Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ο Ciro Ferrara νέος προπονητής της Juventus για 2 χρόνια: ξεκινάμε από το 4-3-1-2 και θα αλλάζουμε! Zidane: ραντεβού στον τελικό του Champions!

O Ciro Ferrara είναι ο νέος προπονητής της Juventus "τουλάχιστον -όπως τόνισε στην παρουσάιση ο Blanc- για τα επόμενα δυο χρόνια". Ο Ciro Ferrara πήρε το μεσημέρι το "ελευθέρας" από την Εθνική (αναλυτικά, μαζί με τις ειδήσεις για τον Marotta και τον D' Agostino εδώ), έφτασε το απόγευμα στην έδρα της ομάδας, υπέγραψε και παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους (update) όπου έκανε και τις πρώτες του αναφορές στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας: ένα 4-3-1-2 που θα πρέπει να αλλάζει ώστε η ομάδα να μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόζει διαφορετικά σχήματα παιχνιδιού.
Ευχή για τελικό με τη Real από τον Zidane!
Lippi: μπορεί να χτίσει κάτι σημαντικό!


Η "πρώτη ευχή" (στην πραγματικότητα είχε δοθεί νωρίτερα) έφτασε από τον Zidane που ενθουσιάστηκε μάλιστα στην ιδέα ενός τελικού Champions League στο Bernabeu ανάμεσα στη Juventus και την Real Madrid του.
(Update 6/6) "Δεν ξέρω αν με ξαναβλέπω στον Ciro αλλά θέλω να τον συγχαρώ: έχει χάρισμα, προσωπικότητα, ευφυϊα, σοφία και είναι συμπαθής για να καταφέρει να στεριώσει με τους υψηλότατου επιπέδου επαγγελματίες που έχει στη Juve μια σχέση, και μαζί τους να χτίσει κάτι σημαντικό": πλούσια η ευχή του Lippi στον μέχρι τελευταία στιγμή βοηθό του μέσω της Rai Sport.
"Είμαι τρισευτυχισμένοις", δεν φοβάμαι,
τους στόχους θα τους πούμε με τους παίχτες

Συγκινημένος, φυσικά, ο Ciro κάθισε ανάμεσα στον Blanc και τον Secco και αφού ευχαρίστησε "την Εθνική, το Lippi και την Ομοσπονδία που μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω μαζί τους και να ζήσω μια εμπειρία σημαντική που με διαμόρφωσε", δικαιολόγησε απόλυτα το γεγονός ότι ο σύλλογος αξιολόγησε και άλλους προπονητές ("και εγώ θα έκανα όπως αυτοί") και δήλωσε "τρισευτυχισμένος" που "ξανακάθομαι σε αυτή την καρέκλα, αν και δεν κάθισα στιγμή αυτές τις δυο βδομάδες, την καρέκλα της Juventus που είναι ένας από τους 6-7 μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο". Επί τη ευκαιρία ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ranieri που είπε ότι η Juventus θα κέρδιζε τα δυο τελευταία ματς και χωρίς προπονητή και αφού ειρωνεύτηκε ("βέβαια, είχα ζητήσει 7 βαθμούς σε δυο ματς και κερδίσαμε 6, ελπίζω του χρόνου να πάμε καλύτερα").
Και αυτή ήταν η μόνη αναφορά στους μελλοντικούς στόχους: "δεν χρειάζεται να μιλάμε πριν ξεκινήσουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε διακηρύξεις προς τα έξω που ενδεχομένως θα άρεσαν σε σας για να βγάλετε το πρωτοσέλιδο της ημέρας. Δεν ξέρω κάποιος από σας να με άκουσε ως παίχτη να λέω τις λέξεις scudetto, Champion League, Κύπελλο" θύμισε ο προληπτικός (ως γνήσιος ναπολετάνος) Ferrara για να σημειώσει με νόημα: "με τους παίχτες τους τους στόχους θα τους βάλουμε και θα τους παραβάλουμε"... "Φοβασαι;", ρωτήθηκε. "Περισσότερο από φόβο, ας πούμε ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση ότι αυτό το καθήκον είναι πολύ ωραίο αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό. Νιώθω έτοιμος, όπως ήμουν και πριν μερικές βδομάδες, να αντιμετωπίσω μια τόσο σημαντική περιπέτεια".

Το άτομο στην υπηρεσία της ομάδας,
δεν θα χτίσουμε τη Juve γύρω από τον Diego
Κινητικότητα, καυτοχή μπάλας, καλή φυσική
κατάσταση, προσαρμογή σε οποιοδήποτε αντίπαλο


Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους πήγε κατευθείαν στο "ψητό", τον τρόπο παιχνιδιού. Αμέσως τον ρώτησαν αν θα προσαρμόσει το παιχνίδι της ομάδας πάνω στον Diego: "ο Diego είναι ένας παίχτης πολύ μεγάλης αξίας που θα τον βάλουμε σε ένα τρόπο απιχνιδιού διαφορετικό σε σχέση με τα δυο τελευταία χρόνια αλλά, θέλω να το τονίσω, θα ήταν λάθος να χτίσουμε την ομάδα γύρω από ένα παίχτη. Όσο πρωταθλητής και να είναι, το άτομο πρέπει να είναι στην διάθεση της ομάδας που του επιτρέπει αν αανδεικνύει τις αρετές του. Πρέπει να έχυμε διαφορετικές λύσεις", προειδοποίησε και εξήγησε: "μπορεί να λείψει ο Diego σε κάποιο παιχνίδι και εμείς δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτεθειμένοι. Το σχήμα παιχνιδιού; Η άμυνα θα είναι με τέσσερις, τρεις μέσοι και ένας μεσοεπιθετικός και δυο επιθετικοί: 4-3-1-2, μπορούμε να πούμε αλλά μπορεί να μεταβάλλεται σε 4-3-2-1 ή 4-2-3-1. Με τα χαρακτηριστικά των παιχτών που αγοράστηκαν και εκείνων που έχουμε, το 4-3-1-2 μπορεί να είναι το καλύτερο".
"Θα ήθελα μια ομάδα στην οποία θα κινούνται όλοι οι παίχτες, με υψηλή τεχνική που να συνδέεται με μια φυσική κατάσταση η οποία θα μας επιτρέπει να νατέχουμε ως το τέλος της σεζόν. Θέλω τα παιδιά να μπαίνουν ο ένας στην διάθεση του άλλου, να διασκεδάζουν παίζοντας και να κρατάνε όσο περισσότερο γίνεται τη μπάλα. Μια ομάδα που θα ξέρει να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε σχήμα παιχνιδιού και αντίπαλο, που να ορμάει πεινασμένη να ξαναπάρει τη μπάλα και να είναι "κακή" όταν την έχει", εξήγησε και αμέσως κάποιος δημοσιογράφος του επισήμανε ότι όλο αυτό μοιάζει με περιγραφή της πρώτης Juve του Lippi όπου και ο ίδιος αγωνιζόταν. "Δεν θέλω να διαβάσω αύριο στην εφημερίδα ότι θέλω να ξαναδημιουργήσω την πρώτη Juve του Lippi. Αυτό που μπορούν να πουν είναι ότι προέρχομαι από εκείνη τη σχολή", απάντησε ο Ciro.

Επιβεβαιώθηκε το staff του
Πολύ μεγάλος παίχτης ο D' Agostino

O Ferrara ρωτήθηκε αν επιβεβαιώθηκαν και οι συνεργάτες του, με τους οποίους έφτασε μαζί. "Maddaloni, Sormani και Rampulla θα αποτελούν σίγουρα μέλη του staff και την προσεχή χρονιά. Όσον αφορά στην αθλητική προετοιμασία, την οποία θεωρώ θεμελιώδη, θα αξιολογήσουμε τις επόμενες βδομάδες", είπε καθώς προφανώς δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να επισημοποιηθεί η επιστροφή του Massimo Neri.
Ο νέος team manager εδώ, το τιμ των γυμναστών, εδώ.
Όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις, η συζήτηση δεν πήγε μακριά καθώς, όταν ρωτήθηκε για το αν θα μείνει ο Trezeguet, ο Ferrara είπε ότι θα αξιολογηθεί όπως όλες οι ενδεχόμενες παραχωρήσεις και αγορές και ξέφυγε απαντώντας ότι δεν έχει συζητήσει ακόμα για μεταγραφικά θέματα για τα οποία, άλλωστε, υπάρχουν αρμόδιοι. Όσον αφορά στον D' Agostino, που το πρωί τον είχε υπό τις οδηγίες του στο Coverciano με την Εθνική, ο Ferrara τόνισε ότι "είναι παίχτης με πολύ μεγάλη ποιότητα".

Blanc: δεν είναι δεύτερη επιλογή, ταιριάζει στο σχέδιο
σταθερής σύνδεσης των τμημάτων νέων με την πρώτη ομάδα

Παρουσιάζοντας τον Ciro Ferrara ο Jean Claude Blanc τόνισε ότι ο Ferrara "δεν αποτελεί δεύτερη επιλογή. Στην απόφασή μας φτάσαμε από την ποιότητα του Ciro", τόνισε θυμίζοντας πόσο γρήγορα και πετυχημένα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου. Ο Blanc, που τόνισε ότι συζήτησε την απόφαση με τον John Elkann "που τη συμμερίστηκε", υπογράμμισε ότι η επιλογή του Ciro "βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο του συλλόγου να υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα τμήματα των νέων και την πρώτη ομάδα". Ο Blanc μίλησε για ισχυρό μήνυμα προς τα παιδιά των νεανικών ομάδων: ότι "η πόρτα της πρώτης ομάδας είναι ανοιχτή".
"Είναι μια επιλογή κύρους που ανταποκρίνεται στους στόχους και την παράδοση της Juventus", τονίστηκε στο επίσημο ανακοινωθέν όπου επισημάνθηκαν, ουσιαστικά, τα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο: ότι ο Ciro Ferrara είναι δεμένος με τη Juventus και την ιστορία της, είναι νέος και απέκτησε και εμπειρία μάνατζερ εντός του συλλόγου ενώ απέκτησε πλήρη οπτική για το διεθνές ποδόσφαιρο χάρη στη δουλειά του στην Εθνική...
(Update 6/6) Το ρεπορτάζ της "Stampa", που επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις του προέδρου της Siena, λέει ότι ο Ciro Ferrara κέρδισε στο νήμα τον Marco Giampaolo, προπονητή της Siena που ένιωθε βέβαιος ότι θα γινόταν προπονητής της Juventus...

Κλειστά χαρτιά για Marotta,
την άλλη βδομάδα ο υπεύθυνος των νέων

Ο Blanc, τέλος, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τον Marotta υποστηρίζοντας ότι ο Marotta είπε ότι η συνάντηση των δυο έγινε για να συζητήσεων θέματα που απασχολούν τους δυο συλλόγους... Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε το υπάρχον δυναμικό του συλλόγου θυμίζοντας ότι με αυτό πήγαμε αμέσως στη Serie A και μετά πετύχαμε την 3η και 2η θέση που απέδωσε και στη δουλειά του Ranieri. Ο Blanc επισήμανε ότι όλα αυτά τα αθλητικά αποτελέσματα, στα οποία ενέταξε και το γεγονός ότι η Juventus επέβαλε σεβασμό απέναντί της στην μεταγραφή Diego, επιτεύχθηκαν με παράλληλη τήρηση του ισολογισμένου προϋπολογισμού, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους τους συλλόγους...
Τέλος, ο Secco, αθλητικός διευθυντής της Juventus, ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί ο υπεύθυνος του νεανικού τμήματος όπως και ο προπονητής της Primavera.

Ο Maradona στο γήπεδο για να αποχαιρετίσει τον Ciro όταν σταμάταγε να αγωνίζεται

Παράδοση της Juventus οι νέοι και "άπειροι" προπονητές

Κάποιοι λένε ότι με την επιλογή του 42χρονου Ferrara η Juventus ακολούθησε το παράδειγμα της Barcelona με τον Bep Guardiola αλλά μάλλον αδικούν τη Vecchia Sugnora. Στην πρόσφατη ιστορία της έχει πάρει ακόμα και νεότερους προπονητές:
  • στα 40 του έφτασε στο τιμόνι της Juventus, το 1923, o Jeno Karoly που δυο χρόνια μετά κέρδισε το scudetto.
  • το 1942 ο Felice Placido Borel II, δόξα της Juventus ως παίχτης, ανέλαβε την ομάδα ως παίχτης-προπονητής στα 28 του...
  • το 1939, ο Umberto Caligaris, άλλη δόξα της ομάδας, την ανέλαβε στα 38 του...
  • το 1970 τον Armando Picchi, 35χρονο τότε, "σημαία" της Inter ως παίχτης είχε προπονήσει μόλις δυο ομάδες: τη Varese και τη Livorno, από έναν χρόνο την κάθε μία...
  • τον μεγάλο Giovanni Trapattoni που έφτασε στη Juve το 1976 στα 37 του έχοντας πίσω του δυο χρόνια στον πάγκο της Milan, ομάδα με την οποία είχε αγωνιστεί για 12 χρόνια χρόνια.
  • στα 46 του αλλά με προπονητική εμπειρία μόνον δυο ετών στην Ολυμπιακή ομάδα της Ιταλίας έφτασε, το 1988, στη Juventus ο Dino Zoff, μυθικός τερματοφύλακας της ομάδας όσο αγωνιζόταν...
  • τον Carlo Ancelotti που όταν έφτασε, στα 40 του, είχε τρία χρόνια εμπειρίας ως βοηθός του Sacchi στη Squadra Azzura, 1 χρόνο στη Reggiana και 2 στην Parma. Τα μετά, τα γνωρίζουμε...
  • και, βέβαια, τον Deschamps που ήρθε στα 38 του στον πάγκο της Juventus, έχοντας και την πλουσιότερη εμπειρία: 4 χρόνια στον πάγκο της Monaco.
In bocca al lupo, Ciro!

Πηγές: Juventus.com, JuWorld.Net, Tuttosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: