Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Έξοδος από το Χρηματιστήριο και μοντέλο λαϊκής συμμετοχής; Γίνεται μια σκέψη...

Μελετάται το μοντέλο λαϊκής συμμετοχής, λαϊκής βάσης της Barcelona και της Real που θα επέτρεπε έσοδα συμβατά με το χρηματοδοτικό fair play της Uefa... Έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής του Χρηματιστηρίου στην έδρα του συλλόγου.
Η προχθεσινή γενική συνέλευση μετόχων της Juventus πέρασε στην ιστορία των πρωτοσέλιδων ως η μέρα που ο Andrea Agnelli ανακοίνωσε το ήδη γνωστό, ότι τελειώνει φέτος η περιπέτεια του Alessandro Del Piero στη Juventus... Την ίδια ώρα, το σώμα ενέκρινε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκ. με παράλληλη ισχυρή αραίωση των υφιστάμενων μετοχών και άρχιζαν να καταγράφονται εκτιμήσεις που λένε ότι, αν οι μικρομέτοχοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν, ο τίτλος ενδέχεται να διαγραφεί με αποτέλεσμα αυτή η γενική συνέλευση να αποδειχθεί η τελευταία (αναλυτικότερα εδώ).
Τι προοπτικές μπορεί να ανοίγονται; Ο Tuttosport στη σημερινή του έκδοση υποστηρίζει ότι στο εσωτερικό της εταιρείας υπάρχει μια σκέψη: να ακολουθηθεί ένα μοντέλο "λαϊκής συμμετοχής" α λα Barcelona ή Real Madrid με την διαγραφή του τίτλου από το Χρηματιστήριο και την απόκτηση ενός ετήσιου δελτίου που θα έφερνε περισσότερα έσοδα -η σκέψη πάει στα 175.οοο μέλη της Barcelona ή στα 90.000 της Real. Τι τιμή θα είχε ένα τέτοιο ετήσιο δελτίο συμμετοχής; Από 34 μέχρι 137 € (ή και 200 €) και επιπλέον θα πρόσφερε ευεργετήματα στην αγορά εισιτηρίων ή επωνυμων προϊόντων -στην πραγματικότητα θα ήταν μια μετεξέλιξη της υφιστάμενης Juventus membership.
Γιατί γίνεται αυτή η σκέψη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι κάτι παραπάνω από σκέψη; Διότι, βάσει του χρηματοδοτικού fair play που προωθεί η Uefa, οι συνεχείς ανακεφαλαιώσεις δεν θα είναι εφικτές, θα μπορεί να ξοδεύεται ό,τι εισπράττεται και, στην προκειμένη περίπτωση, οι εισπράξεις των ισπανικών ομάδων, τις οποίες μελετούν στα γραφεία του Corso Galileo Ferraris, λογίζονται ως έσοδα γιατί προέρχονται από μέλη. Έτσι, ο σύλλογος θα είχε κάθε χρόνο "ζεστό χρήμα", σα να έκανε ετήσια αύξηση κεφαλαίου, που θα μπορούσε να επανεπενδύει...
Χρόνος υπάρχει -λίγος. Στη συνέλευση ο Mazzia, ο διευθύνων σύμβουλος που ανέλαβε τα οικονομικά (προερχόμενος από την Exor όπου είχε βρεθεί ως συνεργάτης του Umberto Agnelli) είπε ότι ο στόχος είναι με το τέλος της πενταετίας η Juventus να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Και μην ξεχνάμε ότι ο ισχυρός άνδρας της Fiat, Sergio Marchionne, έχει διαμηνύσει ότι η Exor/Fiat, ειδικά με αυτή την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να βάζει συνεχώς χρήματα, κάτι που άλλωστε δεν θα μπορεί να κάνει όταν ισχύσουν οι νέοι κανονισμοί που προωθεί ο Platini.
Το χτίσιμο και η δημιουργία του νέου γηπέδου έδειξαν ότι η Juve μπαίνει σε μια νέα εποχή, πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στην Ιταλία (όπως πάντα). Και δεδομένου ότι εξ αρχής το νέο γήπεδο συνδεόταν με μια νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης του συλλόγου, θα ήταν απίθανο να σκεφτεί κανείς ότι δεν μελετώνται προσεχτικά -ειδικά τώρα που το Juventus Stadium και η πρωτιά δημιουργούν ενθουσιασμό- όλες οι εκδοχές και όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τη νέα εποχή και με όσες δυσκολίες φέρνει αυτή.
Έρευνα Consob στα γραφεία του συλλόγου
για ισολογισμούς και αύξηση κεφαλαίου...


(Update) Στελέχη της Guardia di Finanza (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), κατά παραγελία της Consob, ρυθμιστικής αρχής του Χρηματιστηρίου πήραν σήμερα ντοκουμέντα από την έδρα του συλλόγου. Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa, πήραν έγγραφα σχετικά με ισολογισμούς, αποφάσεις διαγωνισμών, αυξήσεων κεφαλαίου και άλλα χρηματιστηριακά έγγραφα. Η επιθεώρηση της Consob στην έδρα της Juventus θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ως αργά το βράδυ δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση από τη Juventus που είχε αρκεστεί να εκδώσει ανακοίνωση για την άλλη δικαστική έρευνα, όπου εμπλέκεται ως πάθούσα, για το γήπεδο (αναλυτικά εδώ). Περίεργη κινητικότητα...

Πηγή: Tuttosport, Goal.com/it, Juventus.com (η φωτογραφία), Ansa

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Makari. o Laos ths Juve na einai k energos sto thema Proedrou kathws tha ifistate psifoforia kathe 4 xronia logika.. Auto the ferei perissoterh oreksi gia douleia..

Nik thess

Dimitris είπε...

Μια ερωτηση και μια παρατηρηση...
Δηλαδη εμεις που ειμαστε official member τι ειμαστε, δεν ειμαστε μελη ? Πως το βλεπυν το θεμα στην Gallileo Ferraris ? θεωρουν οτι πρεπει να πληρωνουμε παραπανω απο τα 25 ευρω ετησιως ? Δεν εχω ακταλαβει την λογικη...
Η Juventus ειναι παντα μπροστα και παντα πρωτοπορα... Το 2006 η ομαδα ηταν αυταρκης αλλα ας οψεται το σκανδαλο ? Αν ειχαν μινει Giraudo-Moggi τωρα η ομαδα θα ηταν τελειως αυταρκης, με πολλες επενδυσεις και πιθανοτατα σε πολυ καλυτερη κατασταση απο Real-Barelona... Ας οψεται ομως οπως ειπα το calciopoli και δυτυχως μερικοι-μερικοι απο την οικογενεια...

Un Gobbo ad Atene είπε...

Συμφωνώ με την παρατήρηση, Δημήτρη. Ως προς την ερώτηση, δεν νομίζω ότι θα σε διαφωτίσει κανείς πριν επισημοποιηθεί ό,τι τυχόν σκέφτονται για αυτό που δείχνει να είναι μετελέλιξη του υφιστάμενου καθεστώτος. Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι πρόκειται για ένα δημοσίευμα.