Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

'Ένοχος" κρίθηκε ο Giraudo

Εκτός από την κύρια δίκη, ένα μέρος της "υπόθεσης calciopoli" εκδικάστηκε, κατόπιν αίτησης των κατηγορουμένων, με σύντομες διαδικασίες [1]. Αυτής της δίκης εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι η ετυμηγορία: o Antonio Giraudo, πρώην (και αποπεμφθείς) διευθύνων σύμβουλος της Juventus, κρίθηκε ένοχος, όχι όμως ως ηθικός συναυτουργός με τον Μoggi, για "σύσταση συμμορίας" αλλά και για "αθλητική απάτη" παρ' ότι ο συνήγορός του επισήμανε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις ότι οι διαιτητές έπαιρναν εντολές για να σφυρίξουν έτσι ή αλλιώς. Καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση.
(update 2) Ο Giraudo κρίθηκε ένοχος για τρία περιστατικά: i) για τις κινήσεις που οδήγησαν στις κίτρινες κάρτες και μια αποβολή στο Udinese-Brescia του 2004 που θεωρείται ότι επιβλήθηκαν για να ευνοηθεί η Juve στο εκτός έδρας παιχνίδι της με την Udinese της 3ης Οκτωβρίου 2004 (το κέρδισε με 1-0). ii) για την κλήρωση των διαιτητών που φέρεται να προκαθορίστηκε ώστε να ευνοηθεί ο σύλλογος με αφορμή το Juve-Lazio της 5ης Δεκεμβρίου 2004 και iii) για την επόμενη κλήρωση που κρίθηκε από το δικαστήριο ότι είχε ως στόχο να ευνοηθεί ο σύλλογος στο Juventus-Udinese 2-1 της 13ης Φεβρουαρίου 2005. Το σκεπτικό του δικαστή θα κατατεθεί εντός 90 ημερών και εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κανονική δίκη για την "υπόθεση calciopoli" όπου κατηγορούμενος είναι ο Moggi.

Γιατί καταδικάστηκε ο Giraudo; Τα τρελά της υπόθεσης, εδώ.
(Update) Για "σύσταση συμμορίας" επιβλήθηκαν 2 χρόνια στον πρώην πρόεδρο των διαιτητών Tullio Lanese, 2 χρόνια και 4 μήνες στον πρώην διαιτητή Tiziano Pieri ενώ έπεσε το κατηγορητήριο και απαλλάσσονται οι διαιτητές Gabriele και Cassarà και ο επόπτης Baglioni. Για "αθλητική απάτη" καταδικάστηκε σε 2 χρόνια ο πρώην διαιτητής Paolo Dondarini. O δικαστής De Gregorio επέβαλε σε όλους καταδικασθέντες συμπληρωματική ποινή 3ετούς απαγόρευσης πρόσβασης σε χώρους όπου γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις ή παίζεται Στοίχημα καθώς και στα γραφεία αθλητικών συλλόγων.
Απαλλάχθηκε επίσης ο εν ενεργεία διαιτητής Rocchi που έχει απαλλαγεί και από την αθλητική δικαιοσύνη: "τελείωσε ο εφιάλτης" είπε με δάκρυα στα μάτια στον Collina με τον οποίο εποικοινώνησε αμέσως μετά τηλεφωνικά. Απαλλάχθηκαν επίσης ο πρώην διαιτητής Messina, και οι πρώην επόπτες Foschetti και Griselli για τους οποίους ο εισεγγελέας ειχε ζητήσει καταδικη για "αθλητική απάτη".

Έφεση από τον Giraudo

(Update 15/12) Στο "κύμα των media" απέδωσε, μέσω του συνηγόρου του ο Giraudo την καταδίκη και ετοιμάζει την έφεσή του εκτιμώντας ότι είναι αντιφατικό να καταδικάζεται για "σύσταση συμμορίας" χωρίς όμως ηθική αυτουργία: θα σήμαινε ότι υπερέβην τον ηθικό αυτουργό, δηλαδή τον Moggi, σημειώνει και επισημαίνει την αθώωση άλλων κατηγορουμένων.

Ο δικαστής De Gregorio εξηγεί την απόφασή του

Με δηλώσεις του ο δικαστής της έδρας που εξέδωσε την απόφαση, De Gregorio, υποστηρίζει ότι αυτό που προέκυψε είναι ότι "κάποιοι από τους πρωταγωνιστές συνδέονταν με αμοιβαία συμφέροντα εξ' ου η σύσταση (συμμορίας) για να επηρρεαστούν παιχνίδια ξεκινώντας από τον ορισμό διαιτητών. Πρόσωπα που συνδέονταν με το λεγόμενο τομέα της αθλητικής πολιτικής ή των ομοσπονδιακών οργάνων", είπε ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι θεωρεί σωστές τις αποφάσεις της αθλητικής διακαιοσύνης: "θυμίζω ότι είχαν επικριθεί λίγο πολύ από όλους: σημαίνει ότι ήταν ισορροπημένες. Η Juve κατέληξε στη serie B, πιστεύω ότι έτσι έπρεπε να είναι". Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι η δική του απόφαση θα επηρεάσει την απόφαση της κανονικής δίκης, ο De Gregorio επισημαίνει ότι "η δική του ετυμηγορία είναι μέρος μιας μεγαλύτερης υπόθεσης. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κανινική δίκη η δικανική πεποίθηση διαμορφώνεται στην αίθουσα ενώ στη σύντομη διαδικασία δεν είναι έτσι". Τελευταία ερώτηση: "είστε πάντα φίλαθλος της Napoli;". "Ναι. Εμένα από το ποδόσφαιρο μου αρέσει η τεχνική στο γήπεδο, όσον αφορά εκείνα που γίνονται εκτός αγωνιστικού χώρου, καλύτερα να μην τα σκεφτόμαστε"...

[1] Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την επίτευξη έκπτωσης στα 2/3 της ποινής αλλά περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες έφεσης...


Πηγή: Corriere dello Sport, La Stampa, Tuttosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: