Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο Platini στην επίθεση: ποιος ανόητος θα αγόραζε την Chelsea, τη Manchester United, την Inter, με αυτά τα χρέη;

Λίγες μέρες αφότου βγήκε επίσημα και ζήτησε να προστατευθεί το πνεύμα των πιονιέρων του ποδοσφαίρου από τις οικονομικές υπερβολές (εδώ), ο Michel "Le Roi" Platini επανέρχεται με συνέντευξη στην "Daily Telegraph" όπου μιλά έξω από τα δόντια για συλλόγους σαν την Chelsea, την Inter ή τη Manchester United: "ποιος θα ήταν τόσο ανόητος που να αγοράσει συλλόγους τόσο καταχρεωμένους;" αναρωτιέται ο πρόεδρος της Uefa επιμένοντας στην πρωτοβουλία του για προώθηση του χρηματοδοτικού fair play μέσα σε μια τριετία και θυμιζοντας πως όταν είχε ρωτήσει τον Agnelli σε ποιον ανήκει το ποδόσφαιρο, εκείνος του απάντησε ότι "το ποδόσφαιρο ανήκει σους φιλάθλους και στα media". "Οκ, είμαι σύμφωνος κατά 50%, είπα"...

Όποιος θέλει να συμμετέχει στις διοργανώσεις μας
δεν θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα βγάζει

Ο πρόεδρος της Uefa διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι να βοηθήσει τους συλλόγους να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους εμποδίζοντας οι δαπάνες να υπερβαίνουν τα έσοδα. "Εισάγοντας νέους κανόνες θα προστατεύσουμε τις επενδυσεις του Roman Abramovich, του Massimo Moratti και του Malcolm Glazer. Είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν να πουλήσουν αλλά ποιος θα ήταν τόσο ανόητος να αγοράσει συλλόγους τόσο καταχρεωμέννους; Το κριτήριο που θα ακολουθήσουμε είναι πως όποιος θέλει να συμμετέχει στις διοργανώσεις μας δεν θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα βάζει στο ταμείο του. Όλοι οι ιδιοκτήτες μου ζήτησαν μια νέα φιλοσοφία, περισσότερη διαφάνεια. Στη Γερμανία τα χρέη δεν είναι ανεκτά, στην Αγγλία ναι", είπε και επέκρινε τους άγγλους δημοσιογράφους για το κλίμα εναντίον του στη χώρα που, όπως είπε, έχει τόσους φιλάθλους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο.
Η ...απάντηση της Inter

(Update) "Κατανοούμε τις θεσμικές του ανησυχίες για την οικονομία του ποδοσφαίρου αλλά επικαλούμενος την Inter στους συλλογισμούς του λησμονεί ότι το club μας δεν έχει χρέη με τις τράπεζες. Η Inter δεν συμπεριλαμβάνεται στο χώρο εκείνων των συλλόγων που, απ' αυτή την οπτική γωνία, μπορούν να απασχολούν τον πρόεδρο της Uefa" απάντησε λακωνικά η Inter με ανακοίνωση στο site της. Λησμονεί, βέβαια, τα χρέη του ιδιοκτήτη της για να καλύψει τα χρέη της ομάδας (εδώ).
Εμένα μου αρέσει το μοντέλο της Barcelona

Ο πρόεδρος της Uefa είναι βέβαιος ότι οι νέοι κανονισμοί θα φέρουν νέες επενδυτές. "Αν ρυθμίσεις το σύστημα, περισσότερα πρόσωπα θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά χρησιμοποιώ τη λογική" λέει ο Platini που εύχεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της αγγλικής Premier League όπου 10 σύλλογοι στους 20 βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών: "μου αρέσει ότι επενδύει κανείς στο πρωτάθλημα καταγωγής του. Οι άγγλοι θα έπρεπε να κάνουν νόμους που να εμποδίζουν την άφιξη άλλων ξένων επενδυτών, όπως στη Γερμανία όπου ένας ξένος δεν μπορεί να εέγχει πάνω από το 50% μιας εταιρείας. Στη Γαλλία τα γήπεδα ανήκουν στους τοπικούς δήμους. μένα μου αρέσει το μοντέλο της Barcelona: οι φίλαθλοι είναι οι μέτοχοι και δεν μπορεί να υπάρχει ξένος ιδιοκτήτης. Σπουδαίο".

Δεν μου αρέσει το σύστημα της Arsenal,
πρέπει να προστατέψουμε τις Εθνικές ομάδες

Ο Platini είναι και κατά της αθρόας εξαγοράς πιτσιρικάδων από τους πλούσιους συλλόγους, άθλημα στο οποίο ειδικεύονται οι αγγλικές ομάδες: "στην Αγγλία υπάρχουν ταλέντα, δεν χρειάζεται να αγοράζεις 13χρονα απαό την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μου αρέσει το σύστημα της Arsenal. Όσο περισσότερους άγγλους παίχτες έχεις στην ομάδα, τόσο καλύτερα για το εθνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να προστατέψουμε τις Εθνικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε ότι ένας αλλοδαπός μετά από κάποιο διάστημα διαμονής μπορεί να αγωνιστεί για εκείνη την Εθνική, αλλά εμείς δεν συμφωνούμε ο Didier Drogba να φορέσει τη φανέλα της Αγγλίας".

Πηγές: La Stampa, Daily Telegraph, inter.it