Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Διπλή γιορτή στις 16 Μαϊου: για ένα Κυπελλούχων και για το δεύτερο Uefa

Διπλή επέτειος σήμερα αφού η Juventus μια 16η Μαϊου, του 1984, σήκωνε το Κύπελλο Κυπελλούχων (νικώντας 2-1 της Porto) και μια άλλη 16η Μαϊου, του 1990, σήκωνε το 2ο Κύπελλο Uefa!

To 2-1 επί της Porto στη Βασιλεία έφερε το Κυπελλούχων

Μια νίκη που θα μπορούσε να έλθει με (πολύ) περισσότερα γκολ αφού οι αντεπιθέσεις της Juventus στο δεύτερο ημίχρονο οδήγησαν τους bianconeri 6 με 5 δορές κοντά στο τέρμα... Στον τελικό της Βασιλείας, η Juventus αγωνίστηκε με τη θρυλική, πλέον, πορτοκαλί φανέλα με το μπλε σορτσάκι... Κέρδισε, σήκωσε το Κύπελλο αλλά δεν μάγεψε -οι Πορτογάλοι έφτασαν αρκετές φορές κοντά στην επιτυχία ως το 13' που ο Vignola πήρε τη μπάλα από τον Platini λίγο κάτω από τη σέντρα, προχώρησε, σούταρε από τα όρια της περιοχής και σκόραρε... Στη συνέχεια, η Juve διαχειρίστηκε το προβάδισμα χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερες φάσεις ως το 29' οπότε ο Sousa με μακρινό σουτ που αναπήδησε μπροστά στον Tacconi, έγραψε το 1-1... Ευτυχώς, στο 41' ο Vignola έβγαλε εξαιρετική μπαλιά για τον Boniek που ανάμεσα σε δυο παίχτες στάθηκε όρθιος και έγραψε ένα παλικαρίσιο 2-1 το οποίο έμεινε ως το τέλος του ματς αφού ο Tacconi πρώτα έσωσε τη Juve και μετά είδε τον αντίπαλο τερματοφύλακα -και τον Paolo Rossi που έχασε ό,τι δεν χάνεται ποτέ!- να σώζει τους Πορτογάλους από διεύρυνση του σκορ.

Το πρώτο ημίχρονο έφερε όλα τα γκολ


Στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχαμε γκολ αλλά είχαμε ευκαιρίες (και ένα πέναλτυ στον Platini που δεν δόθηκε)....

JUVENTUS-PORTO 2-1
Τέρματα: 13' Vignola, 40' Boniek - 29' Sousa
Διαιτητής: Prokop (Ανατολική Γερμανία)

JUVENTUS: Stefano Tacconi, Claudio Gentile, Antonio Cabrini, Massimo Bonini, Sergio Brio, Gaetano Scirea, Beniamino Vignola (87' Nicola Caricola), Marco Tardelli, Paolo Rossi, Michel Platini, Zibi Boniek.
Προπονητής: Giovanni Trapattoni.

PORTO: Ze Beto, Joao Pinto, E. Luis (85' Costa), Lima Pereira, Enrico, Magalhaes (64' Walsh), Frasco, Sousa, Gomes, Pacheco, Vermelinho.
Προπονητής: Morais.

Πώς έφτασε στον τελικό του Κυπελλούχων

Στο δρόμο προς τον τελικό, η Juventus πέτυχε 5 νίκες και 3 ισοπαλίες, αποκλείοντας κατά σειρά:
  • την πολωνική Lechia Danzica: 7-0 εντός και 3-2 εκτός με γκολ, αντίστοιχα, των Platini (2), Penzo (4), Paolo Rossi (που έχασε και πέναλτυ) και Vignola, Tavola, Boniek
  • την Paris Saint Germain: 2-2 εκτός, 0-0 εντός με γκολ των Boniek, Cabrini
  • τη Haka Valkeakoski: 1-0 εκτός, 1-0 και εντός έδρας με γκολ των Vignola και Tardelli, αντίστοιχα
  • την Manchester United: 1-1 εκτός έδρας, 2-1 εντός έδρας. Στα ημιτελικά, στο ματς του Μάντσεστερ η Juve προηγήθηκε στο 14' με αυτογκόλ του Hogg σε σουτ του Paolo Rossi -το ματς έληξε 1-1 καθώς οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 35'. Στη ρεβάνς, 25 Απριλίου 1984, οι bianconeri προηγήθηκαν με τον Boniek στο 14', ισοφαρίστηκαν στο 70' (απ' τον Whiteside) και πήραν τη νίκη και την πρόκριση στο 90' (τι γλύκα!) με τον Paolo Rossi...
Πρώτοι σκόρερ της Juventus σε εκείνη τη διοργάνωση αναδείχθηκαν με 4 γκολ ο καθένας, ο Zibi Boniek και ο Domenico Penzo, 31χρονος επιθετικός που είχε έρθει από τη Verona και την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε στη Napoli. Πίσω τους, με 3 γκολ, ο Beniamino Vignola και οι Paolo Rossi και Michel Platini, από 2.

To Uefa του 1990

Στο Κύπελλο Uefa ο τελικός ήταν διπλός και η Juventus είχε καθαρίσει ήδη από το ματς, στο Τορίνο, με 3-1 (αναλυτικά εδώ). Στη ρεβάνς στο Avellino (το γήπεδο της Fiorentina ήταν τιμωρημένο λόγω επεισοδίων στα ημιτελικά με τη Werder) ήταν αρκετό το 0-0 για να σηκώσει το Κύπελλο η ομάδα του Zoff.

FIORENTINA-JUVENTUS 0-0

FIORENTINA: Landucci, Dell'Oglio, Volpecina, Pin, Battistini, Dunga, Nappi (71' Zironelli), Kubik, Baggio, Buso, Di Chiara.
JUVENTUS: Tacconi, Napoli, De Agostini, Galia, Bruno, Alessio, Aleinikov, Barros (Avallone 72), Marocchi, Casiraghi (79' Rosa), Schillaci

Πηγή: JuWorld.Net, Corriere della Sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: