Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Artmedia, οι... bianconeri (στα χρώματα μόνο) της Σλοβακίας

Η FC Artmedia Petrzalka, η ομάδα που μετά τη σημερινή κλήρωση (εδώ), και εφόσον προκριθεί (όπως όλα δείχνουν) επί της Tampere, θα βρεθεί στο Τορίνο για να παίξει εναντίον της Juventus στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, έχει τα ίδια εταιρικά χρώματα με τη Vecchia Signora: άσπρο και μαύρο. Και είναι νεότερή της κατά έναν μόνον χρόνο: ιδρύθηκε το 1898 ως Pozsonyi Torna Egyesulet...
Τα κοινά στοιχεία, όμως, σταματούν εδώ αφού στην ιστορία της ό,τι έχει κερδίσει το κέρδισε τα τελευταία χρόνια, μετά τη διαίρεση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας και την ένταξή της στη Σλοβάκικη Λίγκα: 2 πρωταθλήματα (2005, 2008), δυο Κύπελλα (2004, 2008) και ένα Σλοβάκικο SuperCup (2005). Διεθνώς, έχει να επιδείξει μια συμμετοχή στους Ομίλους του Champions League, το 2005/06 οπότε πέτυχε και τη σημαντικότερή της διάκριση κερδίζοντας 3-2 μέσα στην Πορτογαλία την Porto ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα, στον δεύτερο προκριματικό γύρο είχε νικήσει 5-0 τη Celtic από την οποία, πάντως, είχε χάσει με 4-0 στη ρεβάνς... Στους Ομίλους είχε σημειώσει και δυο ισοπαλίες με τη Rangers Glascow (0-0 στη Γλασκώβη, 2-2 εντός) ενώ είχε χάσει δυο φορές από την Inter (1-0 εντός έδρας και 4-0 στο Μιλάνο). Αποκλείστηκε, βέβαια, αλλά κατέκτησε την πρόκριση στο Uefa όπου, όμως, αποκλείστηκε από τη Lecski Sofia με δυο ήττες: 1-0 εντός και 2-0 στη Βουλγαρία.
Φέτος, η Artmedia έχει φτάσει ως εδώ αποκλείοντας τη Valletta (2-0 στη Μάλτα, 1-0 στη ρεβάνς στη Μπρατισλάβα) ενώ έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα να είναι αυτή η αντίπαλος της Juventus στις 30 Ιουλίου, οπότε επικράτησε με 3-1 μέσα στην έδρα της φινλανδικής Tampere.

Mια φορά έπαιξε με Σλοβάκους η Juventus, κέρδισε και πήγε στον Τελικό του Champions League...

Μια και μοναδική φορά έχει συναντήσει σλοβάκικη ομάδα στο δρόμο της η Juventus που έχει τη γενικότερη παράδοση δική της και ιταλική στο πλευρό της... Ήταν την περίοδο 1997/98, πάλι στο Champions League αλλά στους Ομίλους. Λεγόταν Kosice και η Juventus τη νίκησε δυο φορές, στις 22 Οκτωβρίου στη Σλοβακία με 1-0 (33' Del Piero) και στις 5 Νοεμβρίου στο Τορίνο, με 3-2 (42' Del Piero, 59' Amoruso, 61' Fonseca, 66' Ljubarskij, 71' αυτογκόλ του Ciro Ferrara).
Ήταν τα πρώτα βήματα μιας ακόμα σπουδαίας πορείας της Juventus του Lippi που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Champions League στο Άμστερνταμ (20 Μαϊου 1998) όπου δυστυχώς έχασε από τη Real Madrid (1-0, 67' Mijatovic)... Καιρός να διορθώσουμε το λάθος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: