Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Blanc: η Juventus είναι σταθερά κατά κάθε μορφής ρατσισμού και βίας

H χήρα του Scirea στηρίζει το σύλλογο στην απόφαση να μην κάνει έφεση στην τιμωρία της curva και βλέπει την αντιπαράθεση με το σύλλογο ως αιτία των συμπεριφορών που οδηγούν σε τιμωρία της Juventus
Τη σταθερή θέση της Juventus κατά του ρατσισμού και της βίας επανέάβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Jean Claude Blanc σχολιάζοντας την απόφαση του αθλητικού δικαστή (αναλυτικά εδώ) να κλείσει η Curva Sud στο επόμενο ματς, με τη Roma, λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων που ακούστηκαν από εκεί στο ματς με τη Napoli: "λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης που αξιολόγησε με μεγάλη προσοχή συγκεκριμένα γεγονότα και επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμα ότι η Juventus είναι κατά κάθε μορφής ρατσισμού και βίας".

Πρέπει να δούμε, σε επίπεδο Lega
και κυβέρνησης πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Επιβεβαιώνοντας ότι η Juventus δεν θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, ο πρόεδρος Blanc επανέλαβε ότι η Juventus προσπαθεί να παλέψει εναντίον τέτοιων φαινομένων (και ακριβώς απ' όταν ξεκίνησε καταγράφεται αύξηση των επεισοοδίων ρατσιστικής έκφρασης, όπως φαίνεται εδώ): "ενεργοποιήσαμε ήδη τους τελευταίους μήνες σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ίσως να είναι η στιγμή που όλο το ποδοσφαιρικό κίνημα πρέπει να δώσει ένα χέρι. Αυτό το πρόβλημα, που είναι σοβαρό σε τόσα γήπεδα και όχι μόνο στο Τορίνο, δεν έχει λυθεί παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Γι' αυτό το σύστημα ποδόσφαιρο πρέπει να πάρει κατάλληλα μέτρα για να το λύσει. Ακόμα και το γεγονός ότι αστυνομία και carabinieri βρίσκονται έξω από τα γήπεδα δεν βοηθά, θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε σε όλα αυτά σε επίπεδο Lega και κυβέρνησης γιατί οι νόμοι, οι κανόνες που υπάρχουν τώρα δσεν επιτρέπουν να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο".
Κυβέρνηση, σύλλογοι δεν συμφωνούν με αστυνομική παρουσία

(Update 16/1) Ο υπαινιγμός του Blanc για παρουσία της αστυνομίας μέσα στο γήπεδο δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε την κυβέρνηση ούτε τους άλλους συλλόγους. Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της "Stampa", η κυρίαρχη ιδέα είναι να δοθεί περισσότερη εξουσία στους steward, στα αγγλικά πρότυπα.
Mariella Scirea: είμαι απογοητευμένη, οι οπαδοί
δεν κατάλαβαν ή ξέχασαν τι πρέσβευε ο Gaetano
Να αλλάξει ο νόμος, τώρα τιμωρείται ο σύλλογος
που υφίσταται τη βία των οπαδών του

(Update) Στο θέμα παρενέβη, με δηλώσεις στο "Sky Sport", η χήρα του Scirea που εδώ και μήνες είχε ζητήσει σεβασμό στον μεγάλο Gaetano και τις αξίες που εξέφραζε (αναλυτικά εδώ), από όσους φιλοξενούνται την Curva που φέρει το όνομά του: "είμαι κάπως πικραμένη, απογοητευμένη. Ξέρουμε ότι τα γήπεδα δεν είναι θέατρα αλλά δεν πρέπει να γίνουν κέντρα βίας, βίας ακόμα και λεκτικής. Οι ιαχές κατά του Balotelli ακούστηκαν, ενδεχομένως δεν είναι ρατσιστικές, αλλά σίγουρα δεν έπρεπε να ακουστούν. Ένας χώρος που φέρνει το όνομα του συζύγου μου σημαίνει ένα προνόμιο, ναι αλλά θεωρώ ότι οδηγεί και σε μεγάλες ευθύνες κυρίως για όσους συμμετέχουν στον tifo υπέρ της ομάδας. Είχα μια πολύ ωραία σχέση με τους tifosi juventini που αυτά τα 20 χρόνια ήταν πολύ κοντά στην οικογένειά μου, σε μένα και το γιο μου. Είχα άριστες σχέσεις και με αρχηγούς ultras και πρέπει να παραδεχθώ την αδυναμία μας και την μεγάλη μου απογοήτευση. Δεν υπήρξε σεβασμός για το σύλλογο και κυρίως για εκείνο το όνομα, για αυτή την curva, που αντιπροσώπευσε και αντιπροσωπεύει έναν παίχτη που σε όλη του την καριέρα έδειξε μεγάλη εντιμότητα, ως άνθρωπος και αθλητής. Αυτό οι οπαδοί δεν το κατάλαβαν ή ίσως το ξέχασαν".
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η Mariella απάντησε ότι "συμφωνεί απόλυτα με το σύλλογο" που δεν θέλησε να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στη νομοθεσία γιατί "ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να υφίσταται αντικειμενικά αυτές τις ύβρεις και τη βία των οπαδών του. Προφανώς, αν ξανακοιταζόταν μια στιγμή ο νόμος, θα ήταν και ένα ελαφρυντικό γιατί πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αυτές οι ιαχές και αυτές οι συμπεριφορές προέρχονται όχι τόσο από ρατσιστικές ιαχές αλλά από μια αντιπαλότητα απέναντι στο σύλλογο. Και γι' αυτό δεν κατανοώ γιατί ο σύλλογος πρέπει να τιμωρείται".

Πηγή: Juventus.com, Tuttosport

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι οπαδοί ΔΕ φιλοξενούνται στην curva. Πληρώνουν και ακολουθούν την ομάδα παντού όταν εσύ κι εγώ βαράμε κάποια κουμπάκι στο πληκτρολόγιό μας. Το γεγονός ότι η curva πήρε το όνομα του σπουδαίου Γκαετάνο Σιρέα, είναι τιμή για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που τον χάσαμε πολύ γρήγορα και πάνω στο καθήκον. Στο γήπεδό του ΔΕ φιλοξενείται ΚΑΝΕΝΑΣ. Γιατί είναι τέτοια η στάση σου εναντίον των οπαδών ΜΑΣ;

Un Gobbo ad Atene είπε...

Δεν μοιράζομαι τίποτα με όποιον, ανεμίζοντας ένα κασκόλ της Juventus στο γήπεδο, ουρλιάζει "δεν υπάρχουν νέγροι Ιταλοί", σύνθημα ρατσιστικό και βλακώδες που με προσβάλει και προσωπικά.

Όποιος το φωνάζει, και μάλιστα σε κάθε παιχνίδι (άρα, χωρίς καν το "ελαφρυντικό" ότι έχει απέναντί του τον Balotelli και "προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του"), είναι φανερό ότι γνωρίζει πως με αυτόν τον τρόπο οδηγεί την ομάδα σε ποινές: πρόστιμα, τιμωρία γηπέδου. Και, προφανώς, γι' αυτό το κάνει. Το είπε η Mariella, το υπαινίσσονται και τα παιδιά της curva: "δεν έχει νόημα να πούμε ότι φωνάζανε μόνον εκατό άτομα, το σύνθημα ήταν της curva. Το γεγονός είναι ότι η οργή κατά του συλλόγου και των αποτελέσμάτων είναι τεράστια και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την απογοήτευση του tifo", λέει ένας εκπρόσωπος των Drughi στη "Stampa" σήμερα.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι η στάση μου (και πολλών άλλων και του συλλόγου ολόκληρου) απέναντι -και όχι εναντίον- των οπαδών αλλά γιατί είναι τέτοια η στάση κάποιων οπαδών ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ (συλλόγου και παιχτών). Από που και ως που κάποιοι οπαδοί θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους και μπορούν να αμαυρώνουν την ιστορία της Juventus δημιουργώντας μια εικόνα ρατσισμού; Από που και ως που κάποιοι οπαδοί θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους (και μιλώ για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στο γήπεδο) και μπορούν με τη στάση τους να οδηγούν σε πρόστιμα ή και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών;

Όποιος πληρώνει εισιτήριο στο Torino δεν έχει περισσότερα δικαιώματα και μάλιστα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα από εκείνον που ζει στο Palermo ή την Ravenna και δεν μπορεί να είναι κάθε Κυριακή στο γήπεδο.
Αν μάλιστα το κριτήριο είναι το τι πληρώνω, τότε οι Vip που δίνουν κάτι χιλιάδες ευρώ για διαρκείας (δες τι θα στοιχίσουν οι προνοιμιούχες θέσεις στο νέο γήπεδο), έχουν αποκτήσει δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν. Δεν είναι έτσι.

ΥΓ. 40 τόσα χρόνια juventino ούτε στην Αθήνα ήμουν πάντα ούτε πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Και το ότι η curva πήρε το όνομα του Gaetano Scirea τιμά την curva.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη μου τιμή να δημιουργήσεις ψηφοφορία με αφορμή δικό μου σχόλιο! Αν και φίλε Gobbo, το σχόλιο μου δεν έχει καμία σχέση με τη θεματολογία της ψηφοφορίας σου, στην οποία και συμμετείχα επιλέγοντας το (α). Δε χρειάζεται να μπούμε σε καμία αντιπαράθεση αλλά θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις και πάλι τα όσα έγραψα και να μου πεις εάν απορρέει ότι εγώ συμφωνώ με τα συνθήματα ρατσισμού. Δε μου άρεσε, μου κακοφάνηκε είναι η πιο σωστή έκφραση, η φράση σου «φιλοξενούνται» στη curva.
Όπως επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι το 7%-80% αυτών που φωνάζουν συνθήματα στα γήπεδα δε σημαίνει ότι τα πιστεύουν κιόλας (αυτή η πράξη τους φυσικά και δε τους δικαιολογεί). Επί της απάντησής σου, της μακροσκελέστατης θα έλεγα, πολλά από τα οποία απαντάς, ούτε τα ρώτησα, ούτε τα άφησα να εννοηθούν. Η δική μου παρατήρηση ήταν στο ρήμα «φιλοξενούνται», κάτι το οποίο θεωρώ ότι ήταν εντελώς άστοχο. Δικαιώματα έχει και οπαδός μας στη Μαλαισία. Λευκός ή μαύρος. Εννοείται αυτό. Ούτε όποιος πληρώνει εισιτήριο πρέπει να τα σπάει. Κι αυτό εννοείται. Όσο για το τελευταίο, αν είναι τιμή του αείμνηστου Γκαετάνο Σιρέα που πήρε η curva το όνομά του ή το αντίθετο, ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Και η δική μου άποψη είναι ότι οι μεγάλες ομάδες, είναι μεγάλες για δύο λόγους: επειδή έχουν πετύχει κάποια πράγματα που θα μνημονεύονται για πάντα και επειδή έχουν πολύ κόσμο να τις αγαπούν και να τις ακολουθούν.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Στην Ιταλία, στην Αγγλία ακόμα περισσότερο, υπάρχουν ομάδες με χιλιάδες πιστότατους φιλάθλους και ας μην έχουν κερδίσει τίποτα. Τις ακολουθούν γι' αυτό που είναι, γι' αυτό που αντιπροσωπεύουν διαχρονικά. Αυτό ισχύει και για τη Juventus. Ακριβώς γι' αυτό θεωρώ ότι όλοι μας στις εξέδρες είμαστε φιλοξενούμενοι και δεν μας ανήκουν για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είμαστε περαστικοί, φιλοξενούμενοι, σε μια ιστορία που μας ξεπερνά.

Ρώτησες: "Γιατί είναι τέτοια η στάση σου εναντίον των οπαδών ΜΑΣ;". Σε αυτό απάντησα, μακροσκελέστατα (και πήρα αφορμή για την ψηφοφορία, βλέποντας τη συζήτηση στα διάφορα forum). Φυσικά και τα περισσότερα παιδιά δεν πιστεύουν αυτά που φωνάζουν. Αλλά τα φωνάζουν. Με σαφείς επιπτώσεις.
Κάποιοι τους χρησιμοποιούν (για να πιέσσουν το σύλλογο, για να εξυπηρετήσουν άλλες ομάδες της ιδιοκτησίας, για πολιτικούς λόγους, αδιάφορο); Ας το σκεφθούν. Ως τότε, δεν μοιράζομαι τίποτα μαζί τους μόνο και μόνο επειδή ανεμίζουμε το ίδιο κασκόλ, tutto qui!

Και αν κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, αντί να φωνάζει με στόχο (ή επίπτωση) την τιμωρία της ομάδας, ας κάνει ότι οι granata σήμερα: δεν πήγανε στο γήπεδο!