Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

To 3ο Κύπελλο Uefa ξεκίναγε από μια τριάρα στη Borussia στις 5 Μαϊου 1993!

Σαν απόψε, 5 Μαϊου 1993, η Juventus έβαζε πανηγυρικά τις βάσεις για το 3ο Κύπελλο Uefa (και το 5ο Κύπελλο στην καριέρα του Trapattoni) νικώντας την Borussia με 3-1 μέσα στο "Westfalenstadion" του Ντόρτμουντ που σε ευρωπαϊκά ματς ήταν απόρθητο για ... 29 ολόκληρα χρόνια!

Παραμονές του ματς ο Trap μέτραγε: ο Torricelli ήταν τιμωρημένος και ο Casiraghi τραυματίας αλλά επέστρεφαν Kohler, Dino Baggio, Conte που δεν είχαν παίξει στον ημιτελικό του Παρισιού λόγω τιμωρίας από τη συμπλήρωση κίτρινων καρτών.
Το ματς δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο: κατέβαινε ο Chapuisat, πέρναγε στον Reinhardt που ξέφευγε του De Marchi, έκοβε τη μπάλα προς τα πίσω μέσα στην περιοχή και ο μικρός Rummenige, ο Mikael, άνοιγε το σκορ για τους γηπεδούχους μόλις στο 2'... Πέντε λεπτά αργότερα, ο Moeller πέρναγε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα αλλά πετύχαινε το κάθετο δοκάρι... Οι Γερμανοί επιχειρούσαν να ελέγξουν το ρυθμό αλλά στο 23' ο Vialli τίναζε όλα τα σχέδιά τους στον αέρα βγάζοντας μόνο του τον Moeller που δεν κατάφερνε να πλασάρει... Τέσσερα λεπτά αργότερα, όμως, ο Moeller ήταν αυτός που εκτέλεσε το φάουλ από το οποίο ξεκίνησε η φάση (ανταλλαγή Vialli-Moeller) με τελικό αποδέκτη τον Dino Baggio που με το αριστερό κεραυνοβόλησε τον Klos και έγραψε το 1-1. Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί και η Juve προηγήθηκε: κατεβασιά του Marocchi που πέρασε στον Vialli που θέση εξτρέμ σέντραρε ψαρεύοντας αφύλακτο τον Roberto Baggio μέσα στην μικρή περιοχή: κοντρόλ, δεξί σουτ και γκολ! Λίγο μετά ο Klos απέκρουε μακρινό σουτ του R.Baggio και ο Ούγγρος διαιτητής έκλεινε τα μάτια σε μια αγκωνιά του Franck στον Moeller που άξιζε την κόκκινη κάρτα -αντίθετα, για πολύ λιγότερο κιτρίνιζε τον Antonio Conte που έτσι έχανε τη ρεβάνς στο Τορίνο...
Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, απασχόλησαν τον Peruzzi αλλά ήταν πάλι η Juventus που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ: στο 62', ο Moeller "ψάρεψε" τον R.Baggio που με το αριστερό νίκησε τον τερματοφύλακα αλλά ο Schmidt γλύτωσε το γκολ πάνω στη γραμμή... Δώδεκα λεπτά αργότερα, ο Conte έδιωχνε τη μπάλα από την περιοχή βρίσκοντας τον Moeller, εκείνος στον Vialli, πίσω στον Moeller και κάθετη μπαλιά με αποδέκτη το R.Baggio ο οποίος, με τη συνδρομή και της δοκού έγραφε το 3-1! Ο Trappatoni έβγαζε τον Robi Baggio στο τέλος για τον Di Canio, έριχνε μέσα και τον Galia, σκόρερ στο 3-1 που άνοιξε το δρόμο για το 2ο Κύπελλο Uefa... Έτσι και αλλιώς, η Juve ήταν που έχανε ευκαιρίες: ο Klos είχε πει "όχι" στο τέταρτο γκολ των bianconeri με τον Vialli...
Δυο βδομάδες μετά, ένα καθαρό 3-0 θα έδινε το Κύπελλο στη Juventus.

BORUSSIA DORTMUND-JUVENTUS 1-3
Τέρματα: 2' M.Rummenigge - 26' D.Baggio, 30', 74' R.Baggio
Κίτρινες κάρτες: Marocchi, Conte
Διαιτητής: Puhl (Ουγγαρία)

BORUSSIA DORTMUND: 1 Klos, 2 Reinhardt, 3 Franck (46' Mill), 4 Schmidt, 5 Grauer, 6 Lusch, 7 Reuter, 8 Zorc (71' Karl), 9 Chapuisat, 10 M.Rummenigge, 11 Poschner. Αναπληρωματικοί: 12 Galeski, Tretschak, Sipper.
Προπονητής: Ottmar Hitzfeld
JUVENTUS: 1 Angelo Peruzzi, 2 Massimo Carrera, 3 Marco Antonio De Marchi, 4 Dino Baggio, 5 Jurgen Kohler, 6 Julio Cesar, 7 Antonio Conte, 8 Giancarlo Marocchi, 9 Gianluca Vialli, 10 Roberto Baggio (75' Paolo Di Canio), 11 Andreas Moeller (88' Roberto Galia). Αναπληρωματικοί: 12 Michelangelo Rampulla, Massimiliano Giacobbo, Fabrizio Ravanelli.
Προπονητής: Giovanni Trapattoni

Ποιές ομάδες είχε αποκλείσει η Juventus

Στο δρόμο προς τον τελικό, η Juventus πέτυχε 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα αποκλείοντας κατά σειρά:
  • την Ανόρθωση: 6-1 στο Τορίνο και 4-0 στην Κύπρο με γκολ, αντίστοιχα, των R.Baggio, Moeller, Vialli (2), A.Conte, Torricelli και Ravanelli, Kohler, Casiraghi (2)
  • τον Παναθηναϊκό: 1-0 στην Αθήνα (με γκολ του Platt), 0-0 στο Τορίνο.
  • την τσέχικη Sigma Olomouc: 2-1 στην Τσεχία και 5-0 στο Τορίνο με γκολ, αντίστοιχα, των Moeller, D.Baggio και Vialli (2), Casiraghi, Moeller, Ravanelli.
  • τη Benfica: 1-2 στην Πορτογαλία και 3-0 στο Τορίνο με γκολ, αντίστοιχα, των Vialli και Kohler, D.Baggio, Ravanelli.
  • την Paris Saint Germain: 2-1 στο Τορίνο και 1-0 στο Παρίσι με 3 γκολ του R.Baggio...
Πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Κύπελλο Uefa αναδείχθηκε τελικά ο Roberto Baggio με 6 γκολ ακολουθούμενος από τον Vialli και τον Dino Baggio οι οποίοι έβαλαν από 5 γκολ. Στα 4 σταμάτησε ο Andreas Moeller και στα 3 ο Casiraghi και ο Ravanelli.

Πηγές: JuWorld.Net, La Repubblica, La Stampa, Corriere della Sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: