Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Προθεσμία 30 ημέρών από τον Obama στην Chrysler για να συμφωνήσει με τη Fiat!

"Ψήφο εμπιστοσύνης" από τον Πρόεδρο Obama πήρε χθες η Fiat καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης συνάρτησε την ενίσχυση -και επομένως, διάσωση- της Chrysler από το αμερικανικό δημόσιο από την επίτευξη συμφωνίας της αμερικανικής με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία: "αν η Chrysler καταφέρει να συμφωνήσει σε μια συμμαχία με τη Fiat εντός 30 ημερών, τότε θα εκταμιεύσουμε βοήθεια έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί και δεν υπάρξει καμιά άλλη συμφωνία, δεν θα μπορούμε να δικαιολογήσουμε την παραχώρηση άλλων δημοσίων πόρων"... Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που υποδέχτηκε τις δηλώσεις η εφημερίδα των Agnelli, "La Stampa": "ο Obama ευλογεί Fiat-Chrysler"...

Chrysler: η συμφωνία με τη Fiat
θα σώσει 5.000 θέσεις εργασίας


Με ανακοίνωσή της η Chrysler ανακοίνωσε ότι με τη Fiat και τη Cerberus κατέληξαν σε συμφωνία για μια πλανητική συμμαχία που θα ενισχύσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Η συμφωνία προβλέπει να πάει στη Fiat το 35% της Chrysler έναντι πρόσβασης των καινοτόμων τεχνολογιών της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διέρρευσαν τις τελευταίες βδομάδες από την Chrysler, η συμμαχία αποτιμάται μεταξύ 8 και 10 εκατ. δολαρίων και θα διασφαλίσει τη σωτηρία 5.000 θέσεων εργασίας στη Βόρειο Αμερική. Το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί από τον Ιανουάριο, συναρτάται άμεσα από τη δυνατότητα δανεισμού από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ως τώρα η Chrysler, όπως και η General Motors στην οποία δόθηκαν 60 μέρες προθεσμία για να αντιμετωπίσει την κρίση (αφού πρώτα υποχρεώθηκε να θυσιάσει τον ισχυρό της άνδρα Rick Wagoner), έχουν λάβει ως τώρα 17,4 δισ. δολάρια και ζητούσαν άλλα 22. Αλλά ο Obama ήταν σαφής: "αυτές οι επιχειρήσεις και αυτός ο τομέας θα πρέπει, τελικά, να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και όχι κάτω από την προστασία του κράτους. Να είναι καθαρό".

Πηγή: La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: