Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Όπου δεν τα καταφέρνουν τα κανόνια, είναι πιο χρήσιμη η διπλωματία

Το άρθρο του Salvatore Cozzolino του Ju29ro που εξηγεί τη στάση του συλλόγου στην εκλογή του Abete στην Figc παραπέμποντας στην πολιτική και οικονομική μάχη στη Lega Serie A και την κεντρική θέση που θέλει να ξανακαταλάβει η Juventus
Η επανεκλογή του Abete στην προεδρία της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Figc) και με την ψήφο της Juventus η οποία βρίσκεται στα δικαστήρια με την Ομοσπονδία διεκδικώντας τα 444 εκ. αποζημίωση για την farsopoli, ξένισε πολλούς, ιδίως μετά τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις κατά του Abete από τον ίδιο τον Andrea Agnelli.

O Salvatore Cozzolino, υπεύθυνος εξωτερικών σχέσων και επικοινωνίας του Ju29ro και εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, αρθρογραφεί σχετικά και με τίτλο "Εκεί που δεν τα καταφέρνουν τα κανόνια, είναι πιο χρήσιμη η διπλωματία" ξεκινά εξηγώντας ότι η ψηφος στην Ομοσπονδία της Lega Serie A συνηθίζεται να θεωρείται ένα είδος ομαδικής ψήφου που συμερίζεται όλη η Lega που αυτή την περίοδο όμως είναι πρακτικά ακέφαλη οπότε φτάσαμε στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας με τον Abete μοναδικό υποψήφιο και μια χλιαρή προσπάθεια να βρεθεί άλλος υποψήφιος από τον Lotito (Lazio). Σε αυτό το σημείο η Juventus θα μπορούσε να καταψηφίσει ή να απόσχει αλλά, γράφει ο Cozzolino, ο ίδιος σχημάτισε την εντύπωση ότι ο Σύλλογος αποφάσισε να κινηθεί μαζί με τις άλλες ομάδες ώστε η Lega Serie A να φανεί συμπαγής, ιδίως ενόψει των κρίσμων αποφάσεων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τις προσεχείς ημέρες για την ίδια τη διοίκηση της Lega.
"Και πράγματι είναι σε αυτό το πεδίο που η Juventus παίζει πολλά από τα χαρτιά της γαι να ανακτήσει θέσεις στο "Παλάτι", σε μια μάχη που τη βρίσκει απέναντι κυρίως στον πρόεδρο της Lazio, Lotito και το διευθύνοντα σύμβουλο της Milan, Galliani. H Juventus, βγαίνοντας πολιτικά κατεστραμμένη από τις στάχτες της Calciopoli, αφού έχασε τέσσερα χρόνια με τους Cobolli και Blanc, ξεκίνησε το 2010 μαι αργή πορεία ανανέωσης που ως τώρα ισοφάρισε κυρίως το διοικητικό και managerial μέρος, παρά τόσο το τεχνικο-αθλητικό. Και τα αποτελέσματα φαίνεται να δίνουν δίακιο στον Andrea Agnelli. Το δεύτερο μέρος, κατά την άποψή μου, προβλέπει τώρα ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με τις ομοσπονδιακές πολιτικές και εκείνες της Lega, και ενόψει των προσεχών ετών που θα χαρακτηρίζονται από σημαντικά γεγονότα, κυρίως το νέο αγώνα για την διαπραγμάτευση των συλλογικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το σχετικό κριτήριο κατανομής. Ιδού λοιπόν που, λογικά, ο σύλλογος θα μπορούσε να έχει επιλέξει πρωτίστως να αφοσιωθεί στις μάχες που έχει να δώσει στη Lega, όπου τις προσεχείς εβδομάδες, ελλείψει μιας συμφωνίας (σ.σ. η Juve πρότεινε υποψήφιο που δεν αποσπούσε παρά μόνον τη σχετική πλειοψηφία των συναινέσων και αυτό ήταν ήδη επιτυχία), μπορεί να συμβεί η Figc να πρέπει να στείλει έναν Ειδικό Επίτροπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν έγκριτες πηγές, στη δευτεριάτικη σύσκεψη φαίνεται ότι ο Andrea Agnelli επιβεβαίωσε την κριτική στον Abete για την προηγούμενη θητεία αλλά ανάμεσα στις γραμμές του ζήτησε υποστήριξη για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Lega, όπου Lotito και Galliani θα ήθελαν μια παράταση για τον Beretta (σ.σ. σημερινό πρόεδρο) ενώ η Juventus και άλλοι θα ήταν υπέρ μιας "τεχνικής διακυβέρνησης" (ακούστηκε το όνομα του Brunelli, του γενικού διευθυντή) που να μπορέσει κυρίως να προχωρήσει στη σύνταξη του νέου καταστατικού και στη συνέχεια να παίξει το ρόλο οδηγού προς την ανανέωση που επιθυμεί. Μια Juventus, επομένως, που ενδιαφέρεται κυρίως να ξαναβρεί τη θέση της πολιτικά στη Lega, για να έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στα οικονομικά θέματα αλλά και για να καταφέρει να επιδράσει πιο αποτελεσματικά, στα προσεχή χρόνια, στην Ομοσπονδία.

Είναι μια διαχειριστική επιλογή που μπορεί κανείς να συμμεριστεί περισσότερο ή λιγότερο και της οποίας τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να κρίνουμε σήμερα. Ο Andrea Agnelli απέφυγε να ανέβει στα κεραμίδια με ένα κούφιο λευκό ή μια αντίθετη ψήφο, αλλά συνακόλουθα έχει επιβεβαιώσει στους ομοσπονδιακούς θεσμούς ότι οι ανοιχτές προσφυγές παραμένουν. Και ότι υα μάτια και τα αυτιά παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι συμβαίνει στη Νάπολι, στο δικαστήριο. Είναι προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει η Juventus είναι απαραίτητες για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Και είναι φανερό πως η Juventus, που αυτά τα χρόνια ξανάγινε το "benchmark" που ακολουθείται στην Ιταλία, δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να τις κοιτά να υλοποιούνται από την αντιπολίτευση. Ή περιοριζόμενη σε ένα ρόλο δευτεραγωνιστή. Εξάλλου η ιδεα της αντιπολίτευσης είναι γνήσια "πολιτική" και βέβαια δεν ταιριάζει εν γένει στον αθλητισμό, και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Ο στόχος της Juventus, επομένως, είναι να αλλάξει το ποδόσφαιρο από μέσα, δρώντας ως πρωταγωνιστής. Και είναι φανερό ότι μια τέτοια φιλοδοξία δεν μπορεί να ανταλλαγεί με την στείρα ικανοποίηση ότι έριξες μια κλανιά στον επανεκλεγέντα ομοσπονδιακό πρόεδρο. Μερικές φορές εκεί που δεν τα καταφέρνουν τα κανόνια είναι πιο χρήσιμη η διπλωματία".
Ο Cozzolino, φανατικός υπέρμαχος του αγώνα χωρίς εκπτώσεις για την οριστική δικαίωση της Juventus στο μέτωπο calciopoli/farsopoli έγραψε προφανώς το άρθρο ως απάντηση στα ενοχλημένα άρθρα άλλων μελών του Ju29roTeam για τη στάση έναντι του Abete. Νομίζω ότι η ανάλυσή του είναι ψύχραιμη και πάει σε βάθος καθώς γνωρίζει καλά τις διοικητικο-οικονομικές πλευρές του παιχνιδιού που παίζεται στο ποδοσφαιρικό σκηνικό. Να θυμίσω, μάλιστα, ότι οι βασικοί αντίπαλοι, Galliani και Lotito ήταν οι εμπλεκόμενοι άμεσα στην Calciopoli, ειδικά ο πρώτος σχεδόν περισσότερο και από την Inter, που απέφυγαν τις επιπτώσεις, με τη Milan να συμμετέχει μάλιστα στο Champions League και να κερδίζει κιόλας και τη Lazio να αποφεύγει τα χειρότερα.
Πηγή: Ju29ro.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: