Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Με τον Chiellini, νέα εποχή στα συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών

H φασαρία που δημιουργήθηκε σχετικά με το νέο συμβόλαιο του Chiellini -ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των ποδοσφαιριστών, Leonardo Grosso έκανε αρχικά δηλώσεις ότι δεν ισχύει για να τις ανακαλέσει στη συνέχεια- ήταν αναμενόμενη καθώς αποτελεί το πρότυπο του νέου επαγγελματικού συμβολαίου που προωθούν οι σύλλογοι με πρωτοβουλία του Andrea Agnelli και του νομικού συμβούλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Juventus, Michele Briamonte, που έγινε δεκτή από τη Lega Seria A.

Τι αλλάζει

Την ώρα που ποδοσφαιριστές και Lega αντιπαρατίθενται ακόμα για τη συλλογική σύμβαση, το νέο συμβόλαιο του Chiellini λειτουργεί ως διαφήμιση της νεάς εποχής -και το γεγονός ότι ο Chiellini, εκτός από υπεραναγνωρίσιμη ποδοσφαιρική φιγούρα διεθνώς, μόλις πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά, λειτουργεί ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τι νέο φέρνουν αυτά τα συμβόλαια; Τη ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας της ζωής ενός ποδοσφαιριστή:
  • στο γήπεδο: ο ποδοσφαιριστής έχει την υποχρέωση να προπονείται ακόμα και ξεχωριστά από την ομάδα (αυτό πριν δεν προβλεπόταν) και να αποδέχεται τις αποφάσεις του προπονητή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • στην επιχειρηματική δραστηριότητα: χωρίς την προκαταβολική συναίνεση του club κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε άλλη επαγγελματική ή επενδυτική δραστηριότητα -το θέμα είχε απασχολήσει έντονα τη Juventus όταν διαπίστωσε πως η χρεωκοπία της γκαλερί του Zebina δημιούργησε κίνδυνο φυλάκισης του παίχτη και επέδρασε στην απόδοσή του... Επιπλέον, απαγορεύονται ρητά ένα παίχτης να παίζει στοίχημα, τυχερά παιχνίδια ή να ξενυχτάει στις ντίσκο ενώ ο σύλλογος είναι εκείνος που μπορεί να εξουσιοδοτήσει ενδεχόμενα ατομικά συμβόλαια με σπόνσορες.
  • στην προσωπική ζωή: στο συμβόλαιο συμπεριλαμβάνεται πλέον ο ηθικός κώδικας και οι εσωτερικοί κανονισμοί των συλλόγων, επί ποινή προστίμου. Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος έχει λόγος στην εξωγηπεδική εμφάνιση (το ντύσιμο αλλά και τη χρήση στοιχείων που θα υπαινίσσσονταν πολιτικές ή φυλετικές προτιμήσεις)...
  • στη δημοσιότητα: απαγορεύονται -μέσω του συμβολαίου πλέον- οι δημόσιες δηλώσεις χωρίς έγκριση του συλλόγου και στην απαγόρευση αυτή περιλαμβάνονται και τα προσωπικά sites όπως και τα social network, από το facebook ως το twitter.
  • στην ιατρική φροντίδα: είναι θέμα του συλλόγου εκτός και αν ο παίχτης θέλει να επιλέξει γιατρό οπότε θα τον πληρώσει αυτός αλλά και πάλι θα χρειαστεί η έγκριση του συλλόγου όσον αφορά τον επαγγελματισμού του γιατρού -πίσω από αυτή τη ρύθμιση υπάρχει η εμπειρία που διέρρευσε ότι υπήρξε με τον Andrade που όταν τραυματίστηκε κατέφυγε σε... μάγο!
Και βέβαια όλα αυτά περιλαμβάνονατι στα συμβόλαια επί ποινή: μέχρι και 30% των ετησίων εσόδων του μπορεί να στοιχίσει σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή η παραβίαση των κανόνων-όρων πλέον του συμβολαίου. Ακόμα θα υπάρχει η δυνατότητα να κοπούν άδειες, διακοπές, πριμ και ο παίχτης να μείνει εκτός ομάδας. Ενώ σε περίπτωση υποβιβασμού ή αποτελεσμάτων που επιβαρύνουν τα έσοδα του συλλόγου (π.χ. να μη βγει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση) προβλέπεται η μείωση αποδοχών έως και 30% χωρίς προηγούμενη συμφωνία...

Πηγές: La Stampa, γηiorgiochiellini.com (η φωτογραφία)

1 σχόλιο:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Το ποδόσφαιρο ως buseniss απαιτεί ανάλογη συμπεριφορά και από τους ποδοσφαιριστές, ειδικά με τους μισθούς που παίρνουν και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης κάθε συλλόγου -παιχνίδια του στυλ "παίζουμε σε βάρος του προπονητή", θα έχουν κόστος.

Μια επιφύλαξη, μόνον, αν και φαντάζομαι ότι θα την έχουν φροντίσει: οι περιορισμοί στην πολιτική έκφραση δεν μπορεί να κινείται έξω από τα όρια του Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας.