Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Κύπρος-Italia 1-2 με ήρωες Buffon, Camoranesi και τον σκόρερ Di Natale

Με το δεξί ξεκίνησε, τελικά, την πορεία της προς τη Νότια Αφρική η εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία νικώντας στις καθυστερήσεις (και με την ψυχή στο στόμα) 2-1 μέσα στη Λάρνακα τη μαχητικότατη και καλή Κύπρο, που ο Lippi είχε ζητήσει από τους παίχτες του να μην υποτιμήσουν...

(Update, 2:10, 7/9) Οι φάσεις που μας έκοψαν την ανάσα, τα γκολ που μας χάρισαν τους 3 βαθμούς

Ξεκίνημα με τον Buffon πρωταγωνιστή να στερεί δυο φορές το γκολ στους Κύπριους ως το 8' που ο Di Natale άνοιξε το σκορ εκμεταλλευόμενος, με προσωπική ενέργεια, το διάδρομο που του άφησε η αντίπαλη άμυνα. Στην εικόνα του ματς επέδρασε πάντως το γεγονός ότι ως το 18' ο Lippi έκανε δυο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών: μόλις στο 3' βγήκε ο Gamberini (που κατέληξε στο νοσοκομείο με πρόβλημα στον ώμο), στο 18' ο Grosso -ο διαιτητής τις κίτρινες κάρτες τις θυμήθηκε πολύ αργότερα... Η Κύπρος δεν πτοήθηκε από το γκολ, κράτησε ψηλά το κέντρο βάρους της και τον έλεγχο του κέντρου, κέρδισε 5 κόρνερ έναντι κανενός της Ιταλίας, συνέχισε να κάνει ήρωα τον Buffon και κατάφερε να ισοφαρίσει στο 29' όταν ο Cassetti άφησε τον Αλωνεύτη να "εκτελέσει" τον πεσμένο Buffon που μόλις είχε αποκρούσει σουτ του Χαραλάμπους... Το ημίχρονο, πάντως, έκλεισε με την Ιταλία στην επίθεση να επιχειρεί το γκολ με τον Pirlo (φάουλ άουτ) και τον Toni που, σε καλή θέση, δεν κατάφερε να πιάσει κεφαλιά από σέντρα του Camoranesi.
Αλλαγή τακτικής (και ισορροπιών στο παιχνίδι) στο δεύτερο ημίχρονο από τον Lippi που έβαλε στη θέση του Toni τον Gattuso που έδωσε οντότητα στη μεσαία γραμμή των azzurri. Η Κύπρος συνέχισε να παίζει επιθετικά αλλά η πρώτη ευκαιρία ήρθε στο 5' όταν, από μπαλιά του Camoranesi ο Di Natale όρμησε στην περιοχή αλλά υποδείχθηκε -ορθά- οφσάιντ. Νέα ευκαιρία για τον επιθετικό της Udinese (από τους καλύτερους της Ιταλίας) πέντε λεπτά αργότερα. Η Ιταλία συνέχισε να πιέζει αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στο 17' ο επόπτης σταμάτησε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Αλωνεύτη που έμπαινε μόνος στην περιοχή, από εκπληκτικό τακουνάκι συμπαίκτη του... Ευκαιρίες με Gilardino, De Rossi και Pirlo στο 22', 23' και 24', αντίστοιχα. Στο ενδιάμεσο -πολύ γρήγορος ο ρυθμός- εξαιρετικό κόψιμο του Zambrotta- σε επιθετική προσπάθεια της Κύπρου που, ταυτόχρονα, συνέχιζε τα σκληρά φάουλ. Νέο χτυποκάρδι στο 77' όταν ο Χριστοφής πέρασε τρέχοντας ανάμεσα σε Zambrotta και Cannavaro -ο Buffon του έκλεισε το οπτικό πεδίο και ευτυχώς σούταρε άουτ... Στο 35', 8ο κόρνερ της Κύπρου (έναντι 2 της Ιταλίας) και ευτυχώς το σουτ του Χαραλάμπους βγήκε, ελάχιστα, άουτ με τον Buffon ακινητοποιημένο... Ένα λεπτό αργότερα ο Gilardino έστειλε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι τη σέντρα του Camoranesi, ο καλύτερος στο γήπεδο μετά τον Buffon που στο 41' απέκρουσε σουτ του Αλωνέφτη, ο Cannavaro (στην 117η εμφάνισή του) έβγαλε κόρνερ στην εξέλιξη του οποίου, πάλι ο Χαραλάμπους σούταρε ανενόχλητος, ευτυχώς άουτ. Και έπειτα, στις καθυστερήσεις, μια υπέροχη φάση: βαθιά μπαλιά, τακουνάκι του Gilardino μέσα στην περιοχή στον Camoranesi που αντί να σουτάρει είχε την ψυχραιμία να σηκώσει τη μπάλα στον Di Natale που έγραψε το τελικό 2-1.
Κακά τα ψέματα, η Κύπρος δεν άξιζε την ήττα -είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Rai: "στην Κύπρο τα χειροκροτήματα, σε μας η νίκη"... Πήραμε τη νίκη χάρη στην εμπειρία των azzurri και την ανωτερότητα μεμονωμένων παιχτών. Τρεις υπερπολύτιμοι βαθμοί, που ο Lippi τους είχε ζητήσει επιτακτικά. Τρεις υπερπολύτιμοι βαθμοί ειδικά βλέποντας την εξέλιξη του ματς που δείχνει ότι αυτή η Κύπρος θα είναι σκληρό καρύδι για όλους. Ο Lippi, που αναγνώρισε ότι η Ιταλία είχε τύχη και θέρισε περισσότερα από όσα έσπειρε, εξήγησε στη Rai ότι στα σχέδιά του ήταν να αλλάξει το σχήμα στην πορεία αλλά οι δυο αναγκαστικές αλλαγές του ανέτρεψαν τα σχέδια. Και απέδωσε την κακή εμφάνιση στην φυσική κατάσταση των azzurri που είναι χειρότερη από των Κυπρίων -όντως, αυτοί παίζουν προκριματικά Champions League οπότε έχουν ξεκινήσει νωρίτερα την προετοιμασία και τα παιχνίδια. Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι Gamberini και Grosso επιστρέφουν καθώς δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την αποστολή για το εντός έδρας ματς με τη Γεωργία, την Τετάρτη. (Update) Ο Gamberini θα μείνει 20 μέρες εκτός ενώ ο Grosso ένα μήνα...
Κάτι τελευταίo, σχετικό με παραδόσεις και προλήψεις: πέρυσι, πριν το ματς Juve-Udinese 0-1 (με τη συνδρομή της ατυχίας και της διαιτησίας), ο Di Natale, που είχε βάλει εκείνο το μοναδικό γκολ, είχε σκοράρει δυο φορές μέσα στο Κίεβο. Προσοχή, λοιπόν, στις 14, στον Di Natale...

ΚΥΠΡΟΣ-ITALIA 1-2
Τέρματα: 29' Αλωνέφτης (Κ) - 8',92' Di Natale (I)
Κίτρινες κάρτες: Γαρπόζης, Νικολάου, Χαραλαμπίδης, Μακρίδης (Κ), Toni, Cassetti, Camoranesi (I)
Διαιτητής: Vink (Ολλανδία)

ΚΥΠΡΟΣ: Γεωργαλλίδης, Νικολάου, Χαραλάμπους, Χρήστου, Γαρπόζης, Μακρίδης, Χαραλαμπίδης, Μιχαήλ (27' β'΄ημ. Γιασεμάκης), Αλωνεύτης, Οκκάς (30' β' ημ. Παύλου), Μ.Κωνσταντίνου (18' β' ημ. Χριστοφής)
Προπονητής: Άγγελος Αναστασιάδης
ITALIA: 1 Buffon, 2 Zambrotta, 4 Gamberini (3' 13 Barzagli), 5 Cannavaro, 3 Grosso (18' 14 Cassetti), 8 Camoranesi, 10 Pirlo, 6 De Rossi, 7 Di Natale, 9 Toni (1' β' ημ. 15 Gattuso), 11 Gilardino. Αναπληρωματικοί: 12 De Sanctis, 16 Aquilani, 17 Del Piero, 18 Iaquinta.
Προπονητής: Marcello Lippi

Η Ιρλανδία του Trap πήρε 3 βαθμούς μες στη Γεωργία
Από ένα βαθμό Μαυροβούνιο-Βουλγαρία 2-2


Μια πληγωμένη Γεωργία, που θα "καίγεται" για βαθμούς, θα υποδεχτεί την Τετάρτη η Ιταλία. Η Ιρλανδία του Trapattoni (και του Tardelli) πήρε τους πρώτους της 3 βαθμούς νικώντας 2-1 μέσα στη Γεωργία την ομάδα του Hector Cuper, προπονητή της Inter τη χρονιά που η μιλανέζα έχασε το πρωτάθλημα από τη Juve στα τελευταία λεπτά. Έτσι, μετά τα πρώτα 90' των προκριματικών, η Ιρλανδία του Trap μοιράζεται την πρώτη θέση με την Ιταλία με 3 βαθμούς και την ίδια διαφορά τερμάτων: 2-1. Οι δυο ομάδες θα συναντηθούν τον Απρίλιο, στην Ιταλία και του χρόνου τον Οκτώβριο στην Ιρλανδία.
Στο άλλο ματς του 8ου Ομίλου, μεγάλες ανατροπές ως το τέλος: οι Βούλγαροι προηγήθηκαν στο 11', είδαν τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν και να προηγούνται με τους "Ιταλούς" Vucinic και Jovetic στο 67' και 81' και ισοφάρισαν στο 92'. Μαυροβούνιο-Βουλγαρία 2-2 και από ένα βαθμό για τον καθένα.

Καλά τα αποτέλεσματα για (σχεδόν όλους) τους ξένους διεθνείς της Juve

Θετικά τα συναισθήματα για τους ξένους διεθνείς της Juventus. Νικητής βγήκε ο Manninger που έπαιξε και στα 90' και δέχτηκε γκολ στο 61' από τον Govou στο 3-1 της Αυστρίας του επί της Γαλλίας. Η Δανία του Christian Poulsen πήρε βαθμό μέσα στην Ουγγαρία (0-0) ενώ με το ίδιο σκορ, 0-0, έληξε και το Αλβανία-Σουηδία, αποτέλεσμα που δεν θα πρέπει να ικανοποίησε ιδιαίτερα τον Olof Mellberg, που έπαιξε και στα 90' (όπως και ο Δανός μέσος) και έχασε και μια μεγάλη ευκαιρία. Νίκη, με 3-0 επί του Kazakhstan, και για την Κροατία του Dario Knezevic που έμεινε στον πάγκο. Ο Grygera δεν αγωνίστηκε σήμερα -η Τσεχία του θα κάνει το ντεμπούτο της στον 3ο Όμιλο την Τετάρτη το βράδυ, εκτός έδρας, με τη Βόρειο Ιρλανδία.
(Update, 8/9) Ο Sissoko, που αγωνίστηκε και στα 90', είδε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου το Congo να νικά το Mali του με γκολ στο 87' με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να μοιράζονται πλέον την πρώτη θέση του 10ου Ομίλου της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: