Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν σημαίνει παραδοχή ενοχής η προσπάθεια συμβιβασμού που θα συζητηθεί στο Tnas για τον Conte στις 2 Οκτωβρίου

Η πλευρά του Conte επιδιώκει πλήρη απαλλαγή - Παρέμβαση 100 βουλευτών: ζητούν από τον υπουργό Αθλητισμού, η αθλητική δικαιοσύνη να σεβαστεί τις συνταγματικές αρχές

Το Εθνικό Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (Tnas) ανέβαλε για τις 2 Οκτωβρίου τη νέα προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στον Antonio Conte και την Ιταλική Ποδοσφιαρική Ομοσπονδία (Figc) μετά μια πρώτη ανάλυση κατά τη σημερινή συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των συνηγόρων του ασπρόμαυρου προπονητή που πρακτικά επεδίωκε την αναστολή της ποινής 10μηνου αποκλεισμού του -για παράλειψη καταγγελίας και όχι εμπλοκή σε στημένα ματς, όπως διάφοροι άσχετοι ή προκατειλλημμένοι σπεύδουν να μεταδώσουν- μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. Οι δυο πλευρές θα υποβάλλουν υπομνήματα ως τις 2 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η συζήτηση και της υπόθεσης του Angelo Alessio.
Πρακτικά, όπως αναφέρει ο Guido Vaciago στο Tuttosport, αναβλήθηκε η εκκίνηση της υπόθεσης οπότε θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον άλλα τεσσερα παιχνίδια μακριά από τον πάγκο. Ο λόγος εντοπίζεται στο ότι πρέπει να εξεταστεί το αίτημα της υπεράσπισης να ακουστούν και άλλοι μάρτυρες, κάτι που αν γίνει αποδεκτό θα επιμηκύνει τους χρόνους για την απόφαση ("ο Zeman μπορεί να είναι ήσυχος, στις 29 ο Conte θα είναι στην εξέδρα", ειρωνεύεται ο συντάκτης) που διαφορετικά θα μπορούσε να βγει ακόμα και στις 2 του μήνα.
Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΝΟΧΗΣ. Στο σημερινό Tuttosport o δικαστής Piero Calabrò [1] επισημαίνει ότι ο συμβιβασμός, νομικά, δεν συνιστά κατά κανέναν τρόπο παραδοχή ενοχής. Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του, το Tnas όφειλε να εξετάσει -σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κώδικά του- τη δυνατότητα συμβιβασμού, μια δυνατότητα που για το Εθνικό Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό αποτελεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε φάση της συζήτησης για να αποφευχθεί ένας δικαστικός μαραθώνιος που θα έπληττε την αξιοπιστία του συστήματος.
Ο ίδιος ο Conte και οι συνήγοροί του επιδιώκουν, βέβαια, την πλήρη απαλλαγή αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές ισορροπίες έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις αστοχίες που παρουσιάστηκαν από τη λειτουργία του συστήματος αθλητικής δικαιοσύνης και μάλιστα όχι μόνον στην περίπτωση Conte.
Γι' αυτό, άλλωστε, προπονητής και Juve πρότειναν ως δικαστή (η κάθε πλευρά προτείνει έναν και ορίζεται και ένας επικεφαλής, από μια λίστα ανώτατων δικαστικών) τον γερουσιαστή της κεντροαριστεράς, καθηγητή Guido Calvi, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Δικαστικών και συνήγορο πολιτικής αγωγής στις υποθέσεις τρομοκρατίας της σφαγής στο σταθμό της Bologna (έκρηξη που προκλήθηκε από τους νεοφασίστες με δεκάδες νεκρούς), της Piazza Fontana και της δολοφονίας του μεγάλου σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini, έναν δικαστικό που δεν έχει σχέση με τους αθλητικούς φανατισμούς και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Η Figc όρισε τον Enrico De Giovanni και αποδέχθηκε ως πρόεδρο το δικηγόρο Massimo Zaccheo που η συνήγορος του Conte Bongiorno όρισε σε άλλη υπόθεση που αφορά τη Sampdoria.
Πρωτοβουλία 100 βουλευτών για το σεβασμό
των συνταγματικών αρχών από την αθλητική δικαιοσύνη


Την ίδια ώρα, χθες, με πρωτοβουλία του προέδρου του Juventus Club της Βουλής, Maurizio Paniz, μέλους του κόμματος του Berlusconi, πάνω από 100 βουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων, κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Αθλητισμού Piero Gnudi με την οποία ζητούν να ενημερωθούν τι σκοπεύει να κάνει ώστε να αλλάξουν τα καταστατικά, ειδικά στην Figc, ώστε να γίνονται πλήρως σεβαστές οι συνταγματικές αρχές για την διασφάλιση του δικαιώματος υπεράσπισης (όπως προβλέπεται στο άρθρο 111 του Συντάγματος) κατά τις αθλητικές δίκες.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει, και έχει τεθεί από συνηγόρους πολλών πλευρών (παιχτών και συλλόγων) αφορά την απόρριψη της δυνατότητας κατάθεσης νέων στοιχείων από την υπεράσπιση και, κυρίως, της απόρριψης από τα αθλητικά δικαστήρια της δυνατότητας που υπάρχει σε κάθε ποινικό δικαστήριο, η υπεράσπιση να εξετάσει τους μάρτυρες που προτείνει η εισαγγελία ή να προχωρήσει σε κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους με τους κατηγορούμενους. Γεγονός που είναι ιδιαιίτερα σημαντικό στην υπόθεση Conte αφού ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας (που διαψεύδεται από 20 μάρτυρες), πρώην παίχτης της Siena Carobbio έχει πέσει σε σημαντικές αντιφάσεις στην προσπάθειά του, εμπλέκοντας τον Conte και όσους περισσότερους παίχτες μπορεί (με εξίσου νεφελώδεις κατηγορίες), επιδιώκει να γλυτώσει, στα ποινικά δικαστήρια, την κατηγορία ανάληψης κομβικού ρόλου στη συμμορία που έστηνε παιχνίδια, κατηγορία που θα τον οδηγούσε -βάσει του Ποινικού Κώδικα- στη φυλακή ακόμα και για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ισχυρό χαρτί του Conte ο Mastronunzio:
δεν έπαιζε εκείνη την εποχή γιατί ήταν τραυματίας


Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την υπόθεση του Conte και ενώ οι συνήγοροί του κινούνται ήδη για να αρχειοθετηθεί η υπόθεση ως προς το ποινικό της σκέλος από την Εισαγγελία της Cremona (πολύ πιθανό αφού ποινικά δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής του στα στημένα παιχνίδια), ισχυρό χαρτί της υπεράσπισης αποτελεί το γεγονός ότι η δευτεροβάθμια απόφαση -αυτή που επιβεβαίωσε τον πρωτόδικο 10μηνο αποκλεισμό παρ' ότι τον απάλλαξε πλήρως από την μία κατηγορία, για στήσιμο του Novara-Siena, και κράτησε μόνον εκείνη για παράλειψη αναφοράς/καταγγελίας για το Albinoleffe-Siena- στηρίχθηκε στον ισχυρισμό του Carobbio ότι ο Conte απέκλεισε από την ομάδα ως το τέλος της σεζόν τον Mastronunzio επειδή, υποτίθεται, αρνήθηκε να δεχθεί το στήσιμο αν δεν στηνόταν και το παιχνίδι με την πρώην ομάδα του, Ascoli (ομάδας οι οπαδοί της οποίας τον γιουχάισαν λόγω του παρελθόντός του στην Ancona...).
Ο ισχυρισμός για τον Mastronunzio ήταν κεντρικός στο σκεπτικό της απόφασης, για τους δικαστές του δευτέρου βαθμού θεωρήθηκε ως η μεγάλη απόδειξη. Ωστόσο, με βάση τα ιατρικά ανακοινωθένα εκείνης της εποχής (που είχαν αναρτηθεί, από τότε, στο site της Siena), ο Mastronunzio ήταν τραυματίας και μάλιστα υπότροπος και αυτός ήταν ο απλούστατος λόγος που έμενε εκτός αποστολής. Καθώς η υπεράσπιση του Conte δημοσιοποίησε αμέσως τα στοιχεία, η στήριξη της απόφασης σε αυτό το στοιχείο θεωρήθηκε -από το σύνολο των αθλητικών media- γκάφα ολκής που αποδυναμώνει τη θέση της αθλητικής εισαγγελίας που κρατά ως μόνο στοιχείο το συμβιβασμό ποινής από τον Stellini, μέλους του προπονητικού τιμ του Conte, που όμως δεν αναφέρθηκε πουθενά στον mister στο συμβιβασμό του όπου και πάλι δεν προκύπτει εμπλκή στο κύκλωμα του στοιχήματος αλλά διερεύνηση της πιθανότητας να αφεθούν βαθμοί για διευκόλυνση της Albinoleffe. "Δεν μπορούσε να μην γνωρίζει", είναι η απάντηση της εισαγγελίας για τον Conte, μια αρχή που δεν τήρησε στην περίτωση δυο άλλων προπονητών που δεν παραπέμφθηκαν καν σε δίκη παρ' ότι οι βοηθοί τους -και όχι ένα απλό μέλος του τιμ, όπως ο Stellini- θεωρήθηκαν εμπλεκόμενοι...
Αν δεν υπάρξει απαλλαγή -είναι και οι πολιτικές ισορροπίες με την Ομοσπονδία που καλείται να λάβει υπόψη του το Tnas, όργανο της προϊσταμένης των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακής Επιτροπής (Coni)- ο συμβιβασμός θα μπορούσε να καταλήξει σε ποινή 3 ως 5 μηνών. Στην πρώτη περίπτωση, ο Conte θα επέστρεφε σχεδόν άμεσα στη φυσική του θέση, στον πάγκο.
ABETE: ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. "Εμείς δεν είμαστε φίλαθλοι", δήλωσε ο Abete, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σχολιάζοντας την εξέλιξη. Και ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο Tnas το οποίο εκτίμησε ότι θα κάνει "τη δουλειά του κατά τρόπο ήρεμο και επαγγελματικό. Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής και του Αθλητικού εφετείου, τώρα θα σεβαστούμε και εκείνη του Tnas χωρίς κανένα πρόβλημα".

[1] Σε παλιότερη συνέντευξή του στον Tuttosport, o Calabrò είχε σχολιάσει τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης από τους αθλητικούς δικαστές του Εφετείου και το πώς δέχθηκαν ό,τι τους επώθηκε χωρίς να το ελέγξουν, με μια εξαιρετική φράση: "είναι τρέλα όλα αυτά. Βιάζονται και δεν ξέρουν για τι πράγμα γίνεται λόγος. Αν αύριο κάποιος πάει και τους πει: έχω την απόδειξη ότι ο Maradona έστησε ένα παιχνίδι γιατί κλώτσησε ένα πέναλτυ με το αριστερό και όχι το δεξί, είναι ικανοί να το πιστέψουν γιατί μακάρι αγνοούν ότι ο Maradona ήταν αριστεροπόδαρος"...

Πηγές: Tuttosport, Ju29ro.com, Juventus Blog, Coni.

3 σχόλια:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Επιστροφή στο blog αλλά με άλλο τρόπο: κατ' αρχήν δεν θα υπάρχει κάλυψη των παιχνιδιών (Gruppo Greco και Juve-ntinos καλύπτουν πλήρως το θέμα), αλλά ούτε καν συνεχής ειδησεογραφία.

Καθώς μάλιστα τις απόψεις μου για ό,τι βλέπουμε στο γήπεδο (αλλά και για άλλα θέματα) τις εμπιστεύομαι στο Gruppo Greco που με τιμά δίνοντάς μου χώρο, εδώ θα προσπαθήσω να βάλω κάποια νομικά θέματα, όχι αυστηρά ειδησεογραφικά, κάποια θέματα (εν πολλοίς μεταφραστικά) για θέματα οπαδικού ενδιαφέροντος (π.χ. Zeman και "αθλητικοί δημοσιογράφοι") και μερικά δικά μου οπαδικά ξεσπάσματα.

Χωρίς πρόγραμμα και χωρίς χρονικές δεσμεύσεις που οι υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν πιά.

Datene είπε...

epitelous.....welcome back

Un Gobbo ad Atene είπε...

Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε, Datene. Και ευχαριστώ για την υποδοχή :)