Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πετρέλαιο και μεταγραφές...

Ή αλλιώς, πώς ο Pazzini πήγε τοσο γρήγορα (και φθηνά) από τη Sampdoria στην Inter
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ξέφυγε ο Pazzini από τη Juventus: η Inter, είπε ο Marotta χθες, τον απέχτησε επιβαρύνοντας τη χρήση αυτής της σεζόν, πράγμα που η Juve (με τα οικονομικά) δεν μπορούσε να κάνει -άλλωστε, γι' αυτό τον ήθελε με τη φόρμουλα του δανεισμού και εξαγοράς τον Ιούνιο.
Κατανοητό. Υπάρχει όμως και μια άλλη απορία: πώς ένας παίχτης που το καλοκαίρι είχε εκτιμηθεί στα 25 εκ. δόθηκε για 12 εκ. και τον Biabiany (που εκτιμήθηκε... 7 εκ.!); Εδώ η απάντηση είναι πάλι οικονομική αλλά εξωποδοσφαιρική: Moratti και Garrone (το αφεντικό της Samp) ασχολούνται και οι δυο με πετρέλαια. Μαλιστα, ο Massimo Pavan θυμίζει πως το 2008 ο Όμιλος του Moratti Saras Energia S.A. (Gruppo Saras) και εκείνος του Garrone, ERG Petróleos S.A. (Gruppo ERG) είχαν υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά εκ μέρους της Saras Energia 81 πρατηρίων της ERG Petróleos, στην Ισπανία.
Να επισημανθεί ότι πριν από ελάχιστους μήνες, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Socar Trading του Αζερμπαϊτζάν για επενδύσεις στην Ιταλία με στόχο τη συμμετοχή σε ένα διϋλιστήριο δυναμικότητας 15 τόνων το χρόνο. Τέτοια διϋλιστήρια υπάρχουν μόνον δυο: Sarroch της Saras και Priolo της Erg -μόλις μεταδόθηκε η είδηση, οι μετοχές τους εκτινάχθηκαν απευθείας στο Χρηματιστήριο επιφέροντας τα αντίστοιχα κέρδη... Iδιαίτερα κερδισμένος ο Moratti που, ελέγχοντας το 62 % του Ομίλου είχε περιθώριο να διαπραματευτεί την πώληση μειοψηφικού πακέτου... Πόσο μάλλον που διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι σαν την Credit Suisse ή την Goldman Sachs αξιολογούν τον Όμιλο του αφεντικού της Inter ως έναν από τους υγιέστερους διεθνώς, σε αντίθεση με εκείνον του Garrone που, έχοντας προβλήματα απειλιεί να φύγει από τη Sampodoria και χρειαζόταν ρευστό για να κλείσει τρύπες -κατά δήλωσή του, εκεί θα πάνε τα λεφτά από τη μεταγραφή...
Με δυο λόγια και χωρίς άλλες οικονομικές λεπτομέρειες: πριν αρχίσουμε να μιλάμε για ικανότητα ή ανικανότητα του κάθε Marotta και να αυτομαστιγωνόμαστε, ας λάβουμε υπόψη μας την διαπλοκή ισχυρότατων οικονομικών συμφερόντων πίσω από το ποδόσφαιρο -τα συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να τα λάβουμε υπόψη μας και για να κατανοήσουμε γιατί ο Garrone δεν αντέδράσε όταν έγινε γνωστό τηλεφώνημα του Facchetti που φωτίζει τι προηγήθηκε ενός Inter-Sampdoria (αναλυτικά εδώ). Σε αυτό το περιβάλλον κινείται ο κάθε Marotta.
Πηγές: TuttJuve.com, Ansa, milanofinanza.it, soldi-web.com, continuitaterritoriale.it (η φωτογραφία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: