Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Luis Monti, ο μοναδικός που έπαιξε δυο τελικούς Μουντιάλ με διαφορετικές Εθνικές είναι, φυσικά, juventino

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 πέθαινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο που έπαιξε δυο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου με δυο διαφορετικές Εθνικές ομάδες, ο Luis Monti που, φυσικά, υπήρξε παίχτης της Juventus για 9 ολόκληρα χρόνια.


Τον πρώτο του τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο επωνομαζόμενος και "Doble Ancho" Luis Monti τον έπαιξε στα 29 του, το 1930, ως παίχτης της Αργεντινής κατά της Ουρουγουάης στο Μοντεβιδέο. Άγριες εποχές τότε και καθώς ο Monti είχε εμπλακεί, τρία χρόνια νωρίτερα σε ένα καυγά με τους Ουρουγουανούς, πριν το ματς δέχτηκε πάμπολλες απειλές κατά της ζωής της οικογένειάς του με αποτέλεσμα να παίξει φοβισμένα. Η Αργεντινή έχασε 4-2 και ο θηριώδης Monti, που έπαιζε σε μια θέση αντίστοιχη με του αμυντικού μέσου, φεύγει για την Ιταλία, για τη Juventus με την οποία θα κάνει το ντεμπούτο του στην Βιέννη κατά της Sparta Praha για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κεντρικής Ευρώπης. Η Juve θα χάσει 3-2 και θα αποκλειστεί αλλά ο Monti θα ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα στην διάρκεια της οποίας κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του 1934, με την Ιταλία αυτή τη φορά. Αμέσως μετά θα αντιμετωπίσει την Αγγλία η οποία σνομπάριζε τα Παγκόσμια Κύπελλα και έπαιζε με το νικητή για να αποδείξει την ανωτερότητά της. Εκείνο το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία ως "Μάχη του Highbury" και ο Monti θα το θυμόταν για πάντα αφού λίγα λεπτά μετά την έναρξη του έσπασαν το πόδι και η Ιταλία αναγκάστηκε να παίξει με δέκα (δεν προβλεπόταν, τότε, αλλαγές) και να βρεθεί να χάνει με 3-0 μετά από δώδεκα λεπτά. Η Squadra Azzurra δεν το έβαλε κάτω και παρ' ότι έπαιζε με παίχτη λιγότερο, μείωσε σε 3-2 με τον Meazza που στην εκπνοή του ματς είχε και δοκάρι -οι Εγγλέζοι, με το τέλος, καταχειροκρότησαν τα λιοντάρια του Highbury αναγνωρίζοντας τους την ποδοσφαιρική αξία.
Ο Monti έμεινε για πολύ εκτός γηπέδων λόγω του τραυματισμού του, τελικά επανήλθε και έπαιξε στη Juve ως το 1938, 37 χρονών. Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έγινε προπονητής, και το 1942, βρέθηκε στο τιμόνι της ομάδας για 19 ματς. Δεν είναι γι' αυτά αλλά για όσα έπαιξε που θα τον θυμόμαστε πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: