Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Sissoko, Juve καταδικάζουν το ρατσισμό. Το θέμα απασχολεί ήδη Βουλή και Δικαιοσύνη

Ενώ η Uefa αναμένει τις αναφορές του διαιτητής και του παρατηρητή της για τα θλιβερά συνθήματα (ρατσιστικά και μη) που ακούστηκαν από κάποιους οπαδούς της Juventus στο Μπορντώ (αναλυτικά εδώ), παράλληλα κινούνται οι δικαστικές αρχές στο Τορίνο για τα αντίστοιχα φαινόμενα με στόχο πάντα τον Balotelli και το χρώμα του. Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή. Από πλευράς Juventus, ο πρόεδρος Blanc επανέλαβε ότι ο σύλλογος θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ρατσισμού ενώ στη θλιβερή υπόθεση παρενέβη και ο Sissoko.

Sissoko: "πρέπει να παρέμβουν οι θεσμοί.
Η Juventus, ως σύλλογος, έκανε όλα τα αναγκαία βήματα"

"Είμαι απολύτως αντίθετος σε κάθε εκδήλωση ρατσισμού στον αθλητισμό και στη ζωή", είπε ο διεθνής αμυντικός από το Μαλί στα μικρόφωνα της Rai. "Εμείς οι παίχτες επαναλάβαμε σε κάθε περίπτωση τη θέση μας. Η Juventus, ως σύλλογος, έκανε όλα τα αναγκαία βήματα. Τώρα πρέπει να παρέμβουν οι θεσμοί", κατέληξε και δεν εννοούσε, βέβαια, τους αθλητικούς θεσμούς.

Blanc: το γήπεδό μας θέλουμε
να είναι για όλους,
θέλουμε να εξαφανιστούν
συμπεριφορές που πάντα επικρίναμε


"Όπως είπα πριν το παιχνίδι, η Juventus δεν θα σταματήσει να τοποθετείται εναντίον κάθε εκδήλωσης ρατσισμού μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως ιαχές και συμπεριφορές που πάντα επικρίναμε. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους νέους μας την κουλτούρα του σεβασμού και του fair play, συνεργαζόμαστε με την Unesco για να προωθήσουμε αυτές τις αξίες και θέλουμε το γήπεδό μας να είναι χώρος όπου όλοι θα νιώθουν σπίτι τους και όπου τα παιδάκια θα μπορούν να ζήσουν την εμπιερία του αθλητισμού", δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος του συλλόγου Jean Claude Blanc.

Κινούνται οι δικαστικές αρχές στο Τορίνο
Ερώτηση στη Βουλή για το γήπεδο της Juve

Προανακρίσεις για τις ρατσιστικές ιαχές που ακούστηκαν από μερίδα οπαδών την Κυριακή στο ματς με την Udinese, ξεκινούν στο Τορίνο όπου μπαίνει στο μικροσκόπιο το υλικό των καμερών ασφαλείας του σταδίου με πιθανή κατάληξη, κατ' αρχήν, την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο σε συγκεκριμένα άτομα (Daspo).
Το θέμα στη Βουλή έθεσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Roberto Giachetti που συνδέοντας όσα έγιναν στα δυο ματς σημείωσε ότι "δεν μιλάμε για αθλητική υπόθεση αλλά για θέματα δημόσιας τάξης και πολιτισμού. Χθες, κατά τη διάρκεια του Bordeaux-Juventus επιβεβαιώθηκε ότι οι ιαχές κατά Balotelli είναι ρατσιστικές και όχι, όπως κάποιοι ήθελαν να πιστέψουν, μια μεμονωμένη πρωτοβουλία κάποιου ανόητου. Δεν είναι έτσι, τουλάχιστον όταν ουρλιάζουν "ένας νέγρος δεν μπορεί να είναι Ιταλός" όπως έγινε χθες", είπε ο βουλευτής που, αγνοώντας προφανώς τις πρωτοβουλίες του συλλόγου, θεώρησε ότι η αθλητική δικαιοσύνη χαρίστηκε στη Juventus και πρόβλεψε ισχυρότερη παρεμβαση από την Uefa. Επισημαίνοντας ότι έρχεται το ματς με την Inter ο Giachetti ζήτησε να μάθει τι μέτρα θα λάβει η κυβένρηση "για να τερματιστούν αυτά τα επεισόδια. Οι κανόνες υπάρχουν, προβλέπουν αν είναι αναγκαίο και την διακοπή των παιχνιδιών, και πρέπει να εφαρμοστούν" είπε παραβλέποντας ότι έτσι τιμωρούνται οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι που είναι κατά του ρατσισμού ενώ τα μέτρα πρέπει να αφορούν στην απομόνωση των ακραίων που χρησιμοποιούν το γήπεδο ως μεγάφωνο.

Πηγές: La Stampa, Corriere dello Sport, Juventus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: