Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αποκατάσταση και αποζημίωση από την Ιταλία ζητά ο Moggi από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κατατέθηκε η προσφυγή: "Η Calciopoli έγινε για να ευνοηθεί η Inter". "Αν υπήρχε ένας σύλλογος έξω από την υπόθεση Calciopoli, αυτός ήταν η Juventus", δηλώνει ο Moggi
Ο Luciano Moggi κατέθεσε την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον των ποινών που του επιβλήθηκαν στην Ιταλία στο πλαίσιο της υπόθεσης που ευρέως έγινε γνωστή ως Calciopoli. Το γνωστοποίησε ο συνήγορός του Federico Tedeschini που στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι σε βάρος του πρώην γενικού διευθυντή της Juventus υπάρχει σωρεία παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα σε ουσιαστική προσφυγή, την απαγόρευση των διακρίσεων, την απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος.

Ο Moggi, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, διαμαρτύρεται "όχι μόνον για την βαρύτητα των ποινών που του επιβλήθηκαν κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας ως προς τις πράξεις που του καταλογίζονται, αλλά και επειδή αυτές οι ποινές είναι καρπός της επιλογής των εθνικών αθλητικών και δικαστικών αρχών να μην προστατεύσουν τα δικαιώματα του προσφεύγοντος που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση". Σε αυτή τη βάση ο πρώην γενικός διευθυντής της Juventus ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει την ευθύνη της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις εν λόγω παραβιάσεις και να καταδικάσει την Ιταλία ως αποζημίωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση του "status" του πριν τις παραβιάσεις επιδικάζοντας και την ανάλογη χρηματική αποζημίωση. Ο Tedeschini επισήμανε ότι έχοντας ζητήσει εκδίκαση κατά προτεραιότητα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να συζητήσει την υπόθεση μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ansa ότι κατατέθηκε η προσφυγή του Moggi επισημαίνοντας πάντως ότι η προσφυγή δεν έφτασε ακόμα στα χέρια των νομικών του που θα πρέπει να προβούν σε μια πρώτη αξιολόγηση των αιτημάτων.

Moggi: Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση

"Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση", δήλωσε στο Panorama o Luciano Moggi εξηγώντας την απόφασή του να στραφεί κατά της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκτιμά ότι θα τον δικαιώσει.

"Κατά την άποψή σας, τον ρωτά ο δημοσιογράφος Dario Pelizzari, η υπόθεση Calciopoli πρέπει να ξαναγραφεί;". "Δεδομένου ότι η δίκη βασίστηκε σε υποκλοπές, όποιος είχε την καλοσύνη να τις διαβάσει ξέρει επακριβώς τι συνέβη. Αν υπήρχε ένας σύλλογος έξω από την Calciopoli αυτή ήταν ακριβώς η Juventus. Και κοίτα να δεις, η αθλητική δίκη συμπέρανε ότι δεν υπήρχε κανένα στημένο παιχνίδι. Το ίδιο και η ποινική", σημείωσε ο Moggi θυμίζοντας ότι από τα ελάχιστα τηλεφωνήματα που ακούστξκαν από το σύνολο των 170.000 υποκλοπών, έγινε κοπτοραπτική ανά περίπτωση. "Το λέει το σκεπτικό, δεν το λέω εγώ", τόνισε.

Παράλληλα, στο περιοδικό l'Espresso αποκαλύπτεται ότι με την προσφυγή οι αποφάσεις των ιταλικών αθλητικών δικαστικών αρχών χαρακτηρίζονται ως αποφάσεις Πόντιου Πιλάτου, επισημαίνεται ο ανώμαλος ρόλος του Guido Rossi, πρώην διοικητικού παράγοντα της Inter ο οποίος ανέλαβε το 2006 έκτακτος επίτροπος της Figc ο οποίος όρισε τους αθλητικούς δικαστές. Σύμφωνα με το περιοδικό, στην προσφυγή τονίζεται ότι ο αποκλεισμός του Moggi από την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία "δεν είχε ως μόνο στόχο την εφαρμογή των προβλέψεων της αθλητικής νομθεσίας αλλά κυρίως το απόκρυφο στόχο να ευνοηθούν ανταγωνίστριες αθλητικές εταιρείες, πρώτη ανάμεσα σε όλες η Inter που προέκυψε να είναι η κυρίως ευνοημένη από την όλη υπόθεση κερδίζοντας στα χαρτιά ό,τι δεν είχε κερδίσει στο γήπεδο: τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ιταλίας". "

Πηγή: Tuttosport, Ansa, Panorama, l'Espresso, facebook Moggi

Δεν υπάρχουν σχόλια: