Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Δυο στους τρεις Ιταλούς (και οι μισοί interisti...) κατάλαβαν ότι κάτι βρωμάει με την calciopoli

Στο σκληρό πυρήνα της δημοσκόπησης υπάρχει ένα 38,9 % των φιλάθλων που θεωρεί πως η calciopoli "ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί βλάβη σε βάρος κάποιων ομάδων προς όφελος άλλων"... Αυτό το πιστεύει και το 26,2 % των φιλάθλων της Inter... Και όλα αυτά ενώ τα βασικά media αποσωπούν τη δίκη στη Νάπολη και τις αποκαλύψεις....
H Repubblica είναι από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας που, όμως, όταν αναφέρεται στο ποδόσφαιρο χάνει την παροιμιώδη εγκυρότητά της αφού, και για οικονομικούς λόγους, στηρίζει τυφλά την Inter. Μάλιστα, το 2006 ήταν από τις εφημερίδες που έστησαν την calciopoli και εξακολουθούν να την υπηρετούν πιστά... Αποκτά ιδιαίτερη σημασία λοιπόν το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση (της Demos-Coop) για λογαριασμό της Repubblica, αποδεικνύεται ότι δυο στους τρεις Ιταλούς δείχνουν να κατανόησαν τη φάρσα της calciopoli: το 67,9% των φιλάθλων, αθροιστικά, εκτιμά ότι η calciopoli στήθηκε σε βάρος ώστε να ωφεληθούν άλλοι ή ότι έχει λάθη και παρανομίες -αυτές τις απόψεις συμμερίζεται, αθροιστυικά, και το 51,2% των φιλάθλων της Inter... Αναλυτικά:
  • To 23,6 % του συνόλους των Ιταλών και το 28,5% όσων αυτοχαρακτηρίζονται φίλαθλοι θεωρεί πως η Calciopoli "είναι μια υπόθεση της αθλητικής δικαιοσύνης με σοβαρά λάθη και παραβιάσεις". Αυτό μάλιστα το πιστεύει και το 25 % των φιλάθλων της Inter (και το 29,1 % των φιλάθλων της Juve). (πρόκειται για τα στοιχεία της δεύτερης στήλης του πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
  • Το 32,9 % των Ιταλών και το 38,9 % των φιλάθλων θεωρεί πως η calciopoli "ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί βλάβη σε βάρος κάποιων ομάδων προς όφελος άλλων"... Αυτό δεν το πιστεύει μονάχα το 53,7 % των φιλάθλων της Juve αλλά ακόμα και το 26,2 % των φιλάθλων της Inter... Και, βέβαια, το 46,1 % των φιλάθλων της Napoli, το 45,6 % των φιλάθλων της Roma και το 33,1 % των φιλάθλων της Milan. (πρόκειται για τα στοιχεία της τρίτης στήλης του πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
  • To 18,6 % των Ιταλών (αλλά μόλις το 6 % των φιλάθλων) "δεν γνωρίζει δεν απαντά"... (πρόκειται για τα στοιχεία της τέταρτης στήλης του πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
  • Πόσοι πιστεύουν ότι η calciopoli "συνιστά μια υπόθεση αθλητικής δικαιοσύνης που πήρε τις σωστές αποφάσεις"; Το 24,9 των Ιταλών και το 26,5 % των φιλάθλων: το 46 % των φιλάθλων της Inter αλλά, δυστυχώς, και το 14,7 % των φιλάθλων της Juventus. (πρόκειται για τα στοιχεία της πρώτης στήλης του πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
Η αντεπίθεση άρχισε να αποδέιδει καρπούς αλλά
χρειάζεται ακόμα δουλειά: οι μισοί
θεωρούν πως
δεν πρέπει να απονεμηθεί καθόλου το scudetto 2006


Η ίδια δημοσκόπηση, που δείχνει ότι η αντεπίθεση αποδίδει, παρά την εχθρική στάση των βασικότερων media που αποσιωπούν τις αποκαλύψεις της υπεράσπισης του Moggi στο δικαστήριο της Νάπολη -που έφεραν την παραπομπή/παραγραφή για την Inter- αποδεικνύει ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά: μόλις το 17,3 % των φιλάθλων θεωρεί πως το scudetto di cartone ("scudetto dei veleni", των δηλητηρίων, το χαρακτηρίζει ο δημοσκόπος) πρέπει να επιστραφεί στη Juventus ενώ η πλειοψηφία θεωρεί πως δεν πρέπει να απονεμηθεί σε κανέναν... Αναλυτικά:
  • Το 11,3 % των Ιταλών και το 17,3 % των φιλάθλων θεωρεί πως το scudetto πρέπει "να επιστραφεί στη Juventus". Εύλογα χαμηλό το ποσοστό αφού αυτή την αρχή υιοθετεί μόλις το 44,4 % των φιλάθλων της Juve και κανένας φίλαθλος της Inter (κατά 61 % οι tifosi nerazzurri εκτιμούν ότι το scudetto πρέπει να μείνει στην τροπαιοθήκη τους, κάτι που -και αυτό είναι εξωφρενικό- πιστεύει και το 5,2 % των φιλάθλων juventini! (πρόκειται για τα στοιχεία της τρίτης και πρώτης στήλης του δεύτερου πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
  • To 53,6 % των φιλάθλων της Roma πιστεύει πως το scudetto 2006 θα έπρεπε να δοθεί στην... ομάδα τους "που στη βαθμολογία είχε τερματίσει μετά την Inter". Αυτό το πιστεύει ακόμα και το 5,7 % των φιλάθλων της Juve και το 3,6 % των φιλάθλων της Inter. Στο σύνολο, το πιστεύειε το 8 % των φιλάθλων και το 6 % των Ιταλών, συνολικά. (πρόκειται για τα στοιχεία της δεύτερης στήλης του δεύτερου πίνακα που μπορείτε να δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία).
  • Το 43,5 % των Ιταλών και το 48,9 % των φιλάθλων θεωρούν πως το scudetto 2006 "δεν πρέπει να απονεμηθεί σε κανέναν": αυτό το πιστεύει το εξωφρενικά υψηλό 42,5 % των φιλάθλων της Juve -γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης στις τάξεις μας- το 67,1 % των φιάθλων της Milan, to 59,4 % των φιλάθλων της Napoli, το 34,5 % των φιλάθλων της Inter και το 31 % των φιλάθλων της Roma.
Η Juve παραμένει πρώτη σε φιλάθλους,
αλλά η Inter έγινε η πιο μισητή ομάδα

H ϊδια δημοσκόπηση, που γίνεται κάθε χρόνο από το 2005, δείχνει ότι η Juventus παραμένει η πιο δημοφιλής ομάδα, με ελαφρά αυξητική τάση: οι juventini είναι το 29,2 % (από 29 % πέρυσι το Σεπτέμβριο). Οι interisti είναι το 18,6 % (από 17,4 %), οι οπαδοί της Milan ανέβηκαν στο 16 % από 14,1 %. Ακολουθούν: Napoli (9 %), Roma (6,5 %), Fiorentina (3,5 %).
Πιο αντιπαθητική ομάδα (19,7 % από 16,1 % πέρυσι) είναι η Inter με αμέσως επόεμνη της Juventus που ανέβηκε στο 13,6 από 13,4 %: καλό σημάδι, δείχνει ότι αρχίζουν ξανά να μας φθονούν. Η πρωταθλήτρια Milan, με την κατάκτηση του scudetto εκτοξεύτηκε από το 8 % στο 12,2 %.
Η αντιπάθεια των Juventini στρέφεται κυρίως προς την Inter, αντιστρέφοντας την τάση που υπήρχε παλιά να θεωρούμε πιο αντιπαθή ομάδα τη Milan: το 2005 οι tifosi bianconeri θεωβούσαν πιο αντιπαθή τη Milan, με την οποία άλλωστε ανταγωνιζόμαστε: το 22 % αντιιπαθούσε τη Milan και το 17 % την Inter. Αυτά τα ποσοστά, τώρα έγιναν, 9 % και 39 %.

Πολιτική κατεύθυνση: οι tifosi
Inter, Juve αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο

Τέλος, η δημοσκόπηση καταγράφει την πολιτική κατεύθυνση των φιλάθλων με βάση τον αυτοπροσδιορισμότους σε μια κλίμακα από το 1 (αριστερά) στο 5 (δεξιά): οι φίλαθλοι της Inter και της Juve συμπίπτους στη μέση της κλίμακας (στο 3), αυτοί της Milan κινούνται περισσότερο προς τα δεξιά (εύλογο, λόγω Berlusconi) ενώ οι φίλαθλοι των Roma, Napoli, Fiorentina (κατά σειρά) τοποθετούνται προς τα αριστερά.

Η Repubblica εξακολουθεί να αποσιωπά και
να παραπλανά ακόμα και για τη δημοσκόπησή της


Να σημειωθεί ότι η Repubblica, για λογαριασμό της οποίας έγιεν η δημοσκόπηση, έχει αναδείξει στους τιτλους της ένα άλλο στοιχείο, ότ μειώθηκε από 52 % σε 45 % το ποσοστό των Ιταλών που αυτοχαρακτηρίζεται tifoso και ότι ανεβαίνει ο φανατισμός... Το κμβικό θέμα της calciopoli καλύπτεται με μια αρκετά γενικόλγη παράγραφο που υποστηρίζει ότι 2 στους 3 θεωρούν ότι η calciopoli είναι μια υπόθεση της αθλητικής δικαιοσύνης που έχει λάθη... Το ότι στήθηκε κατά μιας ομάδας και υπέρ άλλης, το αποδίδει με τη φράση: "ή (σ.σ. πρόκειται για υπόθεση) βαθιά άδικη διότι έγινε μονομερώς"... Και όλα αυτά σε μισή παράγραφο προς το τέλος ενός πολύ μεγάλου κείμένου... Είναι και αυτός ένας τρόπος να απαντήσουν στην προβολή των 29 τίτλων από τη Juventus στη σημερινή γιορτή για τα εγκαίνια του νεόυ γηπέδου...

Πηγές: Demos Coop, La Repubblica

6 σχόλια:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Η δημοσκόπηση αποδεικνύει τη σημασία της αντιπληροφόρησης διαφόρων sites και blgs όπως το Ju29ro ή το Vecchia Signora που χρησιμοποίησαν το web για να διαδώσουν τις αποκαλύψεις της δίκης σπάζοντας την παραπληροφόρηση των κυρίαρχων media.

Και, βέβαια, αποδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν η αλλαγή στάσης της διοίκησης (και της ιδιοκτησίας): φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα και διεκδικώντας την Ιστορία μας, έφεραν την απόφαση Palazzi και συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης.

Τίποτε δεν έχει ετελιώσει, τίποτε δεν πάει χαμένο.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Τα δυο "κακό", μήπως θα μπορούσαν να σχολιάσουν-εξηγήσουν την άποψή τους; Σε τι διαφωνούν, τι θερωούν κακό απ' όλα;

Vero Juventino είπε...

Kalhmera filtate mhn 3exnas oti mpainoun kai pelates sto blog..

Un Gobbo ad Atene είπε...

E, ας αφήσουν και ένα σχόλιο (κανονικό, με επιχειρήματα επί του συγκεκριμένου) θέματος...

Vero Juventino είπε...

Nai twra sw8hkes...autoi mono komple3ismo kai xolh mporoun na vgaloun..tipota allo. (logiko)
;)

Vero Juventino είπε...

...alla enoia tous,tous perimenoume gia na tous kopsoume apodei3oula pali...
Kalhmera kai ta leme.
FINO ALLA FINE FORZA JUVENTUS.