Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών στο πλευρό του Zebina και του Seedorf, καταδικάζει το ρατσισμό

H επίθεση ultras κατά του Zebina το ματς με την Atalanta (όπως και ένα επεισόδιο σε βάρος του Seedorf), προκάλεσαν την παρέμβαση της Ομοσπονδίας των Ποδοσφαιριστών (Associazione Italiana Calciatori, Aic) η οποία με ανακοίνωσή της "εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στους ποδοσφαιριστές Jonathan Zebina και Clarence Seedorf, που επλήγησαν την κυριακή από αξιοθρήνητα επεισόδια ρατσισμού. Η Aic, καταδικάζοντας σταθερά τέτοιες ντροπιαστικές πράξεις, εύχεται όλοι οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί να εργαστούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση αυτών των εκφράσεων έλλειψης πολιτισμού που προέρχονται από μια βίαιη μειοψηφία η οποία πρέπει με κάθε κόστος να απομονωθεί και να της επιβληθεί σιωπή".
O Abete επικοινώνησε με τον Blanc

(Update) Ο Abete, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Figc) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Juventus για να ενημερωθεί για την υπόθεση Zebina αλλά και συνολικά τη σχέση με τους φιλάθλους. Π Abete φέρεται να δήλωσε ότι η Ομοσπονδία είναι κοντά στο σύλλογο (όταν έπρεπε, το ξέχασε...) και να διαβεβαίωσε ότι η Ομοσπονδία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
Legrottaglie: πρέπει να δώσουμε
με πείσμα τη μάχη κατά του ρατσισμού


Μετά τον Bettega και τον capitan Del Piero, που καταδίκασαν το επεισόδιο σε βάρος του Zebina ("όταν οι tifosi επιτίθενται σε ένα συμπαίκτη μου, νιώθω χτυπημένος ο ίδιος"), δήλωση καταδίκης του ρατσισμού, που είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ο Zebina, έκανε και ο Legrottaglie: "το ρατσισμό πρέπει να τον καταπολεμάμε σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε με πείσμα και χωρίς να νιώθουμε απειλημένοι ή προσβεβλημμένοι", είπε ο διεθνής αμυντικός που τόνισε ότι η μάχη πρέπει να ξεκινήσει από το γεγάλι.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Legrottaglie αναφέρθηκε στην επίθεση και χειροδικία σε βάρος του Zebina: "το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην αναφέρεσαι και να μην δίνεις εικόνα σε όποιον έκανε αυτή τη χειρονομία. Αυτό το πρόσωπο σήμερα ήταν σε όλες τις εφημερίδες, ενώ θα ήταν καλύτερο να μην του δοθεί σημασία σε μηντιακό επίπεδο. Αν αυτά τα επεισόδια προβάλλονται, όποιος τα κάνει γίνεται διάσημος. Πάντως, είδα τον Jonathan ήρεμο", είπε και συμπλήρωσε: "ο Zebina είχε μια αντίδραση αντρίκεια και αυτό δείχνει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και σε όποιον προσπάθησε να του επιτεθεί".
Αναφερόμενος, τέλος, στην επιθετική συμπεριφορά μικρής μερίδας ultras έξω από το ξενοδοχείο, ο Legrottaglie χαρακτήρισε "θλιβερές τις σκηνές, κυρίως όταν είδα παιδάκια δίπλα σε γονείς, με τους πιο μεγάλους να επιτρέπουν στους μικρούς να βλέπουν ορισμένα πράγματα. Πρέπει να αναλογιστούμε πώς μεγαλώνουμε τους νέους μας".

Αντίδραση φίλαθλων
από τη σελίδα του capitano στο facebook

(Update) Αντίστοιχες επί της ουσίας, και πολύ σκληρότερες στις εκφράσεις αντιδράσεις, σημειώθηκαν και από φιλάθλους που κυριολεκτικά βομβάρδισαν τη σελίδα του Del Piero στο facebook που εγκαινιάστηκε σήμερα: "αυτοί οι φίλαθλοι δεν μας εκπροσωπούν, η Juve είμαστε εμείς και η Juve δεν είναι ρατσισμός και βία", "τη Juve δεν την ακουμπάμε ούτε μέσα ούτε έξω από το γήπεδο, εξαφανείστε αυτά τα πρόσωπα από τα γήπεδα και τις tifoserie", "αυτοί οι τύποι αξίζουν μόνον αδιαφορία", "δεν υπάρχει ρατσισμός στις εξέδρες αλλα΄μόνον ηλίθιοι που χρησιμοποιούν το ρατσισμό για να βρίκσουν τους παίχτες".

Πηγές: assocalciatori.it, Juventus.com, Ju29ro.com, Tuttosport, http://www.facebook.com/pages/Alessandro-Del-Piero/326971266226

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Legrottaglie: "το ρατσισμό πρέπει να τον καταπολεμάμε σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Ton fuletiko mono nikolaki?????
dimitris thess

Un Gobbo ad Atene είπε...

ΟΛΟΥΣ

bianconero78 είπε...

δεν νομιζω οτι ηταν ρατσιστικη η επιθεση απλα ηταν συνεχεια των οσων εγιναν στην αγγλια.Δεν αρμοζουν αυτα στη JUVE μας.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Ο Zebina είχε κάνει λόγο, και στην Αγγλία, για "μειοψηφική ομάδα ρατσιστών τραμπούκων". Στο γήπεδο ακούστηκαν οι αλλαλαγμοί (τα "μπουου" που μιμούντα πιθηκο) που επιφυλλάσσονται σε κάποιους έγχρωμους παίχτες.

Αφού δεν ήμουν εκεί, δεν μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη για το αν η συγκεκριμένη επίθεση μπορεί να αποδοθεί σε ρατσιστικό μένος ή "απλή", αλλά όχι λιγότερο καταδικαστέα, βίαιη συμπεριφορά. Ο βιαιοπραγών 27χρονος συνελήφθη και ενδεχομένως θα βγάλει άκρη η ανάκριση. Γενικότερα, πάντως, είναι γνωστό ότι και στην tifoseria bianconera, όπως και αλλού, όπως και εκτός γηπέδων, υπάρχει μια εξτρεμιστική φράξια.

Όπως και να έχει, προφανώς και συμφωνούμε ότι αυτά δεν αρμόζουν στη Juve μας.