Παραμονές της προγραμματισμένης για αύριο το απόγευμα συνάντησης μεταξύ κυβέρνησης, αυτοκινητοβιομηχανιών και συνδικάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον τομέα, συνδικάτα και Fiat έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: ο εθνικός γραμματέας της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Fim-Cisl, Bruno Vitali, επισήμανε ότι χωρίς κρατική παρέμβαση, θα κινδυνεύσουν 60.000 θέσεις εργασίας.
Fiat: να ενισχυθεί ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία
"Ο κίνδυνος στην Ιταλία 60.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία να μείνουν σπίτι τους, αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, είναι πραγματικός", συμφώνησε ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Sergio Marchionne ο οποίος απάντησε και στον υπουργό Roberto Calderoli που υποστήριξε ότι έχει δοθεί ήδη ενίσχυση στη Fiat: "το θέμα δεν είναι να βοηθηθεί η Fiat αλλά να ξεκινήσει μια συνολική παραγωγική αναδιανομή ολόκληρης της οικονομίας και επομένως συμφωνώ ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί ολόκληρος ο τομέας που πουλά 60% λιγότερο από πέρυσι", δήλωσε ο Marchionne. Σε αυτή τη γραμμή συμφώνησε ο πρόεδρος της Βιομηχανικής Ένωσης του Τορίνο, Gianfranco Carbonato, με τον ομόλογό του των Βιομηχάνων, Emma Marcegaglia: "ζητάμε υποστήριξη και επενδύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία όπως έκαναν και κάνουν όλες οι χώρες που έχουν παραγωγή οχημάτων", είπε ο Carbonato.
Συνάντηση Fiat-Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη βιομηχανία:
απαιτούνται τεχνολογικές καινοτομίες με έμφαση
την ασφάλεια και το σεβασμό του περιβάλλοντος
Είχε προηγηθεί συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Fiat με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη βιομηχανία Gunter Verheugen. Από κοινού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, πρέπει να βρεθεί στην τεχνολογική πρωτοπορία με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και του σεβασμού του περιβάλλοντος -ήδη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πληρώνουν φόρους για το αυτοκίνητό τους με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος.
Η Fiat στην τεχνολογική πρωτοπορία
κινείται στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής Obama
Η βιομηχανία, συμφώνησαν Verheugen και Marchionne, πρέπει να επενδύει συνεχώς σε ερευνητικά προγράμματα για το περιβάλλον. Σε αυτό το επίπεδο, η Fiat, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της, βρίσκεται σε στην παγκόσμια πρωτοπορία. Ακριβώς αυτή η ικανότητα της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου έφερε τη συμφωνία μεταξύ Fiat και Chrysler που δίνει στην τορινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία το 35% της αμερικάνικης με δυνατότητα να αποκτήσει άλλο 20% μέσα στο επόμενο έτος. Η Fiat ευνοείται και από το γεγονός ότι ήδη είναι κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής του Προέδρου Obama απαιτώντας νέα, πιο αυστηρά ενεργειακά standard για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων.
7 νέα οχήματα από Chrysler-Fiat
Ήδη το "Automotive News" προαναγγέλλει ότι "στο πλαίσιο της συνεργασίας τους Chrysler και Fiat θα εισάγουν στην βορειοαμερικανική αγορά εφτά νέα οχήματα, τέσσερα με το σήμα της Chrysler και τρία με το σήμα Fiat ή Alfa Romeo".
Συγκέντρωση των συνδικάτων
Η κυβένρηση μελετά ενισχύσεις 260-290 εκ.
Στο μεταξύ, το εργοστάσιο παραγωγής της Mirafiori, όπου απασχολούνται 600 εργαζόμενοι θα αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου στέλνοντας γι' αυτό το διάστημα στο ταμείο ανεργίας. Και αυτό τη στιγμή που η πολυεθνική Valeo, που στην περιοχή του Τορίνο έχει δυο εργοστάσιο με 600 εργαζόμενους, μελετά να κλείσει το ένα. Έτσι, την ώρα της συνάντησης με την κυβέρνηση, τα συνδικάτα του κλάδου Fiom, Fim Uilm και Fismic, και εργαζόμενοι της Fiat θα συγκεντρωθούν μπροστά στο palazzo Chigi (το ιταλικό "Μέγαρο Μαξίμου"). Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει ενίσχυση 260 και 290 εκατ. Ευρώ.
Πηγή: La Stampa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου