Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στη Juventus για τις ρατσιστικές ιαχές "φιλάθλων": σωστά! Υποκρισία της Inter που χάιδευε τους δικούς της...

Μετά και τη σαφή υπόδειξη της Uefa, ο αθλητικός δικαστής Gianpaolo Tosel τιμώρησε -και σωστά- τη Juventus να αγωνιστεί κεκλεισμένων των θυρών στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι (με τη Lecce στις 3 Μαϊου) εξαιτίας των ρατσιστικών ιαχών που ακούστηκαν κατά του Mario Balotelli στο παιχνίδι με την Inter (επιπέδου: "δεν υπάρχουν μαύροι Ιταλοί", και άλλα πολύ χειρότερα). Η Juventus, που χθες καταδίκασε μέσω του προέδρου της τις ρατσιστικές ιαχές (αναλυτικά εδώ) -κάτι που πολλοί άλλοι σύλλογοι έχουν αποφύγει να κάνουν αλλά και η ίδια καθυστέρησε να πράξει- ανακοίνωσε, κακώς, ότι θα ασκήσει έφεση ενώ η Inter ύψωσε τους τόνους ζητώντας παραδειγματική τιμωρία τη στιγμή που η ίδια απάλλαξε τους "φιλάθλους" της για αντίστοιχα επεισόδια (αναλυτικά πιο κάτω) μόλις πριν 3 χρόνια...

Επιβαρυντική η έλλειψη έμπρακτης αποδοκιμασίας
Η ρητή καταδίκη ήρθε με μια μέρα καθυστέρηση...
Κακώς η Juventus καταθέτει έφεση κατά της απόφασης!


Στην απόφασή του ο αθλητικός δικαστής σημείωσε ότι οι ρατσιστικές ιαχές ακούστηκαν πολλές φορές ("στο 4', 26', 35', 41', 42', 56', 64', 67', 70', 75'") και από διαφορετικές πλευρές του γηπέδου και υπογράμμισε ότι έλλειψε οποιαδήποτε εκδήλωση ισχυρής αποδοκιμασίας από άλλους φιλάθλους καθώς και κάποια παρέμβαση από το σύλλογο -δεν έγινε καμία έκκληση από τα μεγάφωνα να σταματήσουν οι ρατσιστικές προσβολές... Αυτή η έλλειψη έμπρακτης αποδοκιμασίας, επιβάρυνε τη θέση της Juventus και οδήγησε στην επιβολή της συγκεκριμένης τιμωρίας: μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. (update) Η Juventus επικαλείται για την καθυστέρηση αντίδρασης το ότι η αίσθηση στο γήπεδο δεν ήταν τόσο έντονη όσο από την τηλεόραση ενώ κύκλοι της εξηγούν την έφεση λέγοντας ότι ως σύλλογος έχει αποδείξει, και αυτό ισχύει, ότι πρωτοστατεί σε θέματα αθλητικής κουλτούρας κατά της βίας και του ρατσισμού.

Η Ομοσπονδία μελετά αλλαγές
ώστε να διακόπτονται τα ματς και για τις ιαχές

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, και δεδομένου ότι ο ισχύων κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα διακοπής παιχνιδιού μόνον εφόσον αναρτηθούν ρατσιστικά πανώ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Figc) Giancarlo Abete αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί η αλλαγή του κανονισμού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διακοπής του ματς και στην περίπτωση ρατσιστικών ιαχών -ο Mattarese, πρόεδρος της Lega τάχθηκε υπέρ ισχυρών ποινών που θα προβλέπουν την παύση για τις ομάδες που κατηγορούνται.
"Εκφράζω τη ρητή μου αποδοκιμασία και τη θλίψη μου για ό,τι συνέβη σε βάρος του Balotelli. Μπορούμε να ξαναδούμε το κανονιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, αλλά το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν είναι το κατακάθι του κόσμου, ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει την αθλητική διάσταση", δήλωσε ο Abete στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης τύπου όπου ζήτησε συγγνώμη από την κοινή γνώμη επισημαίνοντας πάντως ότι όλα τα θεσμικά όργανα έκαναν το καθήκον τους -επισήμανση που αφορά στην Inter που ήθελε να της ζητήσει... συγγνωμη!
Η Inter τώρα υψώνει τους τόνους
αλλά πριν 3 χρόνια χάιδευε τους "φιλάθλους" της
σε απολύτως αντίστοιχο και χειρότερο περιστατικό...


Η διοίκηση της Inter έχει υψώσει τους τόνους και μάλιστα το αφεντικό και πρόεδρός της, Massimo Moratti ζήτησε παραδειγματική τιμωρία λέγοντας ότι αν ήταν στο γήπεδο θα είχε αποσύρει την Inter... Ωστόσο, ο ίδιος ο Moratti προ τριετίας απάλλαξε αντίστοιχη συμπεριφορά των nerazzurri και μάλιστα σε δυο ματς. Η αρχή έγινε στο εντός έδρας παιχνίδι της Messina κατά της Inter (1-2, 30 Οκτωβρίου 2005), όταν ο 22χρονος Marco Andre' Zoro, παίχτης από την Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε στο σημείο (στο 66΄) να πιάσει τη μπάλα και να κατευθυνθεί προς τον πάγκο δείχνοντας αποφασισμένος να αποχωρήσει εξαιτίας των ρατσιστικών ιαχών σε βάρος του από "φιλάθλους" της Inter. Τον έπεισαν να μείνει στο γήπεδο ο Adriano και ο Martins, δυο έγχρωμοι παίχτες της Inter... Ο αείμνηστος πρόεδρος της Inter, Giacinto Facchetti ζήτησε συγγνώμη "για τη συμπεριφορά κάποιων ανάγωγων"...
Στη ρεβάνς (2 Απριλίου 2006, 3-0 για την Inter), οι "φίλαθλοι" της γηπεδούχου Inter άρχισαν να βρίζουν τον Zoro από το ζέσταμα ως το τέλος του ματς ενώ είχαν υψώσει και ρατσιστικό πανώ... Στα μισά του παιχνιδιού, το San Siro διχάστηκε καθώς οι μισοί φίλαθλοι αντέδρασαν -προς τιμήν τους- στις συνεχόμενες ρατσιστικές ιαχές κατά του Zoro. Όμως, μετά το ματς ο Moratti δήλωνε: "σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σχέση ο ρατσισμός, είχαμε να κάνουμε απλώς με μια έκφραση βλακείας από πλευράς μιας μερίδας (οπαδών) που θεώρησε ότι υπέστη άδικη βλάβη άδικα στο ματς του πρώτου γύρου. Γι' αυτό το λόγο δεν φοβάμαι καθόλου την τιμωρία του γηπέδου. Οι ultrà τα έβαλαν απλώς με το πρόσωπο" (!), δήλωνε τότε ο Moratti ενώ ο πρόεδρος της Messina, Pietro Franza στηλίτευε το γεγονός ότι δεν διακόπηκε το ματς... (Update 21/4) O Zoro έκανε δηλώσεις στις εφημερίδες και αναρωτήθηκε αν κατάλαβε τώρα ο Moratti και οι παίχτες της Inter τι πέρασε ο ίδιος. Τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ματς και απέρριψε τα επιχειρήματα που λένε ότι ο Balotelli αποδοκιμάζεται για την τσαμπουκαλίδικη συμπεριφορά.
(update 3, 21/4) Ο Moratti είπε ότι μπορεί να θεωρηθεί "αντιφατικό" να ζητά η Juve συγγνώμη και μετά να κάνει έφεση, αν και σημείωσε ότι οι δικές του δηλώσεις δεν έγιναν για να τα βάλει με τη Juve αλλά για να επισημάνει ένα ευρύτερο πρόβλημα. Παράλληλα, προσπέρασε τις παλιότερες δικές του δηλώσεις λέγοντας ότι είχε σταθεί στο πλευρό του παίχτη (Zoro), και τόνισε πως "άλλο θέμα είναι η συμπεριφορά του Balotelli στο γήπεδο και άλλο οι ρατσιστικές εκδηλώσεις".
Όσο οι παράγοντες χρησιμοποιούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και δεν καταδικάζουν ρητά, έμπρακτα, άμεσα και σε κάθε περίπτωση τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, τόσο το φαινόμενο θα δηλητηριάζει τα γήπεδα.
Μέτρα ζητούν οι ποδοσφαιριστές

Αναφερόμενος στο επεισόδιο σε βάρος του Balotelli, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, Sergio Campana δήλωσε ότι τέτοια επεισόδια δεν επιτρέπεται να περνάνε χωρίς να λαμβάνονται μέτρα. "Θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Ομοσπονδία και τη Lega να πάρουν πρωτοβουλίες. Δεν περιμένουμε ένα τέτοιο επεισόδιο από μια πόλη πολιτισμένη όπως το Τορίνο. Δεχθήκαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από παίχτες που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο Balotelli και μας καλούν να πάρουμε θέση", δήλωσε ο Campana και προανήγγειλε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα ληφθούν αποφάσεις.

Αιχμές για τη συμπεριφορά του Balotelli
από παίχτες και από τον πρόεδρο της Figc

(Update) Μια επιπρόσθετη διάσταση, πάντως, έδωσε ο Matteo Ferrari, έγχρωμος Ιταλός αλγερινής καταγωγής αμυντικός της Genoa (μια από τις ομάδες που έχει πληρώσει με πρόστιμο τις ρατσιστικές ιαχές κατά του Balotelli): καταδικάζει αναμφίβολα αλλά επισημαίνει ότι "ο Balotelli συχνά έχει τσαμπουκαλίδικη συμπεριφορά, δεν δείχνει κανένα σεβασμό στους μεγαλύτερους συναδέλφους του (σ.σ. κάτι που έκανε και στο Τορίνο). Αν ήμουν φίλαθλος θα τον αποδοκίμαζα και εγώ. Με σφυρίγματα, τίποτε άλλο", είπε ο αμυντικός. Ανάλογες δηλώσεις για την τσαμπουκαλίδικη συμπεριφορά του νεαρού έγιναν εν θερμώ και από παίχτες της Juventus πριν ξεσπάσει όλος ο θόρυβος.
Στο μεταξύ και ενώ η Inter καταδικάστηκε σε πρόστιμο 10.000 € γιατί στο ματς με τη Juventus ο Balotelli καθυστέρησε να μπει στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη του ματς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Abete άφησε μια αιχμή για τη συμπεριφορά του Balotelli που έχει εξοργίσει κατά διαστήματα τους πάντες, ακόμα και τον Mourinho που τον τιμώρησε για λίγο και τον ξετιμώρησε όταν απείλησε να φύγει... "Στο γήπεδο όλοι έχουν δικαίωμα να ζητούν σεβασμό", επισήμανε ο Abete, "αλλά πρέπει και να επιδεικνύουν σεβασμό γιατί μπροστά σε χιλιάδες θεατές πρέπει να φερόμαστε υπεύθυνα".

Τι υποστηρίξανε οι Ultra' της Juventus

(Update 21/4) Ένας από τους επικεφαλής των ultra' της Juventus εμφανίστηκε στον "Antenna 3" και υποστήριξε ότι οι ιαχές κατά του Balotelli "δεν έχουν να κάνουν με το ρατσισμό. Οι βρισιές εναντίον του είναι ανάλογες με εκείνες κατά παιχτών που δεν έγχρωμοι. Συνέβη να εκδηλωθεί επίθεση κατά του Materazzi για την μητέρα του (σ.σ. την οποία έχασε μικρός), κατά του Borriello για την προδοσία της αρραβωνιαστικιάς του, κατά του Ibrahimovic για τις σλάβικες ρίζες του. Οι ίδιοι tifosi juventini που πρόσβαλαν τον Balotelli έχουν φωτογραφηθεί με το Sissoko και τον Vieira. Επιπλέον, ο επιθετικός της Inter έχει μια προβοκατόρικη συμπεριφορά, απόδειξη ότι το Σάββατο το βράδυ δεν υπήρξαν ύβρεις ούτε κατά του Vieira ούτε κατά του Muntari", είπε. Όντως, αυτό το σκεπτικό μπορεί να ερμηνεύσει το γιατί δεν αντέδρασε το μεγάλο μέρος του κοινού αλλά ιαχές επιπέδου "δεν υπάρχουν μαύροι Ιταλοί" (αντίστοιχες με τον "δεν υπάρχουν μαύροι Εγγλέζοι" που απηύθυναν τα μέλη του Εθνικού Μετώπου ότι πρωτοέπαιξαν έγχρωμοι στην Εθνική Αγγλίας) είναι συνθήματα με συγκεκριμένο χρώμα: φαιό και ρατσιστικό. Και μόνο όταν όλοι κατανοήσουν, με βαριές ποινές, ότι δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα, θα μπορούμε να συζητάμε για απλές αποδοκιμασίες...

Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά, πλέον

(Update 2, 21/4) Ο μικρός εγγονός των Agnelli, Lapo Elkann θεωρεί ότι η Juventus αντιμετωπίστηκε ως "αποδιοπομπαίος τράγος: τα ίδια γίνονται παντού με τον Balotelli όπως και με τον Sissoko", είπε και καταδίκασε απερίφραστα τις ρατσιστικές εκδηλώσεις τονίζοντας πως ένιωσε ντροπή και επισημαίνοντας μάλιστα ότι "το να πετύχει ένας έγχρωμος είναι τρεις φορές πιο δύσκολο". Παράλληλα, επισήμανε την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Balotelli και ευχήθηκε να αποκτήσει αθλητική κουλτούρα για να γίνει ρπαγματικά σπουδαίος για το καλό της ίδιας της (Εθνικής) Ιταλίας.
Ο ευρύτερος προβληματισμός που καταγράφεται σε κύκλους της Juventus είναι πλέον ότι κακώς διαμαρτύρεται: θα πρέπει να θεωρεί σημείο εκκίνησης την τιμωρία της και να ζητά αντίστοιχες τιμωρίες να εφαρμόζονται από εδώ και πέρα σε όλους!
Οι αντιδράσεις Platini, Ranieri
και η βαρύνουσας σημασίας θέση του Boniperti

Οι αντιδράσεις του Platini, του Ranieri και το σκεπτικό της έφεσης από τον Cobolli Gigli, την Τρίτη 21 Απριλίου, εδώ
Η αντίδραση του επίτιμου προέδρου Giampiero Boniperti κατά της έφεσης, με άρθρο στις 22 Απριλίου, εδώ

Πηγές: Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa, Figc, Juventus.com, TuttoMercatoWeb

Δεν υπάρχουν σχόλια: