Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Στα μαλακά ο Moggi, απαλλαγή για τη Gea. Cobolli Gigli: τα scudetti είναι 29...

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή 6ετούς κάθειρξης αλλά τελικά το δικαστήριο απάλλαξε τον Luciano Moggi και όλους τους συγκατηγορούμενούς του στην "υπόθεση Gea" (η εταιρεία αθλητικού μάνατζμεντ που είχε συνιδρύσει ο γιός του Alessandro) από την ουσιαστική κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό, μέσω απειλών και χρήσης βίας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό "για τον έλεγχο ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου".
Ο Luciano Moggi καταδικάστηκε σε ποινή 1 έτους και 6 μηνών για απειλές κατ' ιδίαν (σε βάρος των ποδοσφαιριστών Amoruso και Blasi) ενώ ποινή 1 έτους και 2 μηνών επιβλήθηκε στο γιό του Alessandro για την κατηγορία της άσκησης πιέσεων στους παίχτες Victor Budiansky και Ilia Zetulayev. Απαλλάχθηκαν απ' όλες τις κατηγορίες όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μέλη της Gea, Franco Zavaglia, Francesco Ceravolo, Pasquale Gallo e Davide Lippi.

Moggi: αθωώθηκε η Gea, όλα είναι μια φάρσα
και τώρα πάμε για golden gol στην έφεση

"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν", ήταν η πρώτη αντίδραση του Luciano Moggi που έκανε λόγο για φάρσα και, προαναγγέλοντας την άσκηση έφεσης χαρακτήρισε "όνειδος" την απόφαση. Η έφεση, είπε, "δεν θα είναι η παράταση αυτής της υπόθεσης. Εκεί πάμε για το golden gol". Τόνισε ακόμη ότι αναμένει την αντίδραση όλων των αθλητικών διευθυντών μιας και όλοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για άσκηση απειλών κατ' ιδίαν κατά παιχτών. Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του επισήμαναν ιδιαίτερα το γεγονός ότι "απαλλάχθηκε η Gea", που είχε παρουσιαστεί ως πέτρα (και καρδιά) του σκανδάλου calciopoli. Και υπ' αυτή την έννοια οι συνήγοροι της οικογένειας Moggi έκαναν λόγο για ουσιαστική νίκη.

Cobolli Gigli: τα scudetti είναι 29 !

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Juventus Giovanni Cobolli Gigli επισήμανε πως αν η Δικαιοσύνη κρίνει όπως σήμερα θα πρέπει να επιστραφούν τα 2 scudetti που αφαιρέθηκαν από την ομάδα: "ο Moggi και ο γιος του Alessandro καταδικάστηκαν σε ποινές πολύ πιο ήπιες από εκείνες που είχε προτείνει η εισαγγελία. Αν στο μέλλον διαπιστώσουμε ότι υπάρξουν και άλλες απαλλαγές ή ήπιες αποφάσεις, τότε θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι τα scudetti της Juventus είναι 29 και όχι δυο λιγότερα, εκείνα που μας αφαίρεσαν", είπε ο πρόεδρος και θύμισε ότι "η αθλητική δικαιοσύνη (σ.σ. η μόνη που δίκασε και καταδίκασε τη Juve) είναι ένα πράγμα και η ποινική δικαιοσύνη είναι κάτι άλλο. Η αθλητική αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όταν υπήρχε και μια αρνητική καμπάνια για τη Juve, που είναι τόσο αγαπητή αλλά και τόσο μισητή. Στο τέλος της ποινικής δίκης, αν οι κατηγορούμενοι απαλλαγούν θα είναι δύσκολο να γυρίσουμε πίσω και να κάνουμε να μας δώσουν πίσω ό,τι η δικαιοσύνη μας αφαίρεσε, αλλά θα το πούμε φωναχτά. Το παρελθόν, όμως, είναι παρελθόν, πρέπει να μας χρειαστεί για να τα πάμε καλύτερα στο μέλλον".

O Moggi έχει προειδοποιήσει για εμπλοκή άλλων ομάδων
και τώρα προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει μηνύσεις...
"Κανένας πια δεν μπορεί να λέει ότι οι Moggi
μανουβράρανε το ποδόσφαιρο μέσω της Gea"...


(Update, 9/1) Με μηνύσεις προειδοποιεί ο Luciano Moggi που δεν αποκλείει ούτε την επάνοδό του καθώς θεωρεί ότι "κατέρρευσε το κάστρο με τα τραπουλόχαρτα". Με συνέντευξή του στην εφημερίδα των Agnelli, "La Stampa", ο Moggi αναφέρεται στην καταδίκη του λέγοντας ότι θα πέσει στο Εφετείο: "είναι κατηγορίες γελοίες. Ο Ancelotti (σ.σ. τότε ήταν προπονητής της Juve) κατέθεσε ότι δεν ήθελε τον Amoruso στη Juve γιατί δεν του χρειαζόταν, επομένως εγώ ή θα τον απομάκρυνα για να πάρει αξία ή θα τον άφηνα να σαπίζει στην εξέδρα. Όσον αφορά στον Blasi, μετά από μια μεγάλη ποινή λόγω ντόπινγκ όταν ήταν στην Parma, μου έστειλε τον ατζέντη Antonelli να μου ζητήσει επαναπροσδιορισμό του συμβολαίου του. Ούτε που ήξερα ότι είχε τον Antonelli, στη Juve προέκυπτε ότι ατζέντης του ήταν ο Zavaglia. Τότε του είπα μη μου στέλνεις πια κανέναν, γιατί μόνον του βρέθηκε στα δύσκολα και αν θέλει επαναπροσδιορισμό πρέπει να τον κατακτήσει. Αυτό είναι άσκηση βίας, πιέσεων", αναρωτιέται ο Moggi και θέτει ένα ερώτημα: "τότε, γι' αυτά που ο Benitez είπε στον Pennant που δεν υπέγραφε με τη Liverpool, τι ποινή πρέπει να του επιβάλλουν; Ισόβια;".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Moggi πρόσθεσε ότι αυτά συμβαίνουν σε πολλούς χώρους εργασίας "με τη διαφορά ότι στον Amoruso 'ασκήθηκε βία' με τα 14 εκατ. που πήρε. Δεν ξέρω πόσοι στον κόσμο της εργασίας μπορούν να πουν το ίδιο"... Και προανήγγειλε μηνύσεις, κατονομάζοντας ήδη έναν, τον Franco Baldini -τότε αθλητικό διευθυντή της Roma που ακούστηκε για τη Juve μετά τον Moggi...- και τα όσα είπε για την αποτυχία της μεταγραφής του Chiellini στη Roma: "ο Spinelli, πρόεδρος της Livorno, αποσαφήνισε στους δικαστές τι πραγματικά έγινε. Γι' αυτό λέω ότι θα το διασκεδάσω με τις μηνύσεις"...
"Εγώ -κατέληξε- στέκομαι στα γεγονότα: κανένας πια δεν θα μπορεί να πει ότι οι Moggi μανουβράρανε το ιταλικό ποδόσφαιρο μέσω της Gea. Δεν μανουβράραμε τίποτα", υποστηρίζοντας ότι "μια ευθύνη έχει απέναντι στη Juve: ότι φρόντισα τα συμφέροντά της όταν οι παίχτες ζητάγανε τρελά. Αν τους ικανοποιούσα δεν θα είχα ούτε αυτή την καταδίκη με τις πραγματικά γελοίες αιτιολογίες".
Επισημαίνεται ότι λίγες μέρες πριν την ετυμηγορία, μες στις γιορτές, ο Moggi είχε στείλει μια προειδοποίηση: "Στη δίκη στη Νάπολη (σ.σ. για την calciopoli) θα αναφέρουμε τα ονόματα όσων τηλεφωνούσαν σε διαιτητές και αρχιδιαιτητές. Είναι όλα τηλεφωνήματα που η εισαγγελία της Νάπολη γνωρίζει ήδη, θα δείτε ότι οι εμπλεκόμενες ομάδες είναι πολύ περισσότερες", είχε δηλώσει ο δικηγόρος του Paco D'Onofrio στην εκπομπή "Confessioni di Calcio" που μεταδόθηκε στο "Telelombardia"

Πηγές: Corriere dello Sport, Gazzetta dello Sport, La Stampa, Tuttosport, Goal.com/it

Δεν υπάρχουν σχόλια: