Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Νομική ρωγμή στην calciopoli (με χαστούκι στην Figc) από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ολυμπιακής Επιτροπής

To Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο αναβάλλει την απόφαση για την διαγραφή Moggi, Giraudo για μετά την απόφαση της ποινικής δίκης και ζητά επιπλέον στοιχεία -δηλαδή, τα νέα στοιχεία που αρνείται να δει η Figc του Abete. Επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ζητά στοιχεία και αποφάσεις κατοπινές της απόφασης του 2006, δείχνει ότι αυτή δεν είναι θέσφατο... Ικανοποίηση Moggi που εύχεται νίκη επί της Inter με 10-0!
Σχεδόν δυο βδομάδες μετά την ακρόαση, διάστημα ασυνήθιστα μακρύ που δείχνει πόσο συνεκτιμώνται στοιχεία εξωδικαστικών εξισορροπήσεων, το Συμβούλιο του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Riccardo Chieppa, πρόεδρος, Alberto De Roberto, Giovanni Francesco Lo Turco, Roberto Pardolesi) συνήλθε τελικά σήμερα "για να συνεχίσει τη διάσκεψη" ως προς την έφεση των Moggi, Giraudo, Mazzini εναντίον της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Figc) για την απόφαση οριστικής διαγραφής τους, για την οποία είχε ακούσει τα μέρη στις 13 Οκτωβρίου...
Στη λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται: "εκτιμώντας την ανάγκη να συμπληρωθεί η δικογραφία με την υπάρχουσα τεκμηρίωση, το Δικαστήριο εντέλλεται τα αντίδικα μέρη την διεκπεραίωση μιας σειράς προδικαστικών επαληθεύσεων, που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός προθεσμίας τριάντα ημερών. Ορίστηκε, ομοίως, προθεσμία δεκαπέντε ημερών (προθεσμία σε συνέχεια της εκπνοής της προθεσμίας των τριάντα ημερών) για ενδεχόμενες συμπληρώσεις, με φροντίδα κάθε μέρους, καθώς επίσης μια επιπλέον δέκα ημερών για ενδεχόμενα μνημόνια σχετικά με τις νέες καταθέσεις". Με απλά λόγια, πίσω από τη νεφελώδη νομική ορολογία, εκτιμάται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο:
  • ζητώντας πρόσθετη τεκμηρίωση, παίρνει αποστάσεις από τη στάση και θέση της Ομοσπονδίας που προχώρησε στην διαγραφή των τριών αρνούμενη να συνεκτιμήσει τα στοιχεία που αναδείχθηκαν μετά το 2006
  • υποδεικνύει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ομοσπονδία είναι ατελής
  • υποδεικνύει ότι οι αποφάσεις του 2006 δεν αποτελούν θέσφατο.
Η αμφισβήτηση αυτού του θέσφατου προκύπτει μάλιστα καθαρότερα από την ανάγνωση του αναλυτικού σκεπτικού της απόφασης η οποία, και για τους τρεις, καθορίζει μεταξύ των νέων στοιχείων που ζητά "κάθε άλλο στοιχείο σε κάθε περίπτωση χρήσιμο, με σκοπό την αξιολόγηση της βαρύτητας και την επικαιροποίηση της θέσης του εφεσιβάλλοντος, που περιλαμβάνεται σε αποφάσεις ή ετυμηγορίες ή άλλες εξακριβώσεις κατοπινές της οριστικής απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης (με επιβολή της πενταετούς απαγόρευσης και πρόταση αποκλεισμού)".
Υπ' αυτή την οπτική, οι απανωτές προθεσμίες που δίνει το Δικαστήριο (περίπου δυο μήνες), δείχνουν ότι οι δικαστές θέλουν να καθυστερήσουν ώστε να βεβαιωθούν ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της Νάπολη (η πρόεδρος Casoria την έχει προσδιορίσει για τις 8 ή 15 Νοεμβρίου) εκτιμώντας ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί τυχόν δική τους καταδικαστική απόφαση (επιβεβαίωση της απόφασης της Ομοσπονδίας) εφόσον υπάρξει απαλλαγή του Moggi στην ποινική δίκη. Υπ' αυτή την έννοια, η σημερινή μη απόφαση αποτελεί την πρώτη σοβαρή ρωγμή -μετά την κατάρρευση της κατηγορίας περί σύστασης και συμμορίας στη δίκη Gea- στο νομικό οικοδόμημα της αθλητικής δικαιοσύνης για την calciopoli/farsopoli. Γερά νεύρα και υπομονή!
Moggi: ικανοποιημένοι
που όλα αυτά αρχίζουν να έρχονται στο φως
και με την Inter εύχομαι η Juve να κερδίσει 10-0

Ο ίδιος ο Moggi, μιλώντας αμέσως μετά στο Radio Manà Manà Sport 24 (όπου ζήτησε επαγρύπνση για τις κινήσεις Paolillo έναντι της διαιτησίας) σημείωσε: "δεν μπορούσαν να μην συνυπολογίσουν όσα υποστηρίξαμε ως σήμερα. Επιτέλους, ζητούνται από την Figc εξηγήσεις πιο σαφείς, όπως για την μη επικαιροποίηση των αποδεικτικών στοιχείων, τους χρόνους της διαγραφής και όλα τα συναφή έγγραφα για τις υποθέσεις Sabatini και Preziosi" (σ.σ. που απέφυγαν τη διαγραφή για σοβαρότερα παραπτώματα χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από τη Figc). "Προφανώς κατανόησαν ότι υπάρχει κάτι που δεν λειτούργησε και σήμερα είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που σήμερα όλα αυτά αρχίζουν να έρχονται στο φως", είπε ενώ έστειλε και ένα μήνυμα ενόψει του σαββατιάτικου ματς: "με την Inter θα ήθελα η Juve να κερδίσει 10-0".
Ο Moggi επιστρέφει στην ενεργό δράση μέσω Bari;
Δαψεύδει ο Διευθυντής: έχω άλλες προτεραιότητες...

Στο μεταξύ κυκλοφορεί η είδηση ότι ο Luciano Moggi ετοιμάζεται να επιστρέψει στον κόσμο του ποδοσφαίρου μέσω του Bari. Τις προηγούμενες μέρες, ο Leonardo Gaudio του Tuttosport είχε αναφέρει στο Radio Bari ότι η Meleam (εταιρεία ειδικευμένη σε θέματα ασφαλείας της εργασίας) η οποία ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο του Bari από την οικογένεια Matarrese, θα μπορούσε να εμπιστευθεί τις τύχες του συλλόγου στον πρώην γενικό διευθυντή Juventus. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Moggi θα εμφανιζόταν ως εξωτερικός σύμβουλος ή, εφόσον απαλλαγεί από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, θα έμπαινε απευθείας στην οργανωτική δομή του συλλόγου. Η είδηση διαψεύστηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά επαναβεβαιώθηκε χθες από τον Gaudio ενόψει μάλιστα της συνάντησης που αναμένεται να γίνει σήμερα για να συμφωνηθεί η αλλαγή ιδιοκτησίας του Bari.
(update 29/10) Πάντως, ο ίδιος ο Moggi διέψευσε την έιδηση: "δεν υπάρχεςι τίποτε, ποτέ δεν σκέφτηκα να έρθω στο Bari. Ούτε που το σκέφτηκα. Έχω άλλες καταστάσεις που έχουν προτεραιότητα και δεν σκέφτηκα ποτέ μια τέτοια υπόθεση", δήλωσε ευχαριστώντας πάντως τους φιλάθλους του Bari για την υποδοχή.

Πηγή: Coni, Ju29ro.com, blog.ju29ro.com, Tuttosport

5 σχόλια:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Οι περίπλοκες νομικές διατυπώσεις κρύβουν λεπτές ισορροπίες. Ψυχραιμία, υπομονή και γερά νεύρα, επομένως. Φτάνουμε!

Τώρα, και μέχρι το επόμενο δικαστικό ραντεβού, η δουλειά μας είναι άλλη και το υπέδειξε καθαρά ο Διευθυντής: δεκάρα στο Μιλάνο!

Un Gobbo ad Atene είπε...

To site της Gazzetta dello Sport δεν έχει τίποτε...

Vero Juventino είπε...

..ti psaxneis na vreis twra re Gobbo..

Un Gobbo ad Atene είπε...

Τίποτε, Bianconero, απλώς το επισημαίνω για να μην ξεχνάμε τι ρόλο παίζει η "έγκυρη"...

Vero Juventino είπε...

..auto ennow ki egw man..;)