Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

25 Απριλίου κατακτήθηκε το 8ο Κύπελλο Ιταλίας (επί της Milan), 25 Απριλίου χάθηκε, για άλλη μια φορά, το 10ο...

Ημέρα συνδεδεμένη με το Κύπελλο Ιταλίας για τη Juventus η σημερινή (επέτειος της Απελευθέρωσης και της Αντίστασης) -με μια επιτυχία και μια αποτυχία... Η επιτυχία, του 1990, αφορά στην προτελευταία κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Juve (το 1995 ήρθε η τελευταία...). Προπονητής ήταν ο Dino Zoff που εκείνη τη χρονιά οδήγησε τη Juventus στην κατάκτηση του 2ου Κυπέλλου Uefa στην ιστορία του συλλόγου με "θύμα" τη Fiorentina... Όσον αφορά στο Κύπελλο Ιταλίας, η Juve το κέρδισε επικρατώντας, σαν σήμερα στις 25 Απριλίου 1990 επί της Milan μέσα στο Μιλάνο με ένα γκολ του Galia στο 17'. Το πρώτο ματς, στο Τορίνο στις 28 Φεβρουαρίου (ημέρα γενεθλίων του Zoff), είχε μείνει ισόπαλο 0-0 (αναλυτικά η πορεία της Juve εδώ)...

Το γκολ του Galia, οι πανηγυρισμοί, οι δηλώσεις του Zoff και του Tacconi που ευχήθηκε αυτό που έγινε πραγματικότητα: την κατάκτηση και του Uefa!

MILAN - JUVENTUS 0-1
Τέρματα: 17' Galia
Κίτρινες κάρτες: Baresi (Μ) - Marocchi (J)
Διαιτητής: D' Elia
Θεατές: 83.561

MILAN: G.Galli, Tassotti, Costacurta, Colombo (66' Salvatori), F.Galli, Baresi, Donadoni, Rijkaard, Van Basten, Evani, Massaro (46' Borgonovo).
JUVENTUS: Tacconi, Napoli, De Agostini, Galia, Bruno, Bonetti, Aleinikov, Barros, Casiraghi, Marocchi, Schillaci (74' Alessio).

Πιο πρόσφατη η αποτυχία να κατακτηθεί το Κύπελλο: σαν σήμερα, 25 Απριλίου 2002, η Juventus κέρδιζε 2-1 την Parma με γκολ των Amoruso και Zalayeta και το Nakata να βάζει για τους φιλοξενούμενους στις καθυστερήσεις αυτό που θα αποδεικνυόταν "χρυσό" γκολ στη ρεβάνς της 10ης Μαϊου. Τότε η Juve έχασε 1-0 στην Parma χάνοντας και το (10ο της) Κύπελλο και στερώντας στον Buffon τη χαρά να κατακτήσει ένα δεύτερο Κύπελλο στην καριέρα του μετά από εκείνο του 1999 με την Parma, τότε... Πάντως, εκείνο το 2002, η Juventus του Lippi κατακτούσε το 26ο scudetto της...

Πηγές: JuWorld.Net, La Repubblica

Δεν υπάρχουν σχόλια: