Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Addio Susanna Agnelli!

Έσβησε αργά το απόγευμα στο "Policlinico Gemelli" της Ρώμης όπου νοσηλευόταν από την περίοδο μετά το Πάσχα λόγω λόγω των μετατραυματικών επιπλοκών ενός κατάγματος, η 87χρονη Susanna Agnelli. Τρίτη από τα 7 παιδιά του Edoardo Agnelli και αδελφή των Gianni και Umberto Agnelli, μεγάλη tifosa juventina, υπήρξε προσωπικότητα δυνατή και γλυκιά συνάμα.

Μοναδική γυναίκα υπουργός Εξωτερικών

Γεννημένη στις 24 Απριλίου 1922, στη διάρκεια του Πολέμου εντάχθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Μετά τον Πόλεμο παντρεύτηκε με τον Urbano Rattazzi και απέκτησε έξι παιδιά. Την δεκαετία του '70 εντάχθηκε στην πολιτική μέσα από τις γραμμές του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, του παλιότερου ιταλικού πολιτικού σχηματισμού που κινείτο σε φιλελευθερο-δημοκρατική κατεύθυνση. Από το 1974 ως το 1984 υπηρέτησε ως δήμαρχος του Monte Argentario, στην επαρχία του Grosseto (Τοσκάνη), το 1976 εξελέγη βουλευτής και το 1983 γερουσιαστής. Από εκείνη τη χρονιά ως το 1991 υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών ενώ από το 1995 ως το 1996 ανέλαβε η ίδια το υπουργείο στην κυβέρνηση του Lamberto Dini και έγινε έτσι η πρώτη και μοναδική Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Από τον ΟΗΕ και την Telethon στα βιβλία της

Τη δεκαετία του '80 η Susanna Agnelli ήταν το μόνο μέλος από την Ιταλία στις διεθνείς επιτροπές του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (η έκθεση αυτής της τελευταίας έμεινε γνωστή με το όνοαμ της επικεφαλής της ως "έκθεση Brundtland". Παράλληλα, συνέχισε το ανθρωπιστικό της έργο στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε πρόεδρος του WWF και πρόεδρος του Telethon, από το 1992. Η Susanna Agnelli υπήρξε συγγραφέας γνωστή από το αυτοβιογραφικό best seller της, "Vestivamo alla marinara" (1975) αλλά και από τα έργα της: "Gente alla deriva" (1980), "Ricordati gualeguaychu" (1982), "Addio, addio mio ultimo amore" (1985) ενώ για χρόνια είχε την ευθύνη της στήλης "Ιδιωτικές επιστολές" στο εβδομαδιαίο "Oggi".

Θερμά συλλυπητήρια από τη Juventus

Η Juventus, με ανακοίνωσή της "εξέφρασε τη συγκίνησή της και τα θερμότερα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Agnelli για τη βαριά απώλεια". Με τη Susanna Agnelli σβήνει μια περίοδος της ιταλικής ιστορίας -δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε "μεγάλη πρωταγωνίστρια του Novecento" ενώ ο ηγέτης της κεντροαριστεράς σημείωσε πως "είχε ένα βαρύ επίθετο αλλά δεν έζησε ποτέ στη σκιά της οικογένειάς της".
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.

"Μην με αποκαλείτε γερουσιαστή!", "Πώς να σας λέω;", "Κυρία! Αν και, και το Susanna, καλό είναι". Έτσι ξεκίνησε η παρέμβαση της Susanna Agnelli στην ελπομπή "Quelli che il calcio" 'όπου βγήκε να μιλήσει για τον τηλεμαραθώνιο "Telethon 2007" και να καλέσει τους Ιταλούς να δώσουν 5-10 € για την έρευνα για την αντιμετώπιση σπάνιων γενετικών ασθενειών. Τα τελευταία 17 χρόνια, υπό την προεδρία της, είχαν συγκεντρωθεί 350 εκατ. €!

Πηγές: Juventus.com, La Stampa, Corriere della Sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: