Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντική ζημιά για τη Juventus στο πρώτο εξάμηνο 2010/11 αλλά ο σύλλογος "θεωρεί πως έχει τους απαραίτητους πόρους"

Συνάντηση J.Elkann-Andrea Agnelli. Η Stampa υπαινίσσεται αύξηση κεφαλαίου. Ο Andrea Agnelli καλωσορίζει το νέο Chief Financial Officer θυμίζοντας πως τον είχε φέρει ο πατέρας του στην τότε Ifil, σημερινή Exor...
Με καθαρή ζημία 39,5 εκ. € κλίνει η Juventus το πρώτο εξάμηνο του 2010/11, σύμφωνα με την Εξαμηνιαία Οικονομική Αναφορά που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου στη σημερινή συνεδρίαση από την οποία απουσίαζε ο Khaled Fareg Zentuti, αντιπρόσωπος της λιβυκής Lafico. "Η χρήση 2010/11 προβλέπεται ότι θα κλίσει με σημαίνουσες απώλειες. Ωστόσο, ο σύλλογος, καταλήγει το επίσημο ανακοινωθέν, θεωρεί πως έχει τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει την αρνητική πορεία της τρέχουσας χρήσης".
(Update 1/3) H Stampa, εφημερίδα ελεγχόμενη και τυπικά από τον John Elkann, αναφέρει πως μετά τη συνεδρίαση συναντήθηκαν για μια ώρα Andrea Agnelli και John Elkann και επιβεβαίωσαν την "ενότητα της Οικογένειας" όπως και όρι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από το σχέδιο ανάκαμψης. Στο άρθρο αναφέρονται τα αριθμητικά στοιχεία και μετά υπάρχει μια φρασούλα: "με την ανεπίσημη αλλά αξιόπιστη προοπτική στο κλείσιμο της χρήσης η ζημία να υπερβαίνει τα 50 εκ., είναι προφανές πως η πρόκριση στο επόμενο Champions League θα αποτελούσε μια καλή συνεισφορά, οικονομικά όχι λιγότερο σημαντική απ' ότι αθλητικά. Όπως και η υπόθεση μιας ένεσης κεφαλαίων δεν μοιάζει σεληνιακή" (σ.σ. δεν μοιάζει εξωπραγματική, δηλαδή)...
(Update 1/3, 2) Aλλά και ο Tuttosport υποστηρίζει, με το κύριο θέμα του και το άρθρο του διευθυντή του, ότι η συνάντηση των δυο ξαδέρφων "έστειλε ισχυρό σήμα": νέος, ισχυρός προπονητής, και επενδύσεις για την απόκτηση 6-7 παιχτών (οι τρεις χαρακτηρίζονται "μεγάλοι") με παραχωρήσεις ακόμα και εντυπωσιακές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα λήγει η επαγγελματική σχέση με τον Michele Bergero, σημερινό Chief Financial Officer του συλλόγου και ότι από την 1η Απριλίου 2011, ο Aldo Mazzia, ήδη μέλος του Συμβουλίου, θα αναλάβει τη θέση του Chief Financial Officer. Ο 55χρονος τορινέζος Aldo Mazzia (στη φωτογραφία) είναι Chief Administration Officer της EXOR S.p.A., μέλος του Συμβουλίου της Alpitour S.p.A. και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exor Services S.c.p.a.. Μετά τις ευχαριστίες του Συμβουλίου προς τον Bergero, την ανάληψη των καθηκόντων του Mazzia χαιρέτισε με προσωπική του δήλωση o πρόεδρος της Juventus, Andrea Agnelli: "επιθυμώ να απευθύνω το προσωπικό μου καλωσόρισμα στον Aldo, οι επαγγελματικές ικανότητες του οποίου μου είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματι, ο Aldo μπήκε στην Ifil (σήμερα Exor) πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, προσληφθείς από τον πατέρα μου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του για δυο χρόνια, κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μου εντός της εταιρείας. Είμαι πεισμένος ότι θα μπορέσει να μας δώσει μια σημαντική συνεισφορά για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του συλλόγου".

Μειωμένα κατά 29% τα έσοδα λόγω

μείωσης κερδών από διοργανώσεις Uefa

και κεντρική πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων


Αναλυτικά: τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου 2010/2011 ανήλθαν σε 88,8 εκ. €, μείωση της τάξεως του 29% σε σύγκριση με τα 125 εκατ. € του πρώτου εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Η πτώση αποδίδεται στην μείωση εσόδων από τις διοργανώσεις Uefa (υπολογίζεται απώλεια 18,5 εκ. €), στα μειωμένα έσοδα από τα ματς αλλά και στη μείωση που υπήρξε στα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εξαιτίας της νέας νομοθεσίας για την κεντρική πώληση των δικαιωμάτων.

Αυξημένο κατά 16,8% το λειτουργικό κόστος


Παράλληλα, το λειτουργικό κόστος κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2010/2011 σημείωσε αύξηση κατά 16,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση: από 85,7 εκ. € πήγε στα 100,1 εκ. €. Η αύξηση αποδίδεται στα αυξημένα εφάπαξ που αναγνωρίστηκαν για τους παίχτες που αποχώρησαν και στο υψηλότερο κόστος για την απόκτηση των προσωρινών δικαιωμάτων των δανεικών παικτών.
Το Λειτουργικό Αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης 2010/11 είναι αρνητικό για ένα ποσό 37,7 εκ. € έναντι θετικού 25 € την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Το Καθαρό Αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου 2010/11 είναι αρνητικό για ένα ποσό 39,5 εκ. € έναντι θετικού 14,2 εκ. € την ανάλογη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της ζημίας, η καθαρή θέση των παγίων την 31η Δεκεμβρίου 2010 αντιστοιχεί σε 51,1 εκ. € παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τα 90,3 εκ. € της 30ης Ιουνίου 2010. Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση της 31ης Δεκεμβρίου 2010 είναι αρνητική για ποσό 56,8 εκ. €, χειρότερα σε σχέση με το θετικό ισοζύγιο των 6,4 εκ. € της 30ης Ιουνίου 2010, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο εξάμηνο για την κατασκευή του νέου σταδίου.
Αν ασκηθούν οι όπσιον αγορας, επένδυση 58,3 εκ.

Στο αναλυτικό ανακοινωθέν του Διοικητικού Συμβουλίου διαβάζουμε επίσης πως με τις μεταγραφικές κινήσεις (αποκτήσεις, παραχωρήσεις) σημειώθηκε μια αύξηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου περίπου 26,3 εκ. € (σχεδόν 54 εκ. € για αγορές, σχεδόν 28 εκ. από παραχωρήσεις) καθώς και ότι υπογράφηκαν όπσιον αγοράς που εφόσον ασκηθούν ως το τέλος της τρέχουσας αγωνιστική σεζόν θα οδηγούσαν σε συνολική επένδυση 58,3 εκ. € για τη χρήση 2011/12.
Ένα πρώτο σχόλιο από το Ju29ro

(Update) To Ju29ro (εδώ), πάντα προσεχτικό σε οικονομικά θέματα αφού άλλωστε μετέχει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προχώρησε το βράδυ σε ένα πρώτο σύντομο σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων που δόθηκαν στην δημοσιότητα, με αρθράκι στο blog του με τον ενδεικτικό τίτλο: "τσαντίλα (σ.σ. πολύ βαρύτερος ο όρος: "incazzatura") και στεναχώρια" όπου επισημαίνει πως και η Inter είχε ζημιά σχεδόξν 200 εκ. σε ένα χρόνο (που κάλυψε με μεθόδους στο όριο της νομιμότητας) αλλα΄στη Juventus "οικονομικά αποτελέσματα σαν αυτά δεν είχαν καταγραφεί ποτέ".
Επισημαίνοντας πως αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα έρχονται μαζί με τα αντίστοιχα αγωνιστικά, το Ju29ro σημειώνει πως "αν ληφθεί υπόψη ότι το νέο γήπεδο θα φέρει κέρδη, ενδεχομένως και υψηλά, αλλά μόνον προοπτικά και εφόσον υπάρξει μια ομάδα ανταγωνιστική, ο κύκλος κλίνει και το ερωτηματικό που μπαίνει είναι μπροστά στα μάτια όλων: ή η ιδιοκτησία αποφασίζει να επενδύσει χοντρά ποσά από τώρα, ή είναι ένας χαμός (σ.σ. "casino" η αυθεντική λέξη και οι γνωρίζοντες ιταλικά αντιλαμβάνονται)"... Σε αυτό το πλαίσιο, το σχόλιο παραπέμπει με ένα link στην παλιότερη πρόταση του για την ιδιοκτησία, για να προσθέσει πως οι αριθμοί δείχνουν ότι "είναι επείγουσα η ανάγκη για δυνατές παρεμβάσεις των οποίων ως τώρα δεν υπάρχει ίχνος (αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; νέος εταίρος; έκτακτες δράσεις;). ¨Οπως κάποιοι αναγνώστες μας επισήμαναν, γράφει, ακριβώς σε αυτό τον τομέα θα αξιολογηθεί πόσο ο Andrea Agnelli είναι ικανός και ελεύθερος να δράσει σε σχέση με τις ντιρεκτίβες της "ιδιοκτησίας" που ως τώρα θεώρησε την ομάδα περισσότερο ως ένα βάρος που υφίσταται παρά ως ένα πάθος που πρέπει να καλλιεργηθεί και να γίνει "παραγωγικό". Ας διευκρινίσουμε, τέλος, ένα πράγμα. Για να αντιμετωπίσει τη ζημία 200 εκ. η Inter εφηύρε δράσεις θεωρητικά απαγορευμένες από τον κανονισμό Figc (πώληση του σήματος και επανεκτίμηση του Inter Capital το 2005/06). Στη Juve είναι διαφορετικά: η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και αυτό επιφέρει περιορισμούς, και οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί γίνονταν πάντα σεβαστοί (για να μην μιλήσουμε για το νόμο "σωτηρίας του ποδοσφαίρου" στον οποίο η Juve δεν κατέφυγε. Όχι μόνον, επομενως, στεναχώρια για εκείνο που μπορεί να συμβεί αλλά και τσαντίλα (incazzatura) και πολύ για ό,τι συνέβη στο παρελθόν".

Πηγές: Juventus.com, Exor, Ju29ro.com, La Stampa

1 σχόλιο:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Σχολιάζοντας το πρωί το άρθρο της Stampa, υπέθεσα ότι ο Mazzia, ως προερχόμενος από την Exor, εκπροσωπούσε την άλλη πλευρά της Οικογένειας. Η δήλωση του προέδρου δείχνει ότι έκανα λάθος.