Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η Οικογένεια και η ομάδα: μια ματιά απ' έξω

Μια ακτινογραφία της εταιρικής και οικογενειακής κατάστασης που αφορά τη Juve από τον Gianfranco Turano στο σημερινό φύλλο του "L' Espresso" του συγκροτήματος της "Repubblica": περιέχει πολλά στοιχεία με αρκετή ισορροπία...
Ο Bill Shankly, προπονητής της Liverpool τη δεκαετία του '70, έλεγε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι υπόθεση ζωής ή θανάτου: είναι κάτι πολύ σημαντικότερο. Η φράση ισχύει μια χαρά για τη Juventus, την ομάδα με τα περισσότερα scudetti και τους περισσότερους tifosi στην Italia. Ο τορινέζικος σύλλογος είναι εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια ένας χώρος δοκιμασίας των νεαρών της οικογένειας Agnelli. Οι αθλητικές νίκες αποτελούν το εθιμικό πέρασμα που ανοίγει τις πόρτες της εξουσίας στον οίκο Fiat. Το 1947 το τιμόνι των bianconeri δόθηκε στον Giovanni Agnelli, που ήταν 26 ετών. Το 1955, στη θέση του Avvocato πέρασε ο μικρότερος αδερφός του Umberto, 21 ετών εκείνη την εποχή.
Πέρασαν οι δεκαετίες. Οι μέτοχοι εναλλάχτηκαν: πρώτα Fiat, μετά Ifi-Ifil, ακολούθησε η είσοδος στο Χρηματιστήριο το 2001 και φτάσαμε τελικά σήμερα στον έλεγχο του 60% από την Exor. Αλλά το μοντέλο παρέμεινε ίδιο. Στα αποδυτήρια των "Gobbi" παίζονται δυο τουρνουά. Εκείνο της αθλητικής αξίας που γίνεται αξία εταιρική. Και εκείνο του αγώνα της δυναστείας ανάμεσα στον κλάδο των Agnelli-Elkann, διαδόχων του Avvocato, και τον κλάδο των Agnelli-Agnelli, κληρονόμων του Dottor Umberto.
Σε αμφότερα τα πρωταθλήματα, η κατάσταση δεν είναι από τις καλύτερες. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Νάπολη που καταδίκασε σε 3 χρόνια με τη σύντομη διαδικασία τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Antonio Giraudo, διαχειριστή των ακινήτων του Andrea και της Anna Agnelli, παιδιών του Umberto, είναι μια κατραπακιά. Για τις ρεβανσιστικές προσπάθειες των umbertiani, που ακόμα και τώρα τους επικαλείται η tifoseria που νοσταλγεί την εποποιϊα της Τριάδας Giraudo-Moggi-Bettega όταν ο Fabio Capello ή ο Marcello Lippi κάθονταν στον πάγκο του "Delle Alpi". Αλλά είναι ένα άσχημο κόλπο και για τη σημερινή διοίκηση, που καθοδηγείται από τον John Jaki Elkann και είναι υποχρεωμένη να βάζει κατά μέρος κεφάλαια για ενδεχόμενες αποζημιώσεις των συλλόγων που ζημιώθηκαν από την "παράγκα" της Calciopoli. Η συνάντηση ανάμεσα στα ξαδέρφια Jaki και Andrea στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα του Vinovo είναι μια χειρονομία χαλάρωσης. Θα είναι αρκετή;
Σίγουρα η φράξια που κερδίζει έχει μπόλικα προβλήματα. "Εγώ απολαμβάνω, εσύ απολαμβάνεις, αυτός απολαμβάνει. Τι χρόνος είναι; Το δεύτερο ημίχρονο του Juve-Bayern 1-4". Έτσι ξετρελαίνονται οι anti-juventini για να υπογραμμίσουν την καταστροφή της 8ης Δεκεμβρίου στο Champions League που ήταν π πιο σημαντικός οικονομικο-αθλητικός στόχος τςη πρώτης φάσης της αγωνιστικής σεζόν. Η ζημιά, με όρους χαμένων εσόδων εκτιμάται γύρω στα 20 εκατ. € που εν μέρει θα είχαν καλύψει τα 50 εκ. που ξοδεύτηκαν για τους Felipe Melo και Diego. Οι δυο Βραζιλιάνοι ως τώρα δεν απέδωσαν ανάλογα με το κόστος τους και μια κατάκτηση του πρωταθλήματος, δυνατή στα χαρτιά, εξαρτάται περισσότερο από τον οίστρο της Inter του Massimo Moratti, πρώτης στη βαθμολογία.
Στο εταιρικό οργανωτικό επίπεδο, η απομάκρυνση τον Οκτώβριο του Giovanni Cobolli Gigli από τοην προεδρία του συλλόγου και η μεταφορά όλων των εξουσιών στον Jean-Claude Blanc, δεν έφερε τύχη. Ο Γάλλος, σημερινός πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, που πολλοί θεωρούν ικανό μάνατζερ, προσαρμόζεται με δυσκολία σε ένα άγριο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από το πέραν των Άλπεων. Έτσι, στα μυστικά δώματα κατέληξε υπό κατηγορία η μέθοδος Jaki. Ο νεαρός Elkann, αντιπρόεδρος της Fiat, δεν έχει τυπικές αρμοδιότητες στη Juventus. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε γίνει λόγος γι' αυτόν ως ενδεχόμενο νέο πρόεδρο. Αλλά η υπόλοιπη οικογένεια είχε αντιτεθεί προτιμώντας να επιμένει σε έναν εξωτερικό όπως ο Cobolli Gigli. Οι υποθέσεις της κληρονομιάς, με τη μητέρα του Jaki, Margherita, απασχολημένη σε έναν εσωτερικό πόλεμο εναντίον δυο πυλώνων του συστήματος Fiat-Juve της τάσης του Avvocato, πάει να πει τον Gianluigi Gabetti και τον Franzo Grande Stevens, απομάκρυναν παραπάνω την τυπική κατάκτηση της αυτοκρατορίας juventina.
Ο Jaki, όπως συνθλίβεται στη Fiat ανάμεσα στον πρόεδρο Luca di Montezemolo και τον διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Marchionne, στη Juve είναι περικυκλωμένος από νέους σε εμπειρία και με περιορισμένο χάρισμα. Η γραμμή επιμονής στους νέους, από τον προπονητή Ciro Ferrara στον αθλητικό διευθυντή Alessio Secco και τον ίδιο τον Blanc, θα υποβληθεί σε διορθώσεις. Η πρώτη θα πρέπει να είναι η άφιξη του Roberto Bettega, που βγήκε αλώβητος από τις δίκες της Calciopoli αλλά πάντως είχε απομακρυνθεί το 2007 για να σηματοδοτηθεί η πλήρης ρήξη σε σχέση με την διαχείριση της Τριάδας. Η δεύτερη παρέμβαση, που έχει οριστεί για μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το ερχόμενο καλοκαίρι, πιθανότατα θα συμπέσει με την επιστροφή του Lippi. Στον σημερινό ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Ιταλίας θα επιφυλαχθεί ένας ρόλος παρεμφερής με εκείνον του Giampiero Boniperti, ανθρώπου εμπιστοσύνης του Avvocato μέχρι την άφιξη του Giraudo το 1994. Ή, αν ο Ferrara αποτύχει στο γήπεδο, ο ομοσπονδιακός πρωταθλητής Πρωταθλητής Κόσμου το 2006 θα αναλάβει την τεχνική διεύθυνση.
Η Vecchia Signora έχει επειγόντως ανάγκη από ένα λίφτινγκ με νίκες αλλά και glamour, περισσότερο στο στυλ του Lapo Elkann παρά του αδερφού του. Αλλά ο Jaki προτιμά αποφασιστικά το understatement. Τα τελευταία χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο έγινε μάρτυρας της αποχώρησης όλων των προσωπικοτήτων με κάποιο όνομα, σε αγωνιστικό ή εταιρικό επίπεδο. Παραιτήθηκε ο Marco Tardelli, που γύρισε στους αγωνιστικούς χώρους ως βοηθός του Giovanni Trapattoni στο τιμόνι της Ιρλανδίας, και ο πρώην προπονητής της Εθνικής βόλεϊ Gian Paolo Montali, πέρασε στην As Roma, ενώ ο Andrea Pininfarina χάθηκε σε ένα τροχαίο τον Αύγουστο του 2008. Αντίθετα, μπήκε ο Λίβυος Kaled Fareg Zentuti εκπροσωπώντας την Lafico. Η χρηματοδοτική εταιρία του συνταγματάρχη Καντάφι είναι ο δεύτερος μέτοχος στον τορινέζικο σύλλογο με ένα 7,5%.
Η συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του Blanc μπορεί να μην σταθεί αρκετή για τον Jaki Elkann για να προφυλάξει το σύλλογο από επιρροές umbertiane. Ένα άλλο τεστ θα είναι η κατασκευή του νέου "Delle Alpi", μια παλιά μανία του Giraudo συν τοις άλλοις. Το έργο δόθηκε στον τορινέζο Gilardi, που την εποχή της Τριάδας είχε αγοράσει από το σύλλογο την "Campi di Vinovo" με τα εδάφη του "Mondo Juve". Η εταιρεία ανακατασκευής περιοχών του gruppo Fiat σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας Italia (Torino-Mirafiori, Cassino, Milano στην πρώην ζώνη Alfa Romeo) κέρδισε τον ανταγωνισμό της Cmb του Carpi με μια μείωση από 85 σε 70 εκ. €. Όλη η οικογένεια περιμένει να δει μέχρι ποιο σημείο η νέα ιδιόκτητη αθλητική εγκατάσταση θα αποτελέσει οικονομική και αθλητική επιτυχία. Αν ο Jaki αποτύχει, η ανατροπή είναι έτοιμη.
Gianfranco Turano

Πηγή: espresso.repubblica.it

Δεν υπάρχουν σχόλια: