Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Προσκλητήριο Buffon στους φιλάθλους: Ναι, μπορούμε να πάμε για το Champions League

Μετά το Nedved και τον Camoranesi, και ο Buffon βγαίνει ανοιχτά και μιλά για κατάκτηση του Champions League! "Όλα είναι πιθανά. Σε τελική ανάλυση, ένα Champions League το κέρδισε και η Porto σ' ένα τελικό με τη Monaco... Πιστεύω πως οι ελπίδες υπάρχουν. Και αν τις καλλιεργούμε είναι γιατί έχουμε πεισθεί πως μπορούμε να έχουμε και εμείς ένα λόγο. Βέβαια, θα υπάρχουν ομάδες πιο οργανωμένες και πιο δυνατές, αλλά δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός...", δηλώνει στη σημερινή Tuttosport o Super Gigi που όσο ιπτάμενος είναι κάτω από τα δοκάρια, τόσο προσγειωμένος είναι έξω από το γήπεδο.
Άλλωστε, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, δεν μιλά για πρωτάθλημα αλλά για Ευρώπη. Και το εξηγεί περιγράφοντας τρεις καθοριστικές παραμέτρους: το dna της ομάδας και την πείνα της, τους φιλάθλους και τη δική τους πείνα που δυναμώνει μια ομάδα που ήδη δυνάμωσε.

Αποχτήσαμε βάθος με παίχτες που μπορεί να μην έχουν βαρύ όνομα αλλά έχουν ειδικό βάρος

"Πέρυσι είμαστε μια εξαιρετική ομάδα χωρίς αλλαγές, φέτος είμαστε μια εξαιρετική ομάδα με βάθος. Έχουμε τόσους παίχτες υψηλού επιπέδου. Και ας μην έχουν όλοι όνομα τόσο βαρύ, όλοι έχουν ειδικό βάρος και μπορούν να γίνουν καθοριστικοί, ακόμα ακόμα και να κατακτήσουν ένα ρόλο πιο αποτελεσματικό και από ένα μεγάλο αστέρι", λέει μετά λόγου γνώσεως. Και όταν τον ρωτάνε σε ποιούς πάει ο νους του, απαντά ευθέως: "Στον Mellberg, τον Poulsen, τον Knezevic, τον ίδιο το Sissoko που όταν ήρθε δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε διασημότατος. Ή ο Salihamidzic, ακόμα και ο Grygera. Όπως και να 'χει, δεν είσαι μια δεκαετία στη Bayern κερδίζοντας και ένα Champions League ούτε παίζεις βασικός για πέντε χρόνια στον Ajax, τυχαία. Είναι όλοι παίχτες με μεγάλη εμπειρία και δυνατό χαρακτήρα, επομένως θα είναι μια μεγάλη βοήθεια".
Αλήθεια, τον ρωτάνε, πώς βλέπεις την άμυνα μπροστά σου; "Πολύ καλά καλυμμένη από τη μεσαία γραμμή γιατί έχουμε εξαιρετικές μονάδες για να χτίσουμε δυνατά προχώματα. Κι έπειτα, όπως είπα, έχουμε περισσότερες αλλαγές και αυτό θα είναι βασικό στις κρίσιμες στιγμές της χρονιάς. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα ο Mellberg και ο Knezevic, καλός στα δυο φιλικά που αγωνίστηκε. Και τέλος, υπάρχει ένας παίχτης εκπληκτικός όπως ο Chiellini που περνάει μια εξαιρετική στιγμή, όπως και ο Legrottaglie που το προηγούμενο βράδυ έδειξε την αξία του".

Έχουμε dna νικητή και έναν Del Piero σε φανταστική φόρμα

Αν η ενίσχυση της ομάδας είναι ο ένας παράγοντας, ο άλλος είναι το dna της Juve και η πείνα για νίκες. "Η πείνα για νίκες είναι ένα χαρακτηριστικό του dna της Juventus που το μεταφέρουμε από παίχτη σε παίχτη εδώ και αρκετό καιρό, μια περιουσία σημαντικότατη, μια περιουσία που δεν πρέπει να διασπαθιστεί και που ελπίζουμε να σταθούμε ικανοί να την κάνουμε να ριζώσει και εμείς στις καρδιές των παιδιών που έφτασαν τώρα", τονίζει ο Buffon θυμίζοντας πως στις τάξεις της Juve υπάρχουν παίχτες που γνωρίζουν καλά τη διαδρομή προς τη Ρώμη όπως ο Del Piero: "Έβαλε ένα φανταστικό γκολ, έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι μεστό και γεμάτο από πολύ όμορφες ενέργειες. Εδώ και ενάμιση χρόνο είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ένας Alex σε τέτοια φόρμα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αυξάνει τις πιθανότητές μας για νίκη", διαμηνύει.

Με τέτοιους φιλάθλους, το Olimpico μπορεί να γίνει απόρθητο

Η πρώτη του κουβέντα, πάντως, ήταν για τους φιλάθλους. Άλλωστε, το Olimpico ήταν φίσκα και ας ήταν 13 Αυγούστου. Και ο Buffon στέλνει το μήνυμα: "Μας έδωσε δύναμη ο κόσμος. Με ευχαρίστησε εξαιρετικά η αίσθηση της αγάπης με την οποία ήρθαν οι tifosi στο γήπεδο. Ο κόσμος, ο μεγάλος ασπρόμαυρος λαός (popolo bianconero) μας εμφύσησε μια απίστευτη ενέργεια, μας μετέδωσε πανέμορφα αισθήματα. Προκαλεί πραγματικά μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπεις τόσο κόσμο διατεθειμένο να έρθει στο γήπεδο στις 13 Αυγούστου στο Τορίνο". Αν συνεχίσουν έτσι, μπορούν να γίνουν ένα όπλο επιπλέον; "Βεβαιότατα ή μάλλον, αναπόφευκτα. Αν οι φίλαθλοι καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικοί από τη στιγμή που είναι τόσο θετικοί και μας μεταδίδουν αυτή την ενέργεια, το Olimpico θα μπορούσε να γίνει σχεδόν απόρθητο και να καταστεί μια μεγάλη βοήθεια για να προχωρήσουμε στην Ευρώπη και να πάμε καλά στο πρωτάθλημα. Πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα πως όταν τραγουδάνε, όταν φωνάζουν για μας, εμείς στο γήπεδο τα δίνουμε όλα. Το εγγυώμαι εγώ, όσο είμαι στη Juventus, πάντα ήταν έτσι. Βέβαια, δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα, αλλά να τους νιώθουμε δίπλα μας, αποδίδουμε παραπάνω από το 100%".

Ο Tacconi στην εξέδρα να θυμίζει το δρόμο προς τον τελικό

Αυτή τη δύναμη του Olimpico την έχει συνειδητοποιήσει και η διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 4-0 με την Artmedia στο πέταλο με τους tifosi, μια από τις σημαίες της Juve που ανέμιζε την κράταγε μια παλιά της δόξα κάτω από τα δοκάρια, ο Stefano Tacconi που σήκωσε ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (έστω καταραμένο, λόγω Heysel) το 1985 [1], σα να έδειχνε το δρόμο... Και αυτή, λένε, δεν θα είναι η μόνη εμφάνιση με νόημα και ισχυρό συμβολισμό, φέτος στις εξέδρες...

[1] Ο Tacconi είναι ένας από τους εννιά παίχτες που κέρδισαν όλα τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα (οι άλλοι είναι οι Scirea, Cabrini, Brio, Tardelli, Vialli, Blind, Baia και Munhren). Επιπλέον, με τους συμπαίκτες του Gaetano Scirea, Antonio Cabrini και Sergio Brio και τον Ολλανδό Danny Blind, ο Tacconi είναι ο μόνος παίχτης που έχει κερδίσει όλα τα διεθνή Κύπελλα για συλλόγους, και το Διηπειρωτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: