Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο Platini ζητά να εγγυηθούμε το πνεύμα των πιονιέρων του αθλήματος. Μπράβο!

Με βαρυσήμαντο άρθρο του, με τίτλο "Το πνεύμα των πιονιέρων", στο τελευταίο τεύχος της επίσημης έκδοσης της Uefa, "uefadirect", ο Michel Platini βάζει ξανά το θέμα του χρηματοδοτικού fair play (στο οποίο η Juve ανταποκρίνεται και με το παραπάνω), του υπέρμετρου δανεισμού, της εξαγοράς παιχνιδιών και των παράνομων στοιχημάτων για να τονίσει ότι θα πρέπει όλοι να εργαστούν ώστε να μη χαθεί το πνέυμα του αθλήματος:

"Να σκεφτόμαστε το μέλλον δεν σημαίνει να ξεχνάμε το παρελθόν. Αντίθετα, το να κοιτάς πίσω σου είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να σιγουρευτείς ότι δεν απομακρύνθηκες πολύ από την προκαθορισμένη πορεία και, ενδεχομένως, για να ξαναθέσεις τις προτεραιότητες.
Επιθυμία
Ακριβώς γι' αυτό είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι ευρωπαϊκες διοργανώσεις για συλλόγους γεννήθηκαν χάρη στον ενθουσιασμό ενός μικρού γκρουπ παθιασμένων που κινήθηκαν από την επιθυμία να ανακαλύψουν ποια ήταν η πιο δυνατή ομάδα της Ευρώπης σε μια εποχή που παρόμοιες συγκρίσεις προέκυπταν αποκλειστικά από τα αποτελέσματα ορισμένων φιλικών.
Κοινωνικό φαινόμενο
Όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι αυτες οι διοργανώσεις με το χρόνο μεγάλωσαν και τα συμφέροντά τους διασταυρώθηκαν με εκείνα των τηλεοπτικών αναμεταδοτών με στόχο να δώσουν ζωή σε εκδηλώσεις που να υπερβούν τα σύνορα του αθλήματος για να γίνουν πραγματικά κοινωνικά φαινόμενα. Γι' αυτό το λόγο και το ποδόσφαιρο θα πρέπει να κάνει τους λογαριασμούς του με έναν από τους παράγοντες-κλειδιά της σύγχρονης κοινωνίας: το χρήμα.
Απτές βελτιώσεις
Δεν είναι στις προθέσεις μου να παραπονεθώ για την επιρροή που απέκτησε το χρήμα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, από τη στιγμή που μας επέτρεψε να δώσουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, να βελτιώσουμε τις δομές και τα ποιοτικά στάνταρντ και να καταστήσουμε αυτό το άθλημα πιο διαρκές στο χρόνο.
Το άθλημα πριν απ' όλα
Δυστυχώς, όμως, η χρηματοδοτική όψη έκανε πολύ κόσμο να λησμονήσει ότι αυτές οι διοργανώσεις, πριν απ' όλα, είναι αθλητικά γεγονότα. Δεν είναι ανεκτό το ότι για μερικούς συλλόγους η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει γίνει απαραίτητη για να ισορροπεί τους προϋπολογισμούς και ότι, επομένως, αυτοί οι σύλλογοι δεν διστάζουν να δανείζονται ποσά όλο και πιο τεράστια για να φτάσουν στους στόχους τους, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο χρεών που θα μπορούσε να έχει ως έσχατο αποτέλεσμα την πτώχευση.
Κοινή θέληση
Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχθούμε ότι άλλοι σύλλογοι, με φιλοδοξίες αποφασιστικά πιο μετρημένες, μπορεί να εκμεταλλευτούν την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω των παράνομων στοιχημάτων και την εξαγορά παιχνιδιών. Ο κόσμος του αθλήματος δεν μπορεί να ανεχθεί τις χρηματοδοτικές υπερβολές, όπως υπογραμμίστηγκε και από το Στρατηγικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που εκφράστηκε απόλυτα θετικά υπέρ του χρηματοδοτικού fair play. Η βούληση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι κοινή, τώρα είναι απαραίτητο να χαράξουμε μια ρότα που σίγουρα δεν θα μας φέρει πίσω στο ποδόσφαιρο των πιονιέρων της καταγωγής του αλλά τουλάχιστον θα μας επιτρέψει να εγγυηθούμε ότι το αυθεντικό πνεύμα που ζωντανεύει αυτό το άθλημα δεν θα προδοθεί".

Πηγή: Uefa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: