Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Ο Giampiero Combi κρέμαγε τα παπούτσια του έχοντας κερδίσει το Παγκόσμιο και 5 πρωταθλήματα με τη Juve

29 Ιουλίου 1934, τα δοκάρια της Juventus αποχαιρετούσαν έναν από τους καλύτερους υπερασπιστές που είχαν ποτέ (και αν έχουν δει τερματοφύλακες παγκοσμίου διαμετρήματος σ' αυτή την ομάδα!): ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Ιταλία ενάμιση μήνα πριν, στις 10 Ιουνίου, Giampiero Combi κρέμαγε οριστικά τα παπούτσια του.
Οριστικά, μιας και ουσιαστικά τα είχε κρεμάσει και πριν το Μουντιάλ. Όμως, σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις της Squadra Azzurra πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Combi είδε τον αντικαταστάτη του να "σκάει" στο δοκάρι, μπροστά του, και να σπάει στο χέρι του. Απευθύνθηκε, λέει ο μύθος, στον Pozzo, τον εκλέκτορα της Εθνικής και σε βαριά πιεμοντέζικη διάλεκτο τον ρώτησε: "Τώρα είναι η σειρά μου;"... Ξεκίνησε αμέσως προπονήσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μιας, μάλιστα, και ο φίλος και συμπαίκτης του Umberto Caligaris δεν αγωνίστηκε, φόρεσε την κορδέλα του αρχηγού και έτσι, 48 χρόνια πριν το Dino Zoff (επίσης juventino) έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας-αρχηγός που σήκωνε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο από τα τέσσερα που -ως τώρα- έχει κατακτήσει η Ιταλία.
Γέννημα θρέμμα της Juventus, ο γεννημένος στο Τορίνο Giampiero Combi έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα στις 5 Φεβρουαρίου 1922 σε ένα U.S.Milanese-Juventus 2-0 (και τα δυο γκολ τα δέχθηκε από τον Veronesi). Από τότε μεσολάβησαν 13 χρονιές, πάντα με τη φανέλα της Juventus, και 367 ματς (350 πρωταθλήματος και 17 στο Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης) στα οποία δέχθηκε 360 γκολ (τα 234 στο πρωτάθλημα). Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα: του 1925-1926 και τα πρώτα τέσσερα της χρυσής πενταετίας: 1930-31, 1931-32, 1932-33, 1933-34. Έπαιξε και 47 ματς με την Εθνική όπου δέχθηκε 65 γκολ εκ των οποίων τα ...7 στο ντεμπούτο του σε ένα καταστροφικό 7-1 από την Ουγγαρία. Ο Combi αναδείχθηκε σε έναν από τους τρεις καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, μαζί με το θρυλικό Ισπανό, Ricardo Zamora και τον Τσεχοσλοβάκο Frantisek Planicka.
Το τελευταίο του ματς, μια Κυριακή 29 Ιουλίου (του 1934) ήταν νικηφόρο μεν, πικρό δε, αφού η Juve αποκλείστηκε... Στη Γένοβα η Juventus έπαιζε τον επαναληπτικό ημιτελικό για το Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης (γνωστό και ως Mitropa) εναντίον της αυστριακής Admira Wacker από την οποία, 4 μέρες νωρίτερα, είχε χάσει 3-1 (το "χρυσό" γκολ το είχε σημειώσει στο 83' ο Orsi, επίσης Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μάλιστα σκόρερ στο 2-1 της Ιταλίας επί της Τσεχοσλοβακίας στον τελικό της Ρώμης). Η Juventus κατέβαινε για την ανατροπή. Ο Borel II στο 14' και ο Orsi στο 32' είχαν κάνει το σκορ 2-0. Ήρθε όμως το 43' και ο Vogel, που είχε σκοράρει και στη Βιέννη, μείωσε σε 2-1, σκορ που δεν άλλαξε ως το τέλος του αγώνα. Η Juventus έχανε τον τελικό και ο Combi κρέμαγε τα παπούτσια του. Πάντως, το Κύπελλο πήγε σε ιταλικά χέρια αφού στον διπλό τελικό οι αυστριακοί βρέθηκαν απέναντι στη Bologna που έχασε 3-2 στην Αυστρία αλλά επιβλήθηκε με ένα μεγαλοπρεπές 5-1 εντός έδρας και σήκωσε το Κύπελλο...
Πέθανε νέος, στα 54 του το 1956, από έμφραγμα.
Πηγές για τα στατιστικά: JuWorld.Net.

Δεν υπάρχουν σχόλια: