Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Zaccheroni: γυρίζουμε σελίδα με μίνιμουμ στόχο την έξοδο στο Champions League

Εγκώμιο στον Zac απ' τον Blanc που άφησε ανοιχτή την προοπτική Benitez... Bettega: όπσιον της Juventus για τον Zaccheroni για του χρόνου
Τη φιλοδοξία με την απόδοση της ομάδας και την επίτευξη των στόχων -"μίνιμουμ, φέτος, η έξοδος στο Champions League", είπε- "να δυσκολέψει τη διοίκηση και να προσπαθήσει να την πείσει αν τον κρατήσει και μετά τις 30 Ιουνίου" που λήγει το συμβόλαιό του εξέφρασε ο Alberto Zaccheroni στην πρώτη του συνέντευξη τύπου με το σήμα της Juventus όπου δήλωσε ότι του αρέσουν οι αναμετρήσεις, τα στοιχήματα και ότι θέλει να γυρίσει σελίδα μεταδίδοντας στην ομάδα ξανά τον ενθουσιασμό και την αποτελεσματικότητα της αρχής της σεζόν "όταν έπαιζε ένα ποδόσφαιρο που του άρεσε πολύ".
Βέβαια, σε άλλο σημείο διασκέδασε τη δήλωση προσωπικών φιλοδοξιών του που πάντως είναι χρήσιμες για να μη θεωρήσουν οι παίχτες ότι είναι απλός περαστικός: "θέλω να πετύχω τους αρχικούς στόχους και μακάρι να κάνω αυτόν που θα με διαδεχτεί τον Ιούνιο να με κεράσει μια πίτσα για τον πώς θα αφήσω την ομάδα", είπε αλλά ο Bettega διευκρίνισε, όσον αφορά στο συμβόλαιο που υπογράφηκε ότι "καταλήξαμε σε συμφωνία γι' αυτήν την περίοδο αλλά ουσιαστικά συμφωνήσαμε μια όπσιον για τη Juventus για του χρόνου".

Εδώ είμαστε στην κορυφή του κόσμου. Έξι-εφτά ομάδες υπάρχουν στον κόσμο και μεταξύ τοιυς είναι και η Juventus. Για έναν προπονητή δεν είναι σημείο άφιξης, φιλοδοξία είναι να παραμείνεις. Θέλω να μεταδώσω στην ομάδα την αποφασιστικότητά μου, Αν την αποκτήσει, και αν αποκτήσει την πεποίθησή μου ότι μπορεί να φτάσει στα επίπεδα που πιστεύω, τότε δεν μπορεί παρά να πάμε καλά.

To στοίχημα μπορεί να κερδηθεί

"Μίλησα με τα παιδιά. Εγώ απο τους παίχτες περιμένω τη διαθεσιμότητά τους, δεν μου αρκεί το ταλέντο. Είχα την απάντηση που περίμενα, επομένως δεν μένει παρά να προετοιμάσουμε το στοίχημά μας. Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, όπως εγώ, θα πλήρωνε για να έχει τη δυνατότητα να το κερδίσει", συμπλήρωσε. Για να προσθέσει ότι με αυτή την ομάδα "το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί, χρόνο έχουμε".
Blanc: επιλογή όλων μας,
δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ

Την εμπειρία, τα αποτελέσματα με Milan, Inter, Lazio και την ποιότητα του Zaccheroni ως ανθρώπου, παρουσίασε ο Blanc ως κριτήρια για την επιλογή του σημειώνοντας ότι αυτά "έπεισαν τον Bettega, το Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά την ιδιοκτησία. Μας εγγυάται εμπειρία στα υψηλότερα επίπεδα με ιταλικές ομάδες, που είναι απαραίτητη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο Benitez: Δεν σχολιάζω τις φήμες που ακούστηκαν αυτές τις μέρες, είμαστε εδώ μόνο για να μιλήσουμε για το νέο mister Zaccheroni", συμπλήρωσε αφήνοντας ανοιχτό το θέμα, όπως είχε κάνει και ο ίδιος ο Benitez νωρίτερα (εδώ).
"Δεν σκέφθηκα ποτέ να παραιτηθώ", απάντησε σε άλλη ερώτηση ο Blanc λέγοντας ότι "το λάθος δεν μπορεί να είναι ενός μόνου αλλά ολόκληρης της αλυσίδας στην οποία βρίσκομαι και εγώ και οι παίχτες. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να αλλάξεις 25 παίχτες αλλά δίνει την ευακιρία να ταρακουνήσεις το χώρο αλλάζοντας το staff. Προσπαθήσαμε να θέσουμε τους ποδοσφαιριστές προ των ευθυνών τους αυτές τις βδομάδες και είναι αυτό που κάναμε δυνατά και με αυτή την απόφαση. Αναμένουμε μια συμπεριφορά επαγγελματιών μέσα και έξω από το γήπεδο. Πέπει αν αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, η τεχνική ποιότητα υπάρχει και έχουμε μισή σεζόν για να πετύχουμε" .

Bettega: δεν κάνουμε μεταγραφές τώρα

Έχουν ευθύνες και οι παίχτες, πρέπει να συνεισφέρουν


Μια κατηγορηματική και σαφή διευκρίνιση έδωσε από την αρχή ο Bettega: "η εκτίμηση του Zaccheroni είναι ότι η εν δυνάμει διαθέσιμη ομάδα είναι κάτι απαρπάνω από αξιόλογη. Επομένως, είπαμε ότι οι μεταγραφές συνίνστανται στην επιστροφή των τραυματιών", τόνισε ανακοινώνοντας τις αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο (αναλυτικά εδώ) και τονίζοντας ότι "απαιτείται απόλυτα η συνεισφορά όλων των παιχτών". Μάλιστα ο Bettega σημείωσε ότι οι ευθύνες ανήκουν σε όλους "και προφανώς και οι παίχτες έχουν ευθύνες. Με τον Alberto συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πραγματική Juventus: μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα".
Υπάρχει πολύ ταλέντο σε αυτή την ομάδα
Πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κοιτάξει μπροστά


"Θέλω να κάνω αυτή την ομάδα να γυρίσει σελίδα και να κοιτάξει μπροστά. Και δεν το λέω επειδή δεν αναγνωρίζω τη δουλειά που έγινε νωρίτερα, γιατί στις αρχές του πρωταθλήματος η Juventus πρότεινε ένα ποδόσφαιρο που μου άρεσε πολύ. Δεν αρνούμαι τις ιδέες του προκατόχου μου, θα φέρω τα δικά μου κόλπα αξιολογώντας την ομάδα που έχω στην διάθεσή μου. Όπως είπα στα παιδιά, αν δεν τους γνωρίζω προσωπικά, ποδοσφαιρικά τους γνωρίζω πολύ καλά", ανέφερε ο νέος τεχνικός που χαρακτήρισε "πολύ σημαντική τη σύνθεση της ομάδας. Δεν ξέρω πόσες ομάδες είναι ανώτερες από τη Juventus", είπε στις πρώτες του δηλώσεις και όταν ρωτήθηκε σχετικά συνέκρινε, ως αξία, αυτή τη Juve με τη Milan που ο ίδιος είχε οδηγήσει στο scudetto. "Εδώ υπάρχει πολύ ταλέντο, αν τα παιδιά πιστέψουν στους στόχους που μπορούν να πετύχουν, θα πάμε μακριά", είπε τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να μεταδώσει τη θέλησή του καταθέτοντας επιπλέον την εμπειρία του.

Προτεραιότητα στην ψυχολογία,

η ομάδα πρέπει να πιστέψει στους στόχους της


O Zaccheroni εμφανίστηκε αποφασιστικός στους δημοσιογράφους -άλλωστε αυτή την αποφασιστικότητα πρέπει να μεταδώσει στην ομάδα που παρουσιάζεται "φοβισμένη", όπως είχε παρατηρήσει και ο Bettega. Έτσι, περαν του να θέσει την έξοδο στο Champions League ως μίνιμουμ στόχο, αφού είπε ότι δουλειά του δεν είναι να δει τι πήγε στραβά ("αλλά η παράμετρος τραυματισμοί είναι, δυστυχώς πολύ σημαντική", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι "τελευταία ο Ferrara δυσκολευόταν να φτιάξει ενδεκάδα εξαιτίας των τραυματισμών") τόνισε ότι θα δουλέψει τόσο σε θέματα τακτικής όσο και κυρίως σε θέματα ψυχολογίας για να ξαναδώσει ισορροπία στην ομάδα. "Δεν χρειάζεται να ανακαλύψω ποιος ξέρει τι αλλά να ξαναφέρω τους παίχτες στο επίπεδο της μέσης απόδοσης πιυ για διάφορους λόγους ως τώρα δεν είχαν. Το κεφάλι στο ποδόσφαιρο κάνει πολλά και σε αυτή την παράμετρο θα εργαστώ", τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ένεση ηθικού στην ομάδα και ειδικά στους Βραζιλιάνους: "πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ομάδα δεν είναι στο ύψος των στόχων του καλοκαιριού. Το δικό μου στοίχημα είναι να αντιστρέψω αυτή την εκτίμηση. Οι παίχτες που ήρθαν, ειδικά οι πιο πολυσυζητημένοι, είναι εξαιρετικοί παίχτες", είπε και επανήλθε στην ψυχολογία. "Ο ψυχολογικός τομέας είναι αυτός που πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα. Αυτό είναι το βασικό τώρα. Γιατί ο Melo και ο Diego δεν αποδίδουν όπως αναμενόταν; Γιατί η απόδοση κάποιου σχετίζεται με την απόδοση της ομάδας. Αν η μεσαία γραμμή δεν πιέζει τον αντίπαλο, η άμυνα δυσκολεύεται. Είναι συλλογικό πρόβλημα, δεν υπάρχουν παίχτες που κρίνουν μόνοι τους ένα παιχνίδι", είπε ο μανιώδης της τακτικής και των σχημάτων που δεν απέκλεισε σε κάποιες περιπτώσεις η ομάδα να αγωνίζεται όπως στις αρχές της χρονιάς.

Πάμε να ξαναβρούμε το dna Juve,

η ομάδα να καταλάβει τη δύναμή της

και να πάει να κερδίζει εντός και εκτός έδρας


Τονίζοντας ότι "τα αποτελέσματα δεν θα τα περιμένουμε, θα πάμε να τα πάρουμε", ο Zaccheroni υπογράμμισε ότι ελπίζει "να βρει όλα τα χαρακτηριστικά του dna Juve: επιμονή, πείσμα και κυρίως τη σκέψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορούμε να διατρέξουμε είναι να μη θέλουμε να ρισκάρουμε. Αυτή είναι μια ομάδα που στην πορεία πρέπει να αντιληφθεί τη δύναμή της και να πηγαίνει, εντός ή εκτός έδρας, να κερδίζει", έστειλε μήνυμα μάχης.
Ειδικά για το παιχνίδι με τη Lazio, είπε ότι δεν θα κοιμηθεί, θα κατασκηνώσει στο Vinovo για να μελετήσει τον αντίπαλο και τους παίχτες που θα έχει στην διάθεσή του.

Αυτή η Juve θα έχει ένα βασικό σύστημα
ανάπτυξης αλλά μπορεί να παίξει σχεδόν
με οποιοδήποτε σύστημα και εγώ θέλω
να μπορεί να αλλάζει δέρμα κάθε βδομάδα


Ο Zaccheroni, που εκτίμησε ότι οι παίχτες τον υποδέχτηκαν θετικά, αφού τόνισε και πάλι ότι νιώθει περήφανος που η Juventus τον επέλεξε με στόχο -το επανέλαβε- να την φέρει στην τετράδα, αναφέρθηκε σε θέματα τακτικής: "το 3-4-3 το χρησιμοποίησα όποτε είχα παίχτες επιθετικούς αλλά δεν το υιοθέρτησα πάντα στην καριέρα μου. Στη Lazio δεν το χρησιμοποίησα ενώ στην Inter μόνο την πρώτη περίοδο. Εγώ προσαρμόζομαι στα χαρακτηριστικά των παιχτών που έχω στην διάθεσή μου", είπε για να συμπληρώσει ότι μελετά πολύ και "ξέρει να αλλάζει τρόπο ανάπτυξης ανάλογα με τις καταστάσεις. Ξέρω καλά τη δουλειά μου", πρόσθεσε για να καταλήξει με την εκτίμηση ότι "με αυτή την ομάδα μπορούμε να αγωνιστούμε με όλα σχεδόν τα συστήματα".
Πάντως, ο Zaccheroni τόνισε ότι "θέλει η ομάδα να μπορεί να αλλάζει δέρμα κάθε βδομάδα αλλά θα υπάρχει ένα βασικό σύστημα. Ποιό; Έχω μια ιδέα ήδη, τους παίχτες τους γνωρίζω σε επίεπδο τεχνικό-τακτικής αλλά όχι ως χαρακτήρες και αυτό δεν επηρεάζει καθόλου λίγο επομένως επιφυλλάσσομαι να το αξιολογήσω".
Blanc: Ciro, το ποδόσφαιρο είναι άσπλαχνο,
θα δούμε σε τι θέση θα μείνεις μέσα στο σύλλογο


Μια ανθρώπινη και μια επαγγελματική σκέψη στον Ferrara αφιέρωσε ο Blanc: "τον ευχαριστώ, τον εκτιμώ πολύ σε επίπεδο επαγγελματικό και ανθρώπινο. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι άσπλαχνο και μερικές φορές σε υποχρεώνει σε επιλογές που πονάνε", είπε και χαρακτηρίζοντας "προστιθέμενη αξία" για το σύλλογο τον Ferrara άφησε ανοιχτή τη χρησιμοποίησή του σε άλλη θέση: "μένει με το staff του και θα αξιολογήσουμε μαζί του πώς θα συνεχίσει την πορεία στο εσωτερικό της Juventus. Πρέπει να ξεκουραστεί τώρα. Θα ξαναβρεθούμε σε μερικές μέρες ή βδομάδες και θα αποφασίσουμε", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "αυτή είναι η οικογένειά του". "Ενώνω και εγώ το χαιρετισμό μου στον Ciro και το staff του" είπε από πλευράς του ο Bettega.
Ο Blanc είπε ότι ο σύλλογος προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση με τον Ciro και το επιτελείο του (σε αυτή την προσπάθεια ενέταξε και την πρόσκληση στον Bettega να επιστρέψει γαι αν βοηθήσει) "αλλά μπροστά σε τόσα μη κερδισμένα παιχνίδια, μιας και είμαστε άτομα που πρέπει να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, πήραμε αυτή την απόφαση". Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό από το Κύπελλο "αποφαστικό".
Στον Ferrara, όμως, αναφέρθηκε και ο Zaccheroni: "του μίλησα με μεγάλη ικανοποίηση. Ανταλλάξαμε ένα χαιρετισμό, όχι απόψεις για τους παίχτες. Είμαι ευχαριστημένος που μίλησα μαζί του και για το γεγονός ότι μπόρεσε να χαιρετίσει την ομάδα", είπε ο νέος προπονητής.
Τέλος, μια ατάκα του Zaccheroni για εκείνη την 5η Μαϊου που κέρδισε την Inter με τη Lazio και η Juve πήρε πρωτάθλημα: "περίμενα κάποιο δώρο στο σπίτι από τον Bettega αλλά δεν μου ήρθε τίποτα"...

Πηγές: Juventus.com, Tuttosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: