μια αρνητική υποκλοπή για την κατηγορούσα αρχή, αυτή του Carraro κατά τη διάρκεια του Roma-Juventus που ζητά να μην γίνουν λάθη υπέρ της Juventus (σ.σ. αλλά μόνον κατά). Ο Vitiello σημείωσε ακόμα ότι κανένας διαιτητής δεν ανέφερε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις υπέρ οποιασδήποτε ομάδας: "οι μοναδικοί δυο που γκρινιάζουν ότι υποβαθμίστηκαν είναι ο Nucini (σ.σ. ο συνεργαζόμενος με τον Facchetti αν και εν ενεργεία) και ο Pirrone: κοιτάχτε πόσα ματς διαιτήτευσαν... Σε 50 διαιτητές δυο δυσαρεστημένοι, μάλλον λίγοι, έτσι...".

Μέχρι πότε θα πληρώνουμε για πράξεις
που θα έπρεπε να αποδοθούν σε άλλους συλλόγους;


Στπ κρεσέντο της αγόρευσής του, και αφού θύμισε τις υποκλοπές που δείχνουν ότι οι αρχιδιαιτητές ήταν ανήσυχοι όταν γίνονταν ανθρώπινα λάθη υπέρ της Juve (και όχι το ανάποδο) και ότι τιμωρούσαν τους διαιτητέ ςπου έκαναν λάθος υπέρ της Juve (και όχι ανάποδα), όλα θέματα που ανέδειξε η υπεράσπιση του Moggi, ο Vitiello υπέδειξε στην Inter τον ηθικό αυτουργό: "ως πότε θα κάνουν τη Juventus να πληρώνει; Πόσα θα θέλουν να αποδώσουν στη Juventus; Μέχρι πότε θα θέλουν να γίνεται κατάχρηση του γεγονότος ότι το χτύπημα της ομάδας με τους περισσότερους τίτλους στην Ιταλία είναι να φτάνεις τρίτος;", αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: "μέχρι πότε θα μας κάνουν να πληρώνουμε για πράγματα που πρέπει να αποδοθούν σε άλλους συλλόγους;", είπε επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει, το αντίθετο, καμιά απόδειξη για πρόβλημα στις κληρώσεις και ότι η εισαγγελία του Τορίνο είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση των ίδιων κατηγοριών που έφτασαν στο δικαστήριο της Νάπολη -αναφορά που έκανε αφήνοντας μια αιχμή για τον Auricchio και τον εισαγγελέα που έφυγαν για "υψηλότερες θέσεις" (σ.σ. στο δήμο της Νάπολη)...

Από τι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας;

Πού είναι οι αποδείξεις για αθλητική απάτη;

Επισημαίνοντας ότι κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν στήριξε το κατηγορητήριο, το αντίθετο μάλιστα, ο συνήγορος της Juventus, Pino Vitiello, αναρωτήθηκε "από τι πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ποιός ξέρεις;" και επισήμανε ότι "για να τεκμηριωθεί αθλητική απάτη χρειάζεται προσφορά χρήματος και εδώ δεν γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο και αλλοίωση αποτελέσματος το οποίο (αποτέλεσμα) εδώ δεν αμφισβητείται. Χρειάζεται τεκμηρίωση των προκατασκευαστικών πράξεων διαφθοράς και απάτης. Πού βρίσκονται;".
Ο Moggi δίνει δίκαιο στο συνήγορο της Juventus, εδώ.
Πηγές: Tuttosport, Ju29ro.comΣύνδεσμος

4 σχόλια:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Μια παρατήρηση με αφορμή κάποια σχόλια φιλάθλων στο blog του Ju29ro που τα βάζουν με τον συνήγορο της Juventus γιατί χρησιμοποιεί φράσεις του στυλ: "ακόμα και αν υποθέταμε ότι ο Moggi, και άλι...".

Πέραν του ότι προσπερνάνε το γεγονός ότι ο Vitello ξηλώνει το κατηγορητήριο συνολικά, από δικονομική άποψη είναι εύλογο η υπερασπιστική γραμμή να αφορά την κατηγορούμενη Juventus και όχι τους κατηγορούμενους παράγοντες: οι κατηγορίες είναι διακριτές, οι κατηγορούμεβνοι είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες και ο συνήγορος της Juventus οφείλει να αποδείξει -και αυτό κάνει- ότι ακόμα και αν υπέθετε το δικαστήριο ότι υπάρχουν συμπεριφορές του Moggi αξιοκατάκριτες, αυτό δεν αφορά το συλλογο που ούτε ευνοήθηκε ούτε συνωμότησε ούτε πλήρωσε. Νομικά, η υπεράσπιση είναι άψογη. Θα έλεγα και επικοινωνιακά -επί της ουσίας, στηρίζει και τον Moggi στην βασική κατηγορία εναντίον του: "τη σύσταση συμμορίας".

Τώρα, αν κάποιος ήθελε να βγει ο δικηγόρος της ομάδας να πει "ο Moggi είναι αθώος", προσωπικά θα έλεγα ότι αυτό μπορεί να ενθουσιάσει την εξέδρα αλλά δεν φέρνει νίκη σε ένα παιχνίδι που παίζεται με σαφείς νομικούς κανόνες.

Κωνσταντινος είπε...

Εγω παντως δεν βλεπω φως στο τουνελ,τιποτα δεν θα γινει και ο μοτζι και ο τζιραουντο θα φαγωθουν.
Τα πραγματα ειναι μπλεγμενα και με την πολιτικη οποτε παπαλα...

Un Gobbo ad Atene είπε...

Η "πολιτική λογική" (με την ευρεία έννοια) προφανώς υπάρχει, ωστόσο προσωπικά δεν βιάζομαι ποτέ να γράψω τη λέξη "τέλος" όταν αναμένεται μια δικαστική απόφαση.

Άλλωστε, εδώ δεν είναι "αθκητική δικαιοσύνη": τυχόν αποδοχή της κατηγορίας (αυτής που έχει καταρριφθεί στα μάτια της κοινής γνώμης που δεν βλέπει κυανόμαυρα γυαλιά), θα σήμαινε ότι πρέπει να επιδικαστούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος της Juventus, δηλαδή των Elkann/Agnelli.

Οπότε, συνυπολογίζοντας στο ζεστό χρήμα που πρέπει να εκταμιευτεί (πολύ πιο ζεστό από τις μεταγραφικές αξίες που είναι "αέρας", σήμερα τόσα, αύριο τα μισά), τη ζημιά της μετοχής, μπαίνει στο παιχνίδι μια άλλη πλευρά της "πολιτικο-επιχειρηματικής λογικής" και ένα ισχυρό κίνητρο για Elkann/Exor...

Un Gobbo ad Atene είπε...

Παραθέτω και εδώ ένα σχόλιο που άφησα στου Juve-ntino:

Η δίκη (αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ποινική δίκη) ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ για τα μάτια του κόσμου: τα εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση που ζητά τα Δημόσιο, το Μονοπωλιο του Κράτους και οι σύλλογοι είναι πραγματικά λεφτά, όχι αστεία.

Η ιδιοκτησία έπαιξε ένα παιχνίδι που φαίνεται ότι ξέφυγε και από αυτά που ήθελε το 2006 (Montezemolo ο πρωταγωνιστής πίσω από τον Elkann) αλλά τώρα αλλάζει ακριβώς γιατί υπάρχει σημαντικό οικονομικό διακύβευμα.

Παρένθεση: παρά τη ζημιά του 2006, αν δεν είχαν δώσει το σύλλογο στον Blanc και γινόταν στοχευμένες μεταγραφές με την άνοδο στην Α για την ενίσχυση εκείνης της ομάδας, η πορεία της Juve θα ήταν διαφορετική και η ζημιά θα είχε καλυφθεί ταχύτατα.

Το σημερινό οικονομικό διακύβευμα, η ζημιά με την οποία απειλείται ο σύλλογος, έχει αποδώσει μαι διαφορετική γραμμή. Και έτσι σήμερα ο Vitello ξήλωσε το κατηγορητήριο για τη Juventus δίνοντας την πάσα σε Prioreschi και Trofino για να υπερασπιστούν τον Moggi.