Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Tanti auguri Amauri!

Ένα πολύ θετικό ρεκόρ πέτυχε στην πρώτη χρονιά του στη Juventus ο γεννημένος σαν σήμερα το 1980 στην Carapiquiba, Amauri Carvalho de Oliveira: σε 7 ματς με 8 από τα 12 γκολ που σημείωσε στο πρωτάθλημα, στάθηκε καθοριστικός [1] για να πάρει τη νίκη ή, έστω, το βαθμό της ισοπαλίας η Juventus:

  • η καλή μέρα φάνηκε από την αρχή: 2η αγωνιστική, Juventus-Udinese 1-0 με δικό του γκολ στο 67' και τρεις βαθμοί για τους bianoconeri.
  • την επόμενη αγωνιστική ήρθε η συνέχεια: αφού είδε να του ακυρώνεται ένα γκολ, τελικά υπέγραψε στο 39' την εκτός έδρας νίκη Cagliari-Juventus o-1. Άλλοι 3 βαθμοί.
  • 4η αγωνιστική και τρίτο γκολ: από μπαλιά του Giovinco άνοιξε το σκορ στο "καταραμένο" Juventus-Catania 1-1. Ένας βαθμός αφού σε εκείνο το ματς η Juve έχασε γκολ με το τσουβάλι: ο Amauri είχε δοκάρι, άλλο ένα πέτυχε ο Del Piero συν οι αμέτρητες φάσεις...
  • αποφασιστικός θα αποδεικνυόταν και την 7η αγωνιστική: ο Αmauri άνοιξε το σκορ, στο 61', μέσα στο "San Paolo" αλλά το τελικό Napoli-Juventus 2-1 δεν του επέτρεψε να συνεχίσει το θετικό σερί...
  • την επόμενη αγωνιστική, όμως, δεν έδωσε απλά 3 βαθμούς αλλά μπήκε και στην ιστορία αφού το γκολ του στο 48' σφράγισε την 58η νίκη των bianconeri στο "Derby della Mole" επί των granata: Juventus-Torino 1-0.
  • την 12η αγωνιστική ο Αmauri έκανε, στο 26', το 2-0 που οδήγησε στο σημαντικό και περήφανο Juventus-Genoa 4-1.
  • την 14η αγωνιστική κατοχύρωσε το 4-0 επί της Reggina σημειώνοντας στο 44' το δεύτερο γκολ των bianconeri.
  • την 15η αγωνιστική ο Αmauri έδωσε άλλους τρεις βαθμούς στη Juventus αφού σκόραρε στο 90' γράφοντας το τελικό Lecce-Juventus 1-2. Κεφαλιά από σέντρα του De Ceglie.
  • καθοριστικότατος στην κατάκτηση των 3 βαθμών αποδείχθηκε και την 16η αγωνιστική στο Juventus-Milan 4-2: έγραψε το 3-1 στο 41', επιτρέποντας τη Juventus να πάει στα αποδυτήρια με ευρύ προβάδισμα και όταν μείωσε ο Ambrosini στο 56', οριστικοποίησε τη νίκη χορεύοντας, στο 69', samba μέσα στην αντίπαλη περιοχή μετά από εξαιρετικό συνδυασμό με τους Marchisio και Sissoko.
  • την επόμενη αγωνιστική υπέγραψε, στο 81', το τελικό Atalanta-Juventus 1-3.
  • ένα βαθμό έδωσε ο Amauri και με το τελευταίο του γκολ, την 24η αγωνιστική, ισοφαρίζοντας στο 61' στο Juventus-Sampdoria 1-1, ένα ματς που έμεινε ισόπαλο αφού η Juve είχε ...τρία δοκάρια, με Del Piero και Nedved (2).
Πρωταθλητής συμμετοχών

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Amauri υπέγραψε 17 βαθμούς ως την 24η αγωνιστική. Από εκεί και πέρα, λίγο η κούραση (λόγω του τραυματισμού του Trzeguet έπαιζε συνέχεια), λίγο ο τραυματισμός που τον κράτησε έξω ένα μήνα, ο Amauri δεν κατάφερε να ξανασκοράρει -η επόμενη χρονιά τον περιμένει! Πάντως, μαζί με τον αειθαλή Nedved είχε τις περισσότερες εμφανίσεις φέτος (32), παρ' ότι το ρεκόρ συμεμτοχής στο πρωτάθλημα το είχε ο Molinaro: 2560 λεπτά παιχνιδιού -ο Βραζιλιάνος έπαιξε 2387 λεπτά.
Αντίστοιχες επιδόσεις είχε και αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες διοργανώσεις: ο Amauri, πάλι μαζί με το Nedved, είχε τις περισσότερες συμμετοχές: 44 ματς (τα 34 ως βασικός), 2999 λεπτά -τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής έχει και συνολικά ο Molinaro: 3523.

Υπέγραψε το 2-1 επί της Real Madrid,
έβαλε και ένα κρίσιμο γκολ στα προκριματικά

Στην Ευρώπη ο Amauri αποδείχθηκε λιγότερο καθοριστικός αλλά και εκεί έπαιξε το ρόλο του: υπέγραψε το Juventus-Real Madrid 2-1, βάζοντας το δεύτερο γκολ στο 49' και σφραγίζοντας, μαζί με τον μεγάλο capitano Del Piero, την αρχή της ανάκαμψης μετά την κρίση του Οκτωβρίου. Είχε βάλει και ένα κρίσιμο γκολ στα προκριματικά: σημείωσε, στο 25', το γκολ της ισοφάρισης στο Artmedia-Juventus 1-1.
Ο Amauri είχε δείξει από τι πάστα είναι φτιαγμένος ήδη από τα φιλικά του καλοκαιριού: 5 γκολ στο πρώτο, με την Mezzocorona (7-1), ένα στο Brondby-Juventus 1-2, άλλο ένα στο Borussia Dortmund-Juventus 1-3 και δυο γκολ στο παραδοσιακό φιλικό Juventus A-Juventus B (8-0) με το οποίο τελειώνει η θερινή προετοιμασία.
Tanti auguri Amauri και ακόμα αποδοτικότερο 2009/10!

[1] Αποφασιστικοί με τα γκολ τους στο πρωτάθλημα 2008-2009 αναδείχθηκαν, πίσω από τον Amauri, ο Ιaquinta (σε 6 ματς), ο Nedved (σε 5 ματς), οι Del Piero, Chiellini, Marchisio, Zanetti (σε 2 ματς ο καθένας) και οι Giovinco, Grygera, Mellberg, Poulsen (σε ένα ματς ο καθένας).

Πηγές: JuWorld.Net, Juventus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: