Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Ok, εμείς λέμε ότι έπρεπε να έχουμε κερδίσει ασχέτως πέναλτυ αλλά εσείς μην μας τα πρήζετε με τη δήθεν εύνοια της διαιτησίας υπέρ μας

Οπαδός της Napoli έχει δηλώσει σε συνέντευξη του 2010 ο διαιτητής που είπε στον Conte ότι δεν του πήγαινε να δώσει το πέναλτυ...
Εντάσεις και ανάμεσα στους φιλάθλους της Juve έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Conte ότι ο διαιτητής παραδέχθηκε ότι, παρά την υπόδειξη επόπτη και τέταρτου διαιτητή, "δεν του πήγαινε" να σφυρίξει το πέναλτυ υπέρ της Juventus στο 93' του ματς με τη Genoa -δήλωση που τα γνωστά media άρχισαν ήδη να αμφισβητούν εμφανίζοντας το νεαρό διαιτητή να λέει ότι δεν το έδωσε γιατί δεν υπήρχε πρόθεση- σε συνδυασμό μάλιστα με τη δήλωση του Marotta: "προφανώς ο ορισμός του Guida δεν πιστεύω ότι ήταν ιδιαιτέρως ευτυχής. Πρόκειται για νεαρό διαιτητή και είναι από την Torre Annunziata, στην επαρχία της Napoli. Βάζοντάς τον να σφυρίξει τη Juventus δεν τον φέρνεις στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Επιπλέον αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει να έχεις έξι δικαστές στο γήπεδο αν δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στον επόπτη περιοχής και τον διαιτητή;"
Κατ' αρχήν μια υπενθύμιση του Guido Vaciago του Tuttosport Stefano Braschi, υπεύθυνος για τον ορισμό των διαιτητών αρχιδιαιτητής, στις αρχές της σεζόν είχε υποδείξει: "σε περίπτωση σέντρας στην περιοχή με πολλούς παίχτες εντός αυτής, τιμωρείται το χέρι χωρίς εξαιρέσεις".
Με αυτό το δεδομένο, οι ενστάσεις από πλευράς και επώνυμων tifosi bianconeri αφορούν την ένταση των διαμαρτυριών μέσα στο γήπεδο, στο φινάλε του παιχνιδιού, αλλά και μετά. Ενδεικτικά:
Ο Marco Guida
  • Ο Salvatote Cozzolino του Ju29ro έγραψε στο facebook: "απόψε είδα άσχημα, πολύ άσχημα πράγματα. Και δεν αναφέρομαι στο αστρονομικό πέναλτυ που δνε έδωσε ο Guida. Είδα έναν Γενικό Διευθυντή να κάνει δηλώσεις άνευ νοήματος με αναφορά στην καταγωγή του Guida σαν να ήταν ο οποιοσδήποτε Facchetti. Είδα έναν προπονητή που στο σφύριγμα της λήξης όρμησε στο γήπεδο σε κατάσταση υστερίας σαν να ήταν ο οποιοσδήποτε Gigi Simoni. Έκαν ληστεία, σύμφωνοι. Αλλά τα στελέχη μας δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι είναι στη Juventus, όχι στην Inter. Δεδομένου του αντιπάλου, το παιχνίδι έπρεπε να κερδηθεί στο γήπεδο ανεξαρτήτως όλων. Ε λοιπόν, ας πούμε ότι Giovinco και De Ceglie δεν κάνουν για τη Juventus. Και ας πούμε επίσης ότι ο Buffon απόψε στο γκολ συνερχόταν ακόμα από τη σαμπάνια της ανανέωσης του συμβολαίου. Ας κάνουμε reset και επανεκκίνηση. Χωρίς να παριστάνουμε τους interisti, #ωςτοτέλος". Στο twitter εξήγησε στη συνέχεια ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να γίνουν από τον πρόεδρο στις αρμόδιες έδρες και ότι αν ο Guida είπε πράγματι ότι "δεν του πήγαινε", η Juventus πρέπει να ζητήσει επανάληψη του παιχνιδιού.
  • Ο Antonio Corsa, που εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς το αν ήταν πέναλτυ το χέρι, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται πρόθεση, αφού επανέλαβε τη θέση ότι τα λάθη που διορθώνονται είναι μόνον τα δικά μας, επανήλθε με βάση το "δεν μου πήγαινε" του διαιτητή και αφού επανέλαβε ότι διαμαρτυρίες σαν αυτές στο φινάλε δεν έχουν αποτέλεσμα άλλο από την ενδεχόμενη τιμωρία παιχτών και προπονητή, επισήμανε ότι ένα "τεχνικό λάθος" του διαιτητή είναι μέσα στο παιχνίδι. "Αλλά, ακριβώς αυτό είναι το θέμα, εδώ δεν έχουμε ένα τεχνικό λάθος. Ήταν, αναφέρει ο Conte, ένα λάθος "ψυχολογικό", επιρροής από την ανάποδη" σε βάρος της γηπεδούχου και μάλιστα μεγάλης ομάδας οπότε καλέι όλους να αναρωτηθούν τι έγινε, να πουν ένα μεγάλο: "Γιατί; Γιατί αυτού του διαιτητή που έχει ένα "εύκολο" σφύριγμα στην διάθεσή του, "δεν του πάει"; Τι θα ρισκάριζε, σφυρίζοντάς το και, ας το αποδεχθούμε, κάνοντας λάθος σφύριγμα. Σίγουρα τη μηντιακή διαπόμπευση. Ίσως μια "παραδειγματική" τιμωρία από τον Briaschi. Το πιθανότερο, και τα δυο. Ένα λάθος υπέρ της Juventus θα οδηγούσε στο ξέσπασμα [δεν θέλω καν να φτανταστώ τις μαλακίες που θα μπορούσε να πει ο Preziosi (σ.σ. τις είπε θυμίζοντας το γκολ του Muntari την ώρα που τα κανάλια μιλούσαν για το πέναλτυ στο Ronaldo)] των αντιjuventini και την επίδραση στις κορυφές της διαιτησίας που, όπως έχει ήδη συμβεί, θα έπρεπε να ζητήσουν "συγγνώμη", θα έπρεπε να νιώσουν ταπεινωμένοι και επομένως θα έκαναν τον Guida να την πληρώσει. Κακοπιστία; Όχι. Απολύτως όχι. Και πάλι όχι. Εξωτερικές επιδράσεις; Ναι", γράφει ο Corsa και συνεχίζει: "Όχι, δεν είναι λάθη, όπως ειπώθηκε αλλά παλιανθρωπιές. Είναι "μη αποφάσεις". "Μη σφυρίγματα" όχι επειδή δεν είδε αλλά επιεδή δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη οπότε κάνει ότι δεν είδε τίποτε. Ε λοιπόν, δεν πάει καλά. Χρειάζονται απάντήσεις. Και η καλύτερη απάντηση θα ήταν να σταματήσουν τον Guida με "τιμωρία" παραδειγματική για να δώσουν να καταλάβουν ότι τις επιπτώσεις τις έχει όχι τόσο όποιος κάνει λάθος (και μπορεί να κάνει λάθος, είναι ανθρώπινο) ένα σφύριγμα (και ας είναι υπέρ της Juve) αλλά όποιος δεν έχει το θάρρος των αποφάσεων του, που αφήνεται να επηρρεαστεί και κατά συνέπεια επηρεάζει. Αυτό θα έκανε μια Ένωση Διαιτητών (AIA) που θα μέτραγε πραγματικά την εικόνα της και την ωρίμανση των διαιτητών της. Θα τους "βοηθούσε" έτσι", καταλήγει επισημαίνοντας ότι με τη Genoa έπρεπε να τα πάμε καλύτερα και ότι είναι στο χέρι της AIA να βρει απάντηση καλύτερη απ' αυτή που έδωσε ο Marotta
  • O γνωστός τεχνοκριτικός, και tifoso bianconero, Luca Beatrice, τέλος τουιτάρισε ότι "εδώ μιλάνε για στυλ και διάφορα άλλα αφελή. Το στυλ της camorra να το ζητήσουμε από τον De Laurentis", γράφει.
  • (update) Στο Gruppo Greco αρθρογραφία V for Vecchia Signora με ευθύ τίτλο που παραπέμπει φυσικά και στο περιεχόμενο: "Κόουτς, έχεις ψαθεί κάπου μεταξύ των φλας των media και των κορεό των Ultras" (εδώ) και θέτει το ζήτημα κατά πόσο ο mister πρέπει να επισκιάζει τους παίχτες και μάλιστα να το επιδιώκει και τον καλεί να αλλάξει νοοτροπία.
Αν ήταν να συνοψίσω θα έλεγα -ως συμπλήρωμα σε όσα έγραψα- ό,τι και ένας άλλος φίλαθλος: "έπρεπε να κερδίσουμε και χωρίς το πέναλτυ. Τελεία. Τώρα, όμως, μην μας σπάτε πια τ' αρχίδια με τα διάφορα περί διαιτητικής εύνοιας. Forza Parma". Και τη δήλωση του Paul Pogba στο twitter: "Our Juventus' spirit leads us not to protest but... Accept!".
Το επίμαχο απόσπασμα
Και αυτό, ανεξάρτητα από την αποκάλυψη από το TuttoJuve.com μιας συνέντευξης του διαιτητή του αποψινού παιχνιδιού, Marco Guida στο τεύχος 23 του Napolissimo, το 2010 (μπορείτε να διαβάσετε εκτενή αποσπάσματα σε ένα post του L'altro calcio.blogspot, εδώ): "διατηρώ όμορφες αναμνήσεις από όλα τα παιχνίδια που διαιτήτευσα, όπως για παράδειγμα ένα φιλικό Cavese-Napoli τον ιανουάριο του 2009. Ήταν μια στιγμή περηφάνειας για μένα. Όπως και να έχει, το να σφυρίζεις τη Napoli, της οποίας παρακολουθώ τις τύχες από παιδάκι, δεν τυχαίνει κάθε μέρα", έλεγε για να συμπληρώσει: "είμαι παθαισμένος με το ποδόσφαιρο και ενδιαφέρομαι και εγώ για τις τύχες μιας ομάδας που δυστυχώς όμως περνά μια σύσκολη στιγμή, όπως η Savoia. Η κατάσταση της ομάδας αντικατοπτρίζει δυστυχώς την κοινωνική και οικονομική κατάσταση μιας πόλης με μεγάλα προβλήματα. Ποιος ξέρει αν αυτή η κατάσταση θα μπορέσει να αλλάξει. Το εύχομαι για όλους. Προφανώς, μετράει πολύ για μένα και η τύχη της Napoli"... Ας ασχοληθούν οι αρμόδιοι της διαιτησίας και της Ομοσπονδίας να βρουν πλέον την άκρη. Αλλά εμάς ας πάψουν να μας πρήζουν με το παραμύθι της εύνοιας υπέρ της Juventus!
Πηγές: Juventus.com, Tuttosport, Salvatore Cozzolino, Antonio Corsa, TuttoJuve.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: