Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι πέντε λέξεις του Roberto Baggio

Ανοιχτή επιστολή προς τους νέους από το festival του Sanremo

"Πιστεύω ότι σε κάθε ποδοσφαιριστή πρέπει να μένει κάτι το παιδικό", δήλωσε στο Sanremo o Roberto Baggio. Ήταν ίσως η μόνη καθαρά ποδοσφαιρική του δήλωση στο φεστιβάλ καθώς αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνο που του διατέθηκε -και που σπάνια χρησιμοποιεί καθώς προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- για να μιλήσει για τον αγώνα για την ειρήνη και κατά της πείνας στον κόσμο. Και έπειτα διάβασε μια ανοιχτή επιστολή προς τους νέους:
"Θα ήθελα να καλέσω τους νέους να σκεφτούν πάνω στις ακόλουθες λέξεις. Η πρώτη είναι "πάθος". Δεν υπάρχει ζωή χωρίς πάθος και αυτό μπορείτε να το αναζητήσετε μόνον μέσα σας. Μη δίνετε σημασία σε όποιον θέλει να σας επηρρεάσει. Το πάθος μπορεί να γίνει μεταδοτικό, κοιταχτείτε μέσα σας και εκεί θα το βρείτε.

Η δεύτερη (λέξη) είναι "χαρά". Αυτό που κάνει πετυχημένη μια ζωή είναι να χαίρεσαι για αυτό που κάνεις. Θυμάμαι τη χαρά στο κουρασμένο πρόσωπο του πατέρα μου και στο χαμόγελο της μητέρας μου όταν καθόμασταν και οι δέκα μας γύρω από το στρωμένο τραπέζι. Είναι ακριβώς από τη χαρά που γεννιέται εκείνη η αίσθηση πληρότητας όποιου ζει γεμάτα τη ζωή του.

Η τρίτη (λέξη) είναι "θάρρος". Είναι θεμελιώδες να είμαστε θαρραλέοι και να μάθουμε να ζούμε πιστεύοντας στον εαυτό σας. Το να έχεις προβλήματα ή να κάνεις λάθος, είναι απλά φυσιολογικό. Είναι απαραίτητο να μην αφήνεις να ηττηθείς. Το σημαντικότερο είναι να νιώθεις ικανοποιημένος γνωρίζοντας ότι τα έδωσες όλα, ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, με τον τρόπο σου και σύμφωνα με τις ικανότητές σου. Κοιτάξτε το μέλλον και προχωρήστε.

Η τέταρτη λέξη είναι "επιτυχία". Αν ακολουθείτε χαρά και πάθος, τότε μπορούμε να μιλάμε και για επιτυχία, για αυτή τη λέξη που δείχνει να έμεινε η μοναδική αξία της κοινωνίας μας. Μα, τι σημαίνει να έχεις επιτυχία/να είσαι πετυχημένος. Για μένα σημαίνει να υλοποιείς στη ζωή αυτό που είσαι κατά τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό ισχύει τόσο για τον ποδοσφαιριστή, όσο για τον ξυλουργό, τον αγρότη, το φούρναρη.

Η πέμπτη (λέξη) είναι "θυσία". Νέος υπέστη ατυχήματα στα γόνατα που μου δημιούργησαν προβλήματα και πόνο για όλη μου την καριέρα. Κατάφερα να συμβιώσω και συμβιώνω με εκείνους τους πόνους χάρη στη θυσία που σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι μια κακή λέξη. Η θυσία είναι η ουσία της ζωής, η πόρτα για να κατανοήσεις το νόημα της. Η νειότη είναι ο χρόνος του χτισίματος, γι' αυτό πρέπει να προπονηθείτε καλά τώρα, απ' αυτό θα εξαρτηθεί το μέλλον σας. Γι' αυτό, τα χρόνια που ζείτε είναι τόσο σημαντικά. Μην πιστεύετε σε ό,τι έρχεται χωρίς θυσία, μην το εμπιστεύεστε, είναι ψευδαίσθηση. Η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά χτίζουν μια γέφυρα ανάμεσα στο όνειρα και την πραγματικότητα.

Σε όλη μου τη ζωή λειτούργησα έτσι ώστε να μείνω το παιδί που ήμουν, που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και πήγαινε στο κρεβάτι του σφίγγοντας στην αγκαλιά μια μπάλα. Σήμερα έχω μόνον μερικά άσπρα μαλλιά παραπάνω και ορισμένα παλιά σημάδια. Αλλά τα όνειρά μου είναι πάντα τα ίδια. Αυτοί που κάνουν συνεχείς προσπάθειες είναι πάντα γεμάτοι ελπίδα. Αγκαλιάστε τα όνειρά σας και ακολουθήστε τα. Οι καθημερινοί ήρωες είναι πάντα εκείνοι που δίνουν τα περισσότερα στη ζωή. Είναι ακριβώς αυτό που εύχομαι σε σας και στα παιδιά μου. Ευχαριστώ".
Ίσως πει κανείς ότι, βυθισμένος στο ζεν βουδισμό του- λησμόνησε την κρίση και την πραγματικότητα που παράγει, την πραγματικότητα που σκοτώνει τα όνειρα. Σωστά. Είναι μια σημαντική έλλειψη που όμως δεν αποδυναμώνει τα υπόλοιπα σωστά που είπε. Ας μη χαθούν.

Πηγή: Rai

Δεν υπάρχουν σχόλια: