Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Μια 8η Σεπτεμβρίου ξεκινούσε η θρυλική εποχή Charles, Sivori και Boniperti

Μια μέρα σαν τη σημερινή, 8 Σεπτεμβρίου 1957, στη Juventus που ξεκινούσε αυτό που θα αποδεικνυόταν το 10ο κερδισμένο της campionato, αυτό που θα της έδινε το δικαίωμα να φορέσει το πρώτο της αστέρι στη φανέλα, έκαναν το ντεμπούτο τους δυο από τα μεγαλύτερα αστέρια που πάτησαν ποτέ το γήπεδό της, και όχι μόνο: ο "καλοκάγαθος γίγαντας" John Charles και ο Omar "El Cabezon" Sivori.
8 Σεπτεμβρίου 1957. Πρεμιέρα του πρωταθλήματος και η Juve του Brocic αντιμετώπιζε τη Verona στο Torino. Το σκορ άνοιγε στο 11' μια άλλη μεγάλη δόξα, ο Boniperti, και έπειτα ερχόταν η σειρά των νέων αποκτημάτων: ο Sivori έγραφε το 2-0 στο 28' με το πρώτο από τα 22 γκολ της χρονιάς, ο Maccacaro μείωνε στο 54' αλλά ο Charles έγραφε το 3-1 στο 58' -θα ακολουθούσαν άλλα 27 γκολ που θα του επέτρεπαν να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ το 1957/58. Το γκολ του βερονέζε Bassetti στο 64', θα είχε σημασία μόνο για αρχειακούς λόγους: 3-2 και η πορεία για την κατάκτηση του αστεριού, που μαθηματικά θα ερχόταν στις 4 Μαϊου σε ένα 0-0 με τη Fiorentina, είχε ξεκινήσει. Όπως είχε ξεκινήσει και η εποχή "Boniperti, Charles, Sivori" που θα άφηνε στην αίθουσα τροπαίων της Juve μας, 3 scudetti και 3 Κύπελλα μέσα σε μια ένδοξη εφταετία.
Όμως, εκείνη την 4η Σεπτεμβρίου, δεν ήταν μόνον ο Charles και ο Sivori οι "νέοι" -το ντεμπούτο τους έκαναν επίσης, ο Carlo "Carletto" Mattrel (ο τερματοφύλακας εκείνης της μεγάλης ομάδας) και ο Bruno Nicole' που, μέσα σε μια εξαετία και 170 ματς, θα μας έδινε 62 φορές τη χαρά να πανηγυρίσουμε "γκοοολ"...

1968, ντεμπούτο του Anastasi

Έντεκα χρόνια μετά, 8 Σεπτεμβρίου 1968, σε ένα ματς Κυπέλλου Cesena-Juventus που έληξε χωρίς τέρματα, έκαναν το ντεμπούτο τους κάποιοι άλλοι παίχτες που σημάδεψαν την ιστορία της Juventus: ο επονομαζόμενος και "λευκός Pele'", Pietro "Pietruzzu" Anastasi (131 γκολ σε 303 ματς, 3 scudetti), φανατικός bianconero ως και σήμερα, ο μέσος Romeo Benetti (2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Κύπελλο Uefa) και ο Helmut Haller που έχει παρουσιαστεί αναλυτικά εδώ.

Πηγή στατιστικών: JuWorld.Net

Δεν υπάρχουν σχόλια: