Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ο Ciro Ferrara προπονητής της Juventus στα επόμενα δυο ματς. Κατατίθενται τα χαρτιά του Cannavaro και θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφές με πρώτη του Diego

O Ranieri αποτελεί πλέον παρελθόν [1]. Τις τύχες της Juventus αναλαμβάνει ο Ciro Ferrara προσπαθώντας στις δυο αγωνιστικές που απομένουν να διατηρήσει την 3η θέση μέσω της οποίας η Juve προκρίνεται απευθείας στους Ομίλους του Champions League. Όλα ανοιχτά για το μέλλον στον πάγκο της ομάδας.
Με μια λακωνική ανακοίνωση, αφού προηγήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις (αναλυτικά εδώ), η Juventus "ανακοίνωσε ότι απαλλάσσει από τη θέση του προπονητή τον Claudio Ranieri. Από σήμερα η τεχνική ηγεσία της ομάδας ανατίθεται στον Ciro Ferrara. H Juventus ευχαριστεί τον Claudio Ranieri για τη δουλειά που έγινε αυτά τα δυο χρόνια. Στο νέο προπονητή Ciro Ferrara δίνει την ευχή για άμεσες επιτυχίες".
Πολυπρωταθλητής ο Ciro Ferrara

Ο Ciro Ferrara γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1967 και έχει παίξει 500 ματς στη Serie A, 247 με τη φανέλα της Napoli και 253 με τη φανέλα της Juventus (με την οποία αγωνίστηκε συνολικά σε 358 παιχνίδια). Στη Juventus αγωνίστηκε από το 1994 ως το 2005. Έχει κερδίσει 8 scudetti, 2 με τη Napoli και 6 με τη Juventus εκ των οποίων το ένα ανακλήθηκε. Έχει κατακτήσει επίσης 2 Κύπελλα Ιταλίας, ένα με τη Napoli και ένα με τη Juventus και 5 Super Cup Ιταλίας (1 με τη Napoli και 4 με τη Juventus). Σε διεθνές επίπεδο, με τη Juventus κατέκτησε ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, ένα Ευρωπαϊκό Super Cup, ένα Champions League και ένα Intertoto ενώ με τη Napoli κατέκτησε και ένα Κύπελλο Uefa.

Ως βοηθός του Lippi κατέκτησε το Μουντιάλ 2006

Ο Ciro Ferrara, υπεύθυνος ως τώρα των νεανικών ακαδημιών της Juventus, ήταν μέλος της ομάδας του Marcello Lippi στο Μουντιάλ της Γερμανίας το οποίο κέρδισε ως τεχνικός βοηθός του, θέση την οποία ανέλαβε εκ νέου με την επιστροφή του Lippi στην Squadra Azzurra το 2008. Σε αυτή η στενή σχέση με το Lippi οφείλεται το γεγονός ότι το όνομά του είχε ακουστεί ήδη από τον Οκτώβριο ως διαδόχου του Ranieri που θα προετοίμαζε την επάνοδο του Lippi μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής σε μια θέση τεχνικού συμβούλου, επάνοδο που διαψεύστηκε χωρίς να πείσει... Γι' αυτό, αυτά τα πρώτα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση ακούστηκε το ενδεχόμενο ο Ciro Ferrara να μείνει στο τιμόνι της ομάδας και του χρόνου, (update) εκδοχή που δεν επιβεβαιώθηκε από τον ούτε από τον Blanc ούτε από τον Ferrara κατά την επίσημη παρουσίαση του τελευταίου στους δημοσιογράφους.

Blanc: πιστεύουμε ότι δώσαμε το σωστό τράνταγμα, τη σωστή
στιγμή με το σωστό πρόσωπο. Είναι βαριά η φανέλα της Juventus
αλλά όποιος τη φορά γνωρίζει την ευθύνη


(Update 2) Εξηγώντας στους δημοσιογράφους την ασυνήθιστη για την ιστορία της Juventus απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Jean Claud Blanc είπε ότι "σταθμίσανε την ανάγκη να τερματίσει καλά τη σεζόν η ομάδα, που σημαίνει τουλάχιστον 3η θέση" και σε αυτό το πλαίσιο να δοθεί ένα "τράνταγμα" στην ομάδα. Ευχαρίστησε τον Ranieri και παρουσίασε τον Ciro Ferrara στον οποίο τόνισε ότι αποφασίστηκε ομόφωνα να ανατεθεί η τεχνική διεύθυνση της Juve "για τα δυο επόμενα ματς. Ο Ciro μας έδωσε αμέσως τη μέγιστη διαθεσιμότητα και γι' αυτό δεν μπορούμε παρά να του είμαστε ευγνώμονες", τόνισε και "έριξε το μπαλάκι" στην ομάδα: "το μέλλον μας παίζεται σε αυτά τα δυο παιχνίδια. Το να τερματίσουμε τουλάχιστον τρίτοι είναι θεμελιώδες, όχι μόνον για την τρέχουσα σεζόν αλλά και για τους την επόμενη, λαμβάνονατς υπόψη τι θα σήμαιναν νέα προκριματικά Champions. Χρειαζόταν ένα τράνταγμα και εμείς πιστεύουμε ότι το δώσαμε τη σωστή στιγμή με το σωστό πρόσωπο. Τώρα, είναι δουλειά της ομάδας να ολοκληρώσει τη δουλειά που έγινε αυτούς τους μήνες. Γνωρίζουμε όλοι πόσο βαριά είναι η φανέλα της Juventus αλλά όποιος τη φορά γνωρίζει την ευθύνη".

Ciro Ferrara: να βγάλουμε έξω την περηφάνια της Juve
Από τις 2 Ιουνίου στην διάθεση του Lippi στην Εθνική,
είπα στον Blanc να είναι ήσυχος όοσν αφορά στην επιλογή
προπονητή, είτε είναι ο Ferrara είτε είναι άλλος...


Στην ανάγκη ψυχολογικής τόνωσης των παιχτών εστίασε την παρέμβασή του ο Ciro Ferrara και επειδή, όπως είπε, σε δυο βδομάδες δεν υπάρχει χρόνος να διορθωθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα -που ο ίδιος διαβλέπει ως υπαρκτά- κακής φυσικής κατάστασης... "Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε κυρίως τα κίνητρα, την περηφάνια. Κατά την άποψή μου χρειάζονται ελάχιστα για να ξεπεραστούν στιγμές ευαίσθητες. Μερικές φορές αρκούν μικρές λεπτομέρειες, έτσι όπως αρκούν μικρές λεπτομέρειες για να πέσεις στα δύσκολα".
Ο Ciro Ferrara αποκάλυψε ότι η συμφωνία ουσιαστικά έκλεισε από χθες το βράδυ και ότι δεν έθεσε προαπαιτούμενα. Τόνισε ότι νιώθει περήφανος για την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο σύλλογος με τον οποίο δ'ηλωσε συνδεδεμένος. "Υπάρχει έντονη συγκίνηση", είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα απομονώσει την ομάδα, όπςω ακούστηκε στο Coverciano αλλά απλώς θα μαζέψει στο ξενοδοχείο τους παίχτες "την Παρασκευή το βράδυ, εδώ στο Τορίνο".
O Ciro Ferrara δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχουν ασυμβίβαστα με την ιδιότητά του στην Εθνική: "από τις 2 Ιουνίου θα είναι ολοκληρωτικα στην διάθεση της Εθνικης. Μίλησα ήδη με τον Lippi, δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου αλλά τηρώ τις υποχρεώσεις μου. Είπα στον Blanc και στο Secco να είναι ήσυχοι όσον αφορά το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της Juve. Είτε είναι ο Ciro Ferrara είτε είναι άλλος, για μένα δεν θα είναι πρόβλημα. Αν δεν είναι να είμαι εγώ, θα γυρίσω ήσυχα ήσυχα στις δουελιές μου στις ακαδημίες των νεών και στην Εθνική".

Blanc: το μέλλον του δεν θα κριθεί απ' αυτά τα δυο ματς,
έχει τα εφόδια για να κριθεί και για το μέλλον

Νωρίτερα, όταν τόνιζε ότι ενημέρωσε την ιδιοκτησία "που αποδέχθηκε" την απόφαση απομάκρυνσης του Ranieri και πρόσληψης του Ciro Ferrara, ο Blanc δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον λέγοντας πως στο τέλος θα γίνουν όλοι οι λογαριασμοί και θα βγουν τα συμπεράσματα. Ωστόσο, άνοιξε ένα παράθυρο λέγοντας ότι "όλες οι δυνάμεις του συλλόγου είναι συγκεντρωμένες για να δώσουν στον Ciro και το staff του τη βοήθεια για να πετύχουν σε αυτή την αποστολή που δεν είναι δώρο γι' αυτόν αλλά μια πολύ δύσκολη αποστολή. Όσον αφορά στο μέλλον δεν θα αξιολογηθεί απ' αυτά τα δυο παιχνίδια, έχει μια καριέρα ολόκληρη για να αξιολογηθεί. Το μέλλον του παίζεται σε πολλά άλλα, όπως το να δεχτεί μια υποχρέωση τόσο δύσκολη. Έχει τα ηθικά εφόδια για να ατπάξει στον αέρα αυτή την κατάσταση. Έχει την αξία για να ληφθεί υπόψη με πολύ προσοχή και για το μέλλον"...

Τι θέλω; Στα επόμενα δυο ματς... 7 βαθμούς!
Ε, αν έρθουν 6, θα είναι και πάλι καλά...

Ο Ciro Ferrara είπε ότι δεν μίλησε ακόμα με τους πρώην συμπαίκτες του αλλά έτσι κι αλλιώς γνωρίζει πολύ καλά τα αποδυτήρια και τους παίχτες που, όπως τόνισε, "είναι έξυπονοι και θα μπορέσουν να καταλάβουν ποιος είναι ο νεός ρόλος μου. Και ξέρουν ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε τον τελικό στόχο", είπε για να τονίσει ότι θα πρέπει όλοι να είναι καλοί να ξεχωρίσουν τη διαφορά της σχέσης προπονητή-παίχτη από τις φιλικές σχέσεις. Και έκλεισε με μια ατάκα: "Τι θέλω; Στα επόμενα δυο ματς... 7 βαθμούς! Ε, αν έρθουν 6, θα είναι και πάλι καλά..."... Και ταυτόχρονα κάλεσε τους φιλάθλους να συμπαρασταθούμε στην ομάδα: "και οι φίλαθλοι χρειάζονται για το στόχο μας που είναι η πρόκριση απευθείας στους Ομίλους του Champions League".

Καταθέτουμε στην Ομοσπονδία τα χαρτιά του Cannavaro,
θα ολοκληρώσουμε τις μεταγραφές με πρώτη αυτή του Diego

Ευχαριστώ το Rummenigge γιατί η Bayern έκανε ένα βήμα πίσω

Στη συνέντευξη τύπου ο Blanc ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Cannavaro τον οποίο χαρακτήρισε "σημαντικό για μας. Παρά τις αντιδράσεις των φιλάθλων, είναι περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά. Θα καταθέσουμε τις επόμενες ώρες τα υπογεγραμμένα χαρτιά στην Ομοσπονδία", προανήγγειλε και τόνισε ότι το συντομόετρο δυνατό, "ξεκινώντας από τον Diego, θα ολοκληρώσουμε τις υποθέσεις που συμφωνήσαμε με τον Ranieri και την ομάδα του". Αυτή η τελευταία δήλωση έρχεται ως απάντηση στα προβλήματα που εγέρθηκαν πάλι από τη Werder (αναλυτικά εδώ). Προβλήματα που ο Blanc δεν αρνήθηκε: "η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη, θα ολοκληρωθεί μόνον όταν θα έχουν κατατεθεί τα συμβόλαια. Με την ευκαιρία να ευχαριστησω το Rummenigge γιατί η Bayern έκανε ένα βήμα πίσω αποδεικνύοντας την κλάση της. Έτσι όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Juventus", διαμήνυσε αφοπλίζοντας τον Klaus Allofs που πήγε να επικαλεστεί πάλι το ενδιαφέρον της Bayern...

Ranieri: ότι μπορούσα να κάνω, το έκανα

(Update, 19/5) Λιγομίλητος ο Claudio Ranieri, άφησε μια δήλωση: "ναι, είμαι ήρεμος, αυτό που έπρεπε να κάνω, το έκανα", είπε ο προπονητής που παραμένει υπό συμβόλαιο ως τον Ιούνιο 2010 εκτός και αν βρει κάποια ομάδα -ακούγονται Sampdoria, Roma ή κάποια αγγλική. Την επισήμανση των ευθυνών που έχουν και οι παίχτες έκανε ο Lapo Elkann τονίζοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί "κύριο" τον Ranieri (αναλυτικά εδώ).

[1] Αυτή του Ranieri είναι η πρώτη απόλυση προπονητή κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος από εκείνη του Αργεντινού Antonio Carniglia που απολύθηκε κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος 1969/70 μετά από 12 ματς (6 πρωταθλήματος, 4 Κυπέλλου, 2 του Κυπέλλου Εκθέσεων. Τη Juventus ανέλαβε ο Rabitti και την έφτασε στην 3η θέση.


Πηγές: Juventus.com, La Stampa, Gazzetta dello Sport, La Repubblica, JuWorld.Net, Tuttosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: