Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Τι συνδέει το 33ο με το 17ο scudetto

Και τα δυο, κατ' αρχήν, κερδήθηκαν στο γήπεδο της Sampdoria. Η συνέχεια θα δείξει τι άλλο κοινό θα φέρουν...
Την Κυριακή 22 Μαϊου 1977 η Juventus κατακτούσε μέσα στο Luigi Ferraris το 17ο scudetto της νικώντας 2-0 τη Sampdoria (που έτσι υποβιβαζόταν) με γκολ δυο μεγάλων, του Roberto Bettega στο 61' και του Roberto Boninsegna στο 84'. Έφτανε τους 51 βαθμούς, έναν περισσότερο από τα "ξαδέρφια" του Torino που είχαν κερδίσει 5-1 τη Genoa, και δημιουργούσε το ρεκόρ βαθμών σε πρωτάθλημα 16 ομάδων όπου η νίκη έδινε 2 βαθμούς (η Juve είχε πετύχει 23 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες*). Στον πάγκο της είχε τον μεγάλο Giovanni Trapattoni στην πρώτη του χρονιά στη Juve.
O Trap τότε, ο Allegri τώρα, κατακτούν το scudetto με την πρώτη μέσα στη Γένοβα κόντρα στη Sampdoria!
Υπάρχει όμως και άλλο που μας αφορά ενόψει του παιχνιδιού της Τρίτης. Η Juventus είχε φτάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου Uefa (όπου απέκλεισε την ΑΕΚ) και από εκεί στον (διπλό) τελικό κόντρα σε μια ισπανική ομάδα (καλή ώρα σαν τη Real), την Athletic Bilbao. Νικώντας 1-0 στο Τορίνο, και χάνοντας 2-1 στο Μπιλμπάο, η Juve του Trap κατακτούσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Uefa -τότε, αυτό είχε συμβεί λίγες μέρες πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Καλός οιωνός, επομένως, το ότι το πρωτάθλημα ήρθε κόντρα στη Sampdoria. #FinoAllaFinale
O παίχτης της Sampdoria που βλέπει  ανήμπορος τη μπάλα να περνά τη γραμμή (στέλνοντας την ομάδα του στη Β) είναι ο βασικός αμυντικός της Marcello Lippi...

* Η πρώτη ήττα είχε έρθει στο derby (0-2) και η δεύτερη στην πρωτεύουσα από τη Roma με 3-1. Και μιας και μιλάμε για ήττα από τους granata: Φέτος πέτυχαν μία και η προηγούμενη ήταν του '95, χρονιά που η Juventus είχε κερδίσει και πάλι το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο ενώ είχε φτάσει και στον τελικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης όπου αγωνιζόταν (έχασε από την Parma το Uefa αλλά αυτό δεν χαλάει το γούρι που μας φέρνουν οι σπάνιες ήττες από τον Toro).

Πηγή στατιστικών: JuWorld.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: